Geef kinderen de ruimte om boos te zijn

Geef kinderen de ruimte om boos te zijn

Gevoelens en emoties zijn heel normaal. En ook boos zijn hoort daarbij! Leer je kinderen op een gezonde manier omgaan met boosheid door zelf het goede voorbeeld te geven. Door gevoelens naar elkaar te uiten schep je een band, dit versterkt de liefde tussen jou en je kind.


Als ouders hebben wij natuurlijk een voorbeeldrol hierin. Kinderen doen niet alleen na wat zij zien, maar ze leren ook door mama of papa hoe ze op bepaalde situaties en gevoelens horen te reageren. 

Woede is een heel normale, natuurlijke en menselijke emotie die we ervaren wanneer we ergens door getriggerd worden. Het is heel persoonlijk; wat bij jou iets teweeg brengt, kan iemand anders helemaal koud laten.

Hoewel we totaal geen controle hebben over bepaalde situaties, hebben we wél de controle over hoe we er mee om gaan. We kiezen hoe we ergens op reageren en dat moeten we ook aan onze kinderen doorgeven.

Als niemand je ooit verteld heeft dat het oké is om gewoon eventjes weg te lopen, een keertje hard te roepen of op een kussen te slaan om je emoties op een gezonde manier te uiten, dan is er grote kans dat je gevoelens je overmeesteren wanneer je getriggerd wordt, met een ongewilde en emotionele uitbarsting als gevolg.  

Hoe werd jij opgevoed?
Sta eens stil bij jouw eigenopvoeding: hoe werd jij door jouw ouders behandeld als kind en wat voor een invloed heeft dit op jou gehad? Hebben jouw ouders je geleerd dat het goed is om even tot tien te tellen voordat je reageert op iets? Of werd er thuis altijd maar geroepen en met deuren geslagen? Welke invloed heeft dit gehad op hoe jij nu op stressvolle situaties reageert? Als je jezelf erop betrapt onacceptabele dingen te doen in bijzijn van jouw kinderen, dan is het hoog tijd om je eigen gedrag eens goed onder de loep te nemen.

Om boosheid beter te begrijpen, kun je een vergelijking maken met een hogedrukketel. Wanneer we getriggerd worden, beginnen gevoelens van woede, frustratie, irritatie of angst op te borrelen. Na een tijdje kan de ketel niet anders dan ontploffen, met als resultaat dat zelfs de kleinste dingen buitenproportioneel opgeblazen worden.  Eventjes stoom afblazen (snap je 'm?) betekent dat de druk op de ketel niet te hoog wordt, en je dus ook niet ontploft om het minste of geringste.

Zo ga je met woede om: denk twee keer na
Eén van de meest fundamentele regels van omgaan met woede is onmiddellijk stoppen met wat je ging zeggen, eens rustig ademhalen en de situatie te heroverwegen: hoe ga je hier het beste mee om? Je leert je woede beheersen en reageert gepast. Je kind leert van jou, dus het is ontzettend belangrijk dat jij laat zien welk gedrag wel of niet acceptabel is bij boosheid. Misplaatste woede kan erg beangstigend zijn voor een kind en gevoelens van stress, onzekerheid, angst en schuld teweeg brengen, die op hun beurt invloed hebben op zijn of haar mentale welzijn.

Begrijpen waarom
Het is handig als je de motieven achter het gedrag van je kind leert herkennen. Zij hebben hun eigen gevoelens van geluk, verdriet, angst en boosheid en hebben er net zoveel recht op om deze uit te drukken als dat jij dat hebt. Toch moeten zij vaak nog leren om hun gevoelens op gepaste wijze te tonen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Als je kind boos is, is dit omdat ze ergens ongelukkig over is. Aan jou als ouder om te begrijpen wat het probleem is, en ze te leren hoe ze hier mee omgaan: alleen of samen met jou.

Veel kinderen leren op jonge leeftijd hoe ze kunnen manipuleren en gebruiken woedeaanvallen om hun zin te krijgen. Denk aan die supermarktbezoekjes die eindigen in een huilbui wanneer er geen snoepjes gekocht mogen worden. Het schoolvoorbeeld van een situatie waarin je een duidelijke grens moet stellen en consequent moet zijn: kinderen krijgen alleen wat ze willen als ze zich goed gedragen en niet door middel van een woedeaanval.

Tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf nemen is ook heel belangrijk als je leert omgaan met woede. Het kan helpen als kinderen naar hun slaapkamer mogen lopen wanneer ze boos zijn en eventjes bij moeten komen. Ze kunnen wat spelen, kleuren of tekenen, op hun bed liggen of op een kussen slaan. Wanneer ze weer rustig zijn kunnen ze terug naar beneden komen. Het is geen straf en zo ze leren dat je prima woede kunt uitdrukken zonder dat iets of iemand pijn gedaan hoeft te worden.

Ouders die ruzie maken moeten er zelf ook op letten om tijd voor zichzelf te nemen zodat ze niet voor de ogen van de kinderen ruziën. Omgaan met woede is voor de denkende mens: je moet jezelf uit de emotionele staat halen en in een denkende staat brengen zodat je kalm en rustig met dingen om kan gaan.

Door onze kinderen te laten zien dat wij gezond met woede om kunnen gaan, krijgen we emotioneel gezonde kinderen die weten hoe je heftige gevoelens kunt uiten. Dit heeft bijzonder verreikende voordelen en is een levenslange les voor je kind.

Als je niet goed om kan gaan met je eigen woede of gevoelens van stress, maak dan een afspraak met je huisarts.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven