Hoe weet je of jouw kind hoogbegaafd is?

Hoe weet je of jouw kind hoogbegaafd is?

Intelligentie is een belangrijk onderdeel van hoogbegaafd zijn, maar er komt méér bij kijken.


Wanneer is een kind hoogbegaafd?
Er is geen vaste definitie voor ‘hoogbegaafd zijn’. Eén ding is duidelijk, voor hoogbegaafdheid is meer nodig dan alleen een hoge intelligentie (IQ). Om vast te stellen of een kind hoogbegaafd is, worden een heleboel aspecten onderzocht: IQ, schoolprestaties, creativiteit en observaties van docenten en of de ouders iets opvalt.

Een paar kenmerken van hoogbegaafdheid zijn:

  1. IQ hoger dan 130
  2. gemakkelijk kunnen leren
  3. goed verbanden kunnen leggen
  4. grote denksprongen maken
  5. creatief/origineel denken
  6. ontwikkelingsvoorsprong (taal, rekenen, gedrag)
  7. perfectionistisme en/of faalangst
  8. apart gevoel voor humor
  9. zich goed kunnen concentreren

Wat heeft mijn hoogbegaafde kind nodig?
Een hoogbegaafd kind wil graag gezien worden zoals het is. Niet beter, slimmer of anders dan andere kinderen. Het kind heeft behoefte aan meer verdiepingsstof op school. Sommige scholen hebben speciale ‘verrijkingsklasjes’. Daarnaast hebben hoogbegaafde kinderen behoefte aan steun, begeleiding en aan contact met andere hoogbegaafde kids.

Wat betekent dat dan voor mij, mijn gezin en mijn kind?
Het leven met een hoogbegaafd kind wil niet zeggen dat alles van een leien dakje gaat, het kan zaken ook juist bemoeilijken. Omdat je kind zo intelligent is, kan het zich bijvoorbeeld op school vervelen en gaan onderpresteren. Het komt dan ook regelmatig voor dat een hoogbegaafd kind zich thuis heel anders gedraagt dan op school.

Hoe leg ik uit wat hoogbegaafdheid is?
Heb jij ook een hoogbegaafd kind en weet je niet hoe je aan jouw kind uitlegt wat hoogbegaafdheid is?
 Lees dan samen het boek “Hoogbegaafd, nou en”, geschikt voor hoogbegaafde kids vanaf 5 jaar en hun ouders. De schrijfster, Wendy Lammerse - van Torenburg, is zelf moeder van een hoogbegaafd kind.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
De geuren van de collecties van Aussie: heerlijk!

De geuren van de collecties van Aussie: heerlijk!

"

Er zijn al vele reacties gegeven over de geur van Aussie Miracle Moist, maar ook de geuren van Frizz Miracle en Aussome Volume zijn heerlijk. Bovendien krijgt je haar er écht volume van en ‘pluist’ je haar minder. Ideaal met dit weer!

"

Door Ambassadeur
FaBuLouS

Mama is niet perfect. Dus…?

Mama is niet perfect. Dus…?

Mama is niet perfect. Dus…?

Collega, vrouw, partner, vriendin… Tegenwoordig zijn moeders helden van alledag. We zijn echte supervrouwen en genieten van het in de lucht houden van alle ballen. Maar doordat we misschien te veel willen, zetten we onszelf onder enorme druk. Dus waarom doen we niet af en toe een stapje terug in plaats van altijd rond rennen?

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een veel beter idee dan zoet snoep. Met deze eenvoudige recepten voor gezonde griezelsnacks doe je het hele gezin grie

Air Max

Air Max

Air Max

Geschreven door Air Max Lekker in het Leven lid,03 september 2014

Badkamer ruikt heerlijk naar de Aussie geur!

Badkamer ruikt heerlijk naar de Aussie geur!

"

Ik ben heel enthousiast over de Aussie 3 Minute Miracle conditioner! Het ruikt héérlijk en mijn haar voelt verzorgt en zacht! Heel mijn badkamer ruikt naar de zachte munt-geur van Aussie, heerlijk!

"

Door Ambassadeur
Loesje1982

Help je kind beter slapen

Help je kind beter slapen

Help je kind beter slapen

Nachten kunnen vervelend zijn als je kind verkouden is. Liggen in bed maakt hun verstopte neus nog erger, waardoor ademen wat lastiger wordt. Met een verstopte neus zal je kind door zijn/haar mond moeten ademen, wat weer kan leiden tot een zere keel en dus hoesten. Wat kan je doen om de pijn een beetje te verzachten? Wij zochten het voor je uit.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er weer aan – hoog tijd voor een lekker, gezond en creatief recept dat je snel op tafel tovert. Zeebaars, warme asperges én een asp