Leer je kinderen vroeg meehelpen in de keuken

Leer je kinderen vroeg meehelpen in de keuken

De keuken is een spannende plek voor jouw kids. Het is misschien niet altijd even handig om ze mee te laten helpen, maar als je genoeg tijd hebt is het hartstikke leuk. Lekker in het Leven geeft je tips!


Kijken en meedoen

In de keuken zien kinderen hun ouders ‘hard werken’, kijken ze naar de stoom die van de pannen afkomt en ruiken ze wat er die avond op het menu staat. Jouw kleuter kan met kleine taakjes helpen, zoals roeren of tafeldekken. Je kunt jouw oudere kinderen leren hoe ze een ei moeten splitsen, met of zonder handige eierscheider. Maar hoe lok je zelfs jouw tieners de keuken in? Laat ze zelf kiezen wat ze willen eten, maar dan moeten ze wel meehelpen. Tip: maak een magere rundburger of kleurrijke spaghettitaart.

Voordelen samen koken

Samen dingen doen versterkt jullie band. En koken is niet alleen leuk, deze kitchen quality timeheeft nog meer voordelen:

  1. Peuters en kleuters zien hoe maaltijden gemaakt worden en ze mogen meedoen. Leuk en leerzaam én het geeft ze het gevoel dat ze iets bijdragen.
  2. Jouw schoolgaande kinderen kunnen nu al de basis van het koken leren en hun rekenvaardigheden gebruiken, bijvoorbeeld door ingrediënten af te wegen.
  3. Vertel jouw kids tijdens het koken over gezonde voeding en waarom je deze ingrediënten hebt gekozen. Waarom? Dit kan de basis leggen voor een gezond voedingspatroon.
  4. Tieners vinden het (stiekem) leuk om hun kookkunsten te verbeteren. Vindt jouw puber Aziatische gerechten of fusion food super lekker? Tip: ga dan een keer samen inkopen doen bij de toko of op de markt
  5. Is jouw tiener een echte culi? Misschien wordt er dan wel elke week een keer voor jou gekookt!

Kies de juiste taken

Kook je met kleine kinderen, kies dan voor simpele recepten met maximaal 5 ingrediënten, bijvoorbeeld een simpele (pasta)salade of rijstschotel. En zo voorkom je dat jouw kind steeds op jou moet wachten. Laat jouw peuter helpen met het mengen van de ingrediënten. Je kunt ook een pizza-fabriekje opzetten: laat jouw kids de saus, kaas en toppings kiezen (en snijden). Kunnen ze al lezen? Dan kunnen ze jou helpen met het voorlezen van het recept. Tip: moet je toch even wachten tot iets klaar is, geef je kinderen dan even pauze. Roep ze weer terug in de keuken wanneer je verder gaat of als het tijd is om te proeven.

Dreft All In One Original
Dreft All In One Original Vaatwastabletten
(16)

Dreft All-in-One vaatwastabletten ontvetten krachtig, zelfs bij korte programma’s.

Ontdek nu!

Safety first

Om het koken met kids leuk én veilig te houden, leer jouw kids dat ze niet aan de oven, hete pannen of aan het fornuis mogen zitten. Een paar tips voor een vrolijke en veilige kooksessie:

  • Herhaal regelmatig wat ze wel en wat ze niet mogen aanraken en aan welke dingen ze zich pijn kunnen doen (zoals de oven).
  • Leg uit welke taken voor volwassenen zijn en welke voor kinderen.
  • Maak keukenregels, zoals handen wassen voor het koken en niet aan knoppen en messen zitten.
  • Met kleine kids; zorg dat ze uitgerust zijn, anders raken ze snel gefrustreerd. De hulp van een andere volwassene in de keuken, die een oogje op jouw junior chef-kok houdt, scheelt ook een hoop!

Ontspan!

Kies het juiste moment om samen te koken. Je moet geen haast hebben. Kook samen in het weekend, op jouw vrije (mama)dag of op een dag dat je vroeg thuis bent. Heb geduld en verwacht niet dat jouw kids de keuken netjes houden. En gaan dingen niet zoals het zou moeten, hou de sfeer dan luchtig. Worden de eieren bijvoorbeeld meer geplet dan gescheiden? Help je kind, doe het voor en laat hem of haar het dan opnieuw proberen. Dit is de enige manier om het te leren. En als ze het eenmaal kunnen, zijn ze apetrots! Tip: geef een complimentje als ze hun best hebben gedaan en laat ze tussendoor ook proeven. Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je na jullie kookavontuur een berg afwas? Geen zorgen. Met Dreft Platinum krijg je de vaat weer stralend schoon, ook in de vaatwasser. Wil je graag een schone vaat en zachte handen? Gebruik dan Dreft Clean & Soft. En samen afwassen of de vaatwasser inruimen is natuurlijk ook reuze gezellig!

Lees nog meer kookartikelen:
Koken voor je baby
Terug naar school met een gezond lunchpakket
Lekker wokken

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279

Door Swiffer is er meer tijd voor leuke dingen!

Door Swiffer is er meer tijd voor leuke dingen!

"

Inmiddels is iedereen druk in de weer met Swiffer en zijn ze allemaal erg enthousiast! Wat een stof verzamelen we toch elke dag weer. Gelukkig met de Swiffer stofvangers is alles zo weer stofvrij. Echt TOP zo houden we tijd over voor de leuke dingen!

"

Door Ambassadeur
Netske