Help, mijn kind wordt gepest!

Help, mijn kind wordt gepest!

Heb je het vermoeden dat jouw kind gepest wordt en weet je niet wat je moet doen? Met deze tips herken je de signalen én heb je een plan van aanpak.


Hoe herken je het?
De emotionele ontwikkeling van jouw kind is erg belangrijk. Maar een kind spreekt niet altijd even duidelijk uit wat hem of haar dwarszit. Bepaalde signalen kunnen erop wijzen dat je kind gepest wordt, zoals ‘niet meer naar school willen’, verlegenheid, een negatief zelfbeeld, verdrietig of bang zijn en het achteruitgaan van schoolprestaties.

Stappenplan tegen pesten en voor een goede emotionele ontwikkeling van je kind

  • Stap 1 - Luister goed naar je kind: speel samen met jouw kind situaties na om erachter te komen wat er precies gebeurt en hoe vaak. Kijk ook of het gedrag van jouw kind een rol speelt, zoals een eerder gemaakte opmerking of ruzie.
  • Stap 2 - Blijf rustig: bel niet halsoverkop andere ouders of de school op. Je loopt hierdoor het risico dat jouw zoon of dochter jou voortaan helemaal niks meer vertelt!
  • Stap 3 - Grijp in: praat met de personen die verantwoordelijk zijn voor de pest-locatie (school, sportclub, buitenschoolse opvang).
Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Tips voor jouw kind
Door samen over oplossingen na te denken en te oefenen maak je jouw kind weerbaarder:

  • Leg uit wat oorzaken van pesten kunnen zijn. Zo kan een pestkop zelf heel onzeker zijn. Door te pesten probeert hij of zij om zelf populair(der) te worden.
  • Moedig jouw kind aan om oplossingen te bedenken. Nadat jouw kind een lijst heeft gemaakt, vul deze dan met nog een paar ideeën aan, zoals “Sta rechtop” of reacties als “Jouw gepest kan mij niks schelen”.
  • Bepaal samen welke oplossingen het beste zullen werken.
  • Rollenspellen kunnen helpen bij een goede emotionele ontwikkeling, dus oefen intensief. Pas als jouw kind overtuigend kan reageren kan het de oplossingen ook ‘in het echt’ gebruiken.

Bespreek samen of de gekozen oplossingen wel of niet goed werken.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

stienus

stienus

gemeld

hoi allemaal ik weet uit eigen ervaring dat pesten op school het ergste is wat je een kind kunt aandoen ons zoontje werd door 1 jongetje gepest omdat hij af en toe nog in zijn broek poept wij hebben al van alles geprobeerd en zijn zelfs bij de kinderarts geweest waar gelukkig niks uit kwam het nadeel was echter dat wij op een gegeven moment zelf ook niet meer wisten wat we er aan moesten doen nu is gebleken dat 1 jongetje bij hem in de klas de pester was na lang praten heeft hij ons gelukkig verteld waarom hij nog steeds in de broek poept ook zei hij de naam van het jongetje die hem steeds pest na de vakantie heb ik de moeder er meteen op aangesproken en gelukkig vond zij ook dat dit niet kon ze heeft haar zoontje er op aangesproken en de klachten zijn zo goed en wel over wij hebben er dus heel veel baat bij gehad om de moeder er mee te confronteren en ze was ontzettend wel willig misschien is dit een tip om eens te proberen als je kind op de basis school zit en gepest word ik wens iedereen die hier mee te maken heeft ontzettend veel succes groetjes miranda

  • melden
Lista70

Lista70

gemeld

inderdaad, als er meer pestkoppen zijn helpt dit rijtje niet. Ik doe mijn kind nu wel op een sociaal vaardigheids training. kijken of dat helpt hem meer van zich af te laten bijten

  • melden

Dat is wel aardig als er maar een pestkop in de klas zit, maar met meerdere helpen deze tips echt niet. Ook de school van mijn zoon had een pestprotocol hangen, maar als je er verder niets mee doet helpt het niet. Wij zelf hebben onze zoon halverwege groep 5 op een andere school gedaan. En daar ben ik nog steeds blij mee, alhoewel hij het natuurlijk toch de rest van zijn leven mee zal dragen.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279