Gezond verstand en etiquette in een moderne context

Gezond verstand en etiquette in een moderne context

Hoe vaak raak je niet geïrriteerd door mensen die mobiel aan het bellen zijn op de bus of tram, door al die eindeloze vriendschaps- en spelletjesverzoeken op Facebook? Of vind je het storend dat mensen zich scheren onder de douche bij de fitness of dat je collega een wel erg geurige lunch aan zijn bureau verorbert? En hoe storend ben jij eigenlijk voor anderen?


Wordt het niet tijd voor een flinke dosis gezond verstand en een vernieuwde sociale etiquette? Zulke regels voor beleefd gedrag zorgen ervoor dat er niet teveel stoorzenders opduiken in grote groepen mensen en irritaties ontstaan. Het gaat er om goede manieren en respect te tonen op de momenten en plaatsen waar mensen geen keuze hebben of ze al of niet willen participeren. Plaatsen zoals een open kantoor, de fitness of openbaar vervoer bijvoorbeeld. 

Populaire apps zoals Facebook en Instagram balanceren op de grens van privatief gegeven en openbaar goed. Hoe gedraag je je hier zonder op iemands tenen te trappen? Lekker in het Leven onderzoekt deze en andere brandende vragen.

Facebook - moet je met iedereen vrienden zijn?  

Een van de grootste vraagstukken rond Facebook is welke vriendschapsverzoeken je wel of niet accepteert zonder onbeleefd over te komen.  Als een klant je een vriendschapsverzoek stuurt, en je hoopt een opdracht via hen binnen te slepen, accepteer je dan het vriendschapsverzoek?  Ook als je nooit met hen zou optrekken in je vrije tijd?  Als je het vriendschapsverzoek negeert zal dit zeker opvallen en misschien zelfs gevolgen hebben.  Misschien zeg je dus ja en blokkeer je de klant enkele weken later in de hoop dat het niet opvalt?

Je kan om dit soort etiquettevraagstukken heen werken door verschillende groepen aan te maken voor werk, hobby’s en vrienden; óf je kan alles dat je op Facebook plaatst gewoon zien als onderdeel van jouw ‘personal brand’.  Dan is iedereen die je accepteert op Facebook ‘bruikbaar’ op de een of andere manier.  Saaier, maar een stuk gemakkelijker.   Of misschien ligt het probleem niet bij jou, maar juist bij de persoon die jou het vriendschapsverzoek heeft verzonden?  Zouden zij misschien een beter gevoel voor hedendaagse etiquette moeten hebben?

Openbaar vervoer – tijd voor wetgevingen en boetes?

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Volgens (onwetenschappelijk) onderzoek is er steeds minder wederzijds respect en lijken we minder van elkaar te kunnen verdragen. Dit zorgt voor openlijk ongenoegen omtrent het disrespect van andere mensen enerzijds, en anderzijds voor het zich afsluiten van deze wereld door bijvoorbeeld met je oortjes op in de tram te gaan zitten.  

In Tokyo is het wettelijk verboden om mobiel te bellen of om naar apparatuur te luisteren met het geluid aan in openbare plaatsen.  Is dit misschien de oplossing die ook in het Belgische voor rust en vree kan zorgen?

Onpersoonlijk – de juiste balans op kantoor?

Als je in een open kantoor werkt dan weet je dat er wel duizend dingen op een dag je kunnen storen.  Alles van kleine persoonlijke gewoonten zoals zuchten, kuchen of hard typen tot het verorberen van een uiterst welriekend broodje tonijn aan het bureau naast jou terwijl jij een pitch voor een klant probeert uit te schrijven.  Er zijn verrassend weinig specifieke gedragsregels, zelfs voor mensen die worden geacht samen een bureau te delen.  

Opdat collega’s acht uur per dag, vijf dagen in de week, prettig samen kunnen werken, zou het misschien niet onaardig zijn om werknemers te vragen zich gepaster te gedragen en niet meer privédetails te delen dan dat zij aan een medepassagier op een bus zouden doen?  

Dit wil zeggen: niet eten aan je bureau, niet over privézaken babbelen en alle vormen van persoonlijk onderhoud vermijden zoals je haren kammen, nagels vijlen en lakken, of je tanden flossen.  

Vertel ons wat jou zoal irriteert en welke nieuwe etiquetteregels we in acht zouden moeten nemen voor een prettigere samenleving.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279