Hoe kun je je kinderen helpen bij hun huiswerk?

Hoe kun je je kinderen helpen bij hun huiswerk?

10 strategieën voor ondersteuning en hulp bij huiswerk


Misschien is het huiswerk van je kinderen wel een uitdaging voor iedereen. Ontdek hoe je ze het beste kunt helpen om hun lessen te leren en hun huiswerk te maken.

De kans bestaat dat je kind eigenlijk gewoon wil dat jij alle vragen beantwoordt. Maar zo help je hem niet op de lange termijn. Hoe verleidelijk en gemakkelijk het ook is, als jij hun huiswerk voor ze doet, krijgen ze nooit hoge cijfers.

Kinderen moeten huiswerk maken om wat ze op school hebben gehoord, te herhalen, nieuwe informatie te krijgen, hun leergewoonten te verbeteren en hun kennis te testen. Jouw taak is om ervoor te zorgen dat je kinderen deze doelen bereiken en zo hun cijfers verbeteren. Daarom wordt er onderwijs gegeven.

Als je je kinderen bij hun huiswerk helpt zoals hieronder beschreven, zullen ze vaardigheden ontwikkelen waar ze lang profijt van zullen hebben.

Een strak schema

Reserveer een vaste tijd voor het huiswerk, na school of na het eten. Maar in die tijd moeten alle apparaten uit staan, ook al vinden je kinderen multitasken geen probleem. Het is bewezen dan multitasken ten koste van de concentratie gaat. Houd je strak aan dit schema en wees flexibel met andere activiteiten.

Een vaste plek

Ga na waar er het minste kans op afleiding is en waar je kind het beste kan werken: in de eigen kamer, in de eetkamer, aan de keukentafel, met een broertje of zusje of alleen. Sommige kinderen kunnen zich beter concentreren als er achtergrondgeluiden zijn, maar houd de televisie, telefoon, internet (behalve voor het huiswerk) en andere toestellen uitgeschakeld.

Help ze het antwoord te vinden

'Als je het opzoekt, zul je het langer onthouden', zeiden onze grootouders al, en dat is nog steeds waar. Doe geen huiswerk voor je kind omdat jij weet hoe het moet. Maak één som samen en laat ze de rest zelf oplossen. Zo help je ze te leren en problemen op te lossen;, een belangrijke vaardigheid die elk kind moet aanleren. Laat zien dat je belangstelling hebt en sta voor ze klaar. Zo zul je de prestaties van je kind verbeteren.

Kijk het werk na

Vraag hoe de toets is gemaakt, en bekijk samen de fouten. Fouten zijn de ideale gelegenheid om te kijken of ze de stof hebben begrepen. Geef tips over hoe je dingen kunt onthouden, gebruik samenvattingen om onderwerpen te bestuderen. Interactief leren werkt heel goed. Misschien kan je kind samen met een oudere broer of zus of een klasgenoot studeren.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ga naar de ouderavonden

Als de ouders betrokkenheid tonen, weten de leerkrachten dat een kind thuis wordt gesteund. Dat bevordert het leerproces. Als je kind achterblijft, praat dan met de leerkracht. Die kan suggesties doen over hoe je je kind kunt aanmoedigen en zal misschien bijles aanbevelen voor een bepaald onderwerp. Misschien begrijpen andere leerlingen een les ook niet. Dan moet de leerkracht weten dat hij ergens extra aandacht aan moet besteden.

Als je het antwoord niet weet

Wees niet bang om iets te vragen. Het huiswerk is ook voor jou een gelegenheid om iets bij te leren. Ga op zoek naar de antwoorden, ook al geef je ze niet aan je kind. Je kunt je kind laten zien hoe hij de antwoorden kan opzoeken. Stel je open voor zijn behoeften. Hoe leert je kind - eerder door dingen te zien of te horen - of door te zien én te horen?

Maak een plan

Koop een agenda om de taken in op te schrijven. Als je kind meer huiswerk krijgt en aan verschillende opdrachten tegelijk moet werken, kan je hem helpen met tips over tijdmanagement, zodat hij moeilijke taken kan uitvoeren en zijn huiswerk afkrijgt. Vraag welke langetermijnprojecten je kind heeft en stel samen een werkplan op. Zorg dat je alle eventuele benodigdheden in huis hebt, zodat je kind zich op het laatst niet hoeft te haasten om alles af te krijgen.

Loof een beloning uit

Motiveer je kinderen en laat ze zien hoe ze prioriteiten moeten stellen, zoals studeren voor een toets. Als ze een goed cijfer krijgen, beloon ze dan ergens mee.

Geef zelf het goede voorbeeld

Lees boeken. Bespreek ideeën. Ga samen naar een wetenschapsmuseum. Doe naast de lessen bijvoorbeeld woordspelletjes of geef wiskundige opdrachten. Als je zelf het goede voorbeeld geeft, heeft dat meer impact dan goedbedoeld advies.

Prijs je kind

Laat zien dat je trots bent als ze goed presteren - een hoog cijfer voor een toets of een kunst- of wetenschapsproject. Moedig je kinderen aan. Als je laat zien dat je in ze gelooft, zullen ze meer vertrouwen in zichzelf krijgen. Als een kind een complimentje krijgt, zal hij trots zijn op zijn prestaties.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

anonymous-

anonymous-

gemeld

leuk artikel

  • melden
muis89

muis89

gemeld

Je kunt kinderen ook helpen met rekenen (bijv) door echte stukjes appel (of iets anders) te gebruiken, zo zien ze het meteen in het 'echt' wat er wordt bedoeld. Hier heb ik vroeger ook baat bij gehad ;)

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279