Hoera, trakteren!

Hoera, trakteren!

Elk jaar wordt het moeilijker om origineel te zijn. Bovendien stellen sommige scholen ook nog eisen aan traktaties. Dus waarop trakteert je kind dit jaar? Lekker in het Leven heeft lekkere en originele ideeën.


Hoera, trakteren!

Trakteren op school is altijd een bijzondere gebeurtenis. Voor een leuke creatieve traktatie maak je net zoveel tijd als je zelf wilt. Fijn om te weten voor mama’s en papa’s zonder tijd, geduld of creativiteit: een ingewikkelde, tijdrovende knutseltraktatie hoeft voor de meeste kinderen niet eens, het trakteren zelf is al een feest.

Fruit blijft het gezondst
De meeste kinderen delen op hun verjaardag chips, popcorn of zoutjes uit op school. Ouders denken vaak dat hartige snacks minder slecht zijn dan zoete. Het nadeel van hartige traktaties is dat ze vaak veel calorieën en verzadigd vet bevatten. Een zakje chips van 100 gram is al 500 calorieën. Ter vergelijking: een kind tussen 4 en 12 jaar heeft dagelijks 1400 à 1500 calorieën nodig. Ook een minizakje chips van 22 gram bevat 120 calorieën, wat al snel ten koste gaat van een boterham tussen de middag. Een klein zoetigheidje is een beter alternatief. Eén winegum of een dropsleutel bevat slechts 20 calorieën. Maar suiker is slecht voor de tanden en bovendien zijn er kinderen die slecht reageren op suiker. Fruit is daarom nog steeds de gezondste traktatie.

Voordat jullie iets kiezen
Check bij de meester of juf of er klasgenootjes zijn met speciale diëten. Zitten er bijvoorbeeld joodse of islamitische kinderen in de klas? Of zijn er kinderen met allergieën?

De snelle traktatie
Heb je het de dag voor de verjaardag van je kleine druk met andere dingen? Geen nood! Het gaat vooral om de presentatie. Om iets moois te maken van de traktatie heb je een leuk mandje nodig en wat crêpepapier of een kleurig lapje stof. Drapeer het papier of de stof in het mandje. Als je daar het snoepgoed of fruit in legt, ziet het er meteen al heel feestelijk uit.

Creatief met snoep
Knip een aantal cirkels van verschillend formaat uit gekleurd papier. Steek het steeltje van een lolly één voor één door het midden van de cirkels (de kleinste cirkel eerst). Vouw het buitenste gedeelte van de cirkels iets omhoog, terwijl je het midden met twee vingers net onder het snoepgedeelte van de lolly vasthoudt. Omwind het gedeelte dat je vast hebt gehouden met garen en bindt dit goed dicht. Resultaat: een mooie en lekkere lollybloem!

Fruitige hapjes
Met verschillende soorten fruit kun je een fruitboom maken. Dat deelt meteen heel feestelijk uit. Zoek een flinke tak met zijtakken. En versier deze ‘boom’ samen met de jarige met blaadjes en bloemen van papier of lapjes stof. In de boom hang je met touwtjes, raffia of lint verschillende soorten fruit. De klasgenootjes kunnen zo zelf hun traktatie uitkiezen en eraf halen.

Hartige hapjes
Toch liever iets hartigs? Maak een lekkere trakteeregel. Een halve meloen of een halve spitskool in aluminiumfolie is het lijfje. Aan één kant maak je een kop en op de rug van de egel kun je verschillende traktaties prikken. Stekels van kaas en worst bijvoorbeeld op satéprikkers.

Nog een paar trakteertips

  • Geef kleine cadeautjes in plaats van iets te eten
  • Combineer iets gezonds met een klein snoepje: fruit met snoepgezicht bijvoorbeeld.
  • Besprenkel fruit met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Meer traktaties, voor alle leeftijden, vind je onder andere op: www.kidsfeestje.nl, www.jarigejob.nl en www.jmouders.nl/Opvoeden/OpvoedABC4Tot12Jaar

 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279