Je kind achter de computer. Wat en hoe?

Je kind achter de computer. Wat en hoe?

Computers en games zijn geweldig voor kinderen. Een paar spelregels houden het leuk.


Het hele gezin maakt gebruik van de computer en speelt games. Prima. Ontspannen en leren in één. Bovendien leven we in een eeuw waarin digitale communicatie een overheersende rol speelt en kunnen kinderen er niet vroeg genoeg vertrouwd mee raken. Het is echter belangrijk om grenzen te stellen aan het aantal uren dat je kinderen achter de computer doorbrengen, vooral als ze nog heel jong zijn. In games kunnen ze volledig opgaan waardoor ze urenlang in dezelfde houding zitten, of veel te lang geconcentreerd bezig zijn. En dan hebben we het nog niet over zaken als het eerlijk delen van de computer en het gedoe om kinderen van de computer naar bijvoorbeeld de eettafel te krijgen. Verandering van spijs doet eten, en deze tips kunnen je helpen.

computerComputeren: wat is veilig?
Om wat voor scherm het ook gaat: te lang stilzitten is niet goed. Dit geldt overigens ook voor volwassenen. Keiharde feiten zijn er niet, maar algemeen wordt aangenomen dat kinderen niet meer dan twee uur per dag zouden moeten computeren en tv kijken (bij elkaar opgeteld).

Stel regels op en houd je er aan
Je kent je eigen gezin het beste. Heb je een jong kind, dan zou je kunnen bepalen dat één of twee keer per dag een half uur genoeg is. Grijp in als de tijd om is, anders verwacht je kind ook de volgende keer dat een half uur heel lang duurt en ligt protest voor de hand. Wat voor iedereen helder is en onenigheid voorkomt: de eierwekker zetten.

Plan slim computer
Als kinderen doordeweeks huiswerk hebben, sport- of muzieklessen en allerlei sociale activiteiten, overweeg dan om de computertijd naar het weekend te verplaatsen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Huiswerk op de computer
Eerlijk is eerlijk: kinderen zitten niet alleen achter de computer voor de lol. Laat ze weten dat je dat begrijpt, maar zie er op toe dat een en ander niet door elkaar gaat lopen. Voor je het weet maken ze helemaal geen huiswerk meer.

Ontzeg ze toegang
Het is helemaal niet vreemd om je computer op bepaalde uren voor je kinderen te blokkeren. Op het internet is hiervoor volop software te downloaden, maar waarschijnlijk kan je eigen provider je al helpen met een speciaal pakket.

Jouw kind & online surfen
Internet heeft ook minder plezierige kanten. Je kind is een kwetsbare gebruiker en moet tegen ongewenste sites en mensen beschermd worden. Zet de computer op een centrale plaats, in de woonkamer of eigen kamer. Dan kun je regelmatig een (achteloze) blik werpen op het scherm.

Er zijn verschillende sites – zoals mijnkindonline.nl - voor ouders en mensen die met kinderen werken. Je vindt er alles over het veilig houden van online activiteiten, sociale netwerken en het gebruik van de mobiele telefoon.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279