Modern ouderschap

Modern ouderschap

"Nooit eerder werd er zoveel gesproken over het ouderschap als tijdens de afgelopen eeuw. Dit komt omdat ons gezinsleven enorm is veranderd, onze manier van leven en onze rollen als man en vrouw verschillen sterk van die van onze grootouders. Hoe kun je een goede ouder zijn en tegelijkertijd de rechten van het kind om zich als individu te ontwikkelen respecteren?"


Werkende ouders, jonge kinderen die van de oppas of de kleuterschool naar vriendjes en vriendinnetjes of clubjes gebracht moeten worden, een constant gebrek aan tijd… Het is ook niet zo vreemd dat ouders - die allemaal de beste mama of papa van de wereld willen zijn - zich schuldig en slachtoffer van de omstandigheden voelen. Sommigen denken dat dit 'slechte geweten' de reden is waarom veel kinderen zo verwend en overdreven assertief zijn. De kinderen drukken een grote stempel op de gezinsdynamiek. Ze weigeren goed te eten, op tijd te gaan slapen en zitten veel te veel achter de computer…

Het is de verantwoordelijkheid van ouders om het kind over het leven te leren, maar het is een tweezijdig proces dat ook de betrokkenheid van het kind nodig heeft. Het kind moet leren onderscheid te maken tussen goed en slecht, dat er regels zijn, en dat hij zelf de juiste beslissingen moet leren maken om te kunnen slagen in het leven. Het kind moet zich goed voelen en dit gebeurt alleen wanneer hij weet wat hij moet doen en waar de grenzen liggen. Vraag jezelf dus af hoe je wilt dat jouw gezinsleven eruit ziet en wat je van je kinderen verwacht.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om als ouder de tijd te nemen om je kinderen te leren hoe ze met hun verschillende behoeften en verantwoordelijkheden om kunnen gaan en conflicten kunnen oplossen. Het is veel makkelijk om als ouder soms wat losser te zijn. Je kunt namelijk ongeduldig worden en vinden dat je een taak beter en sneller zelf kunt doen. Maar als je ongeduldig wordt en je met de uitvoering bemoeit zodat de taak sneller af is, doe je waarschijnlijk zowel jezelf als je kind te kort.

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen moet je kind thuis op een correcte manier behandeld worden. Als kinderen elkaar leren helpen, samen opruimen en de volgorde van de taken bepalen, leren ze voor elkaar opkomen en niet alleen aan zichzelf te denken. Dit zijn belangrijke vaardigheden die trots en voldoening geven. Een kind dat de kans krijgt om dingen te proberen, leert omgaan met falen zonder dat hij bang is om nieuwe dingen te proberen. Het kind groeit op en denkt dat hij het wel kan, maar zes- en zevenjarigen die niet alleen hun veters kunnen strikken of naar het toilet kunnen gaan, zullen zeker problemen met zelfvertrouwen krijgen.

Eén van de grote problemen die we tegenwoordig vaak tegenkomen is dat kinderen zich slecht kunnen concentreren – veel kinderen hebben een korte aandachtspanne. Zelfdiscipline is een belangrijke eigenschap, het maakt het leven op zoveel manieren makkelijker. Rusteloze kinderen die voortdurend van interesse en zelfs vriendjes veranderen, hebben het moeilijker met leren. Als ouder ben je het rolmodel van je kind en als je het zelf lastig hebt om geduld op te brengen en je weinige tijd te delen, dan kan je niet van je kind verwachten dat het goed met dit soort druk om kan gaan.

De liefde die je als ouder voelt voor je kind is niet te evenaren: ondanks het feit dat het ouderschap een van de moeilijkste taken in het leven is, is het dat absoluut waard. Laat het kind weten dat hij of zij een geschenk is, die jou zoveel teruggeeft voor jouw inzet.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Advies van Lars H. Gustafsson, pediater en vader van acht kinderen:
Uit het boek "Growing up - and not obeying", uitgegeven door Norstedts Uitgeverij.

Geloof altijd in kind.
Besteed elke dag opnieuw een groot deel van je tijd aan je kind.
Lees, praat, zing en speel.
Respecteer de integriteit van je kind.
Hanteer regels die zo strikt mogelijk zijn, maar wees ook geduldig.
Respecteer het recht van je kind om zich waardig en waardevol te voelen.
Stel je huis open en wees geïnteresseerd in de vriendjes en vriendinnetjes van je kind.
Neem actief deel aan school gerelateerde activiteiten.

Het boek "Parents' big book about children" is ook een aanrader voor ouders. Het is uitgegeven door Bonnier Fakta Uitgeverij en vertaald naar het Engels, de Nederlandse versie laat nog op zich wachten.
Het boek gaat over kinderen van 0 tot 6. Het is geschreven voor ouders vanaf 2010 en bevat tips van 80 van Zwedens meest prominente experts.

Ook het boek "Baby- en kinderverzorging & Opvoeding" door Dr Benjamin Spock, een Amerikaanse opvoedkundige, wordt gebruikt als leidraad voor het opvoeden. Het was de allereerste 'ouderschapsbijbel' ooit en werd voor het eerst in 1946 gepubliceerd. Ondertussen zijn er 11 edities uitgebracht, inclusief Dr. Spock's meer radicale theorieën. Het boek ging wereldwijd meer dan 30 miljoen keer over de toonbank. Benjamin Spock was innovatief en beweerde dat ouders op hun eigen gezond verstand moesten vertrouwen. Hij pleitte ervoor de strikte regels over tijd en gedrag die vroeger bestonden te versoepelen.

Maar pin je niet teveel vast op wat de experts zeggen, vertrouw op je eigen instinct en gezond verstand als het op ouderschap aankomt. De natuurlijke, liefdevolle zorg die oprechte ouders hun kinderen geven is veel meer waard dan advies van een expert over hoe je een luier aan moet doen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279