De kunst van een goed gesprek

De kunst van een goed gesprek

Vind opnieuw uit hoe je gezellig met elkaar kunt kletsen. Het kost niks en het hele gezin kan er iets van leren.


Is het dagelijkse leven binnen je gezin zo hectisch dat je zelden tijd hebt om eens met elkaar te praten, dan is het tijd voor een paar handreikingen.

‘Hoe was je dag?’
‘Goed’
‘Wat heb je allemaal gedaan?’
‘Niks’
Klinkt bekend? Zo gaat het vaak tussen ouders en kinderen. Maar wat normaal is, is niet persé goed, toch?

Hier het verhaal van Silvia, moeder van twee kinderen:
Toen ik me realiseerde dat mijn 13-jarige zoon zo’n tiener was die niet praat maar bromt, achtte ik de tijd rijp om de kunst van het converseren in mijn gezin te brengen. Heel geleidelijk, anders zouden ze nog denken dat mams opeens gek geworden was.

Om te beginnen heb ik het ‘met het bord op schoot op de bank’ in de ban gedaan. Ik ben begonnen met de tafel te dekken. Heel zorgvuldig, dus inclusief peper & zout, servetten, drinken, etc. Zo voorkwam ik dat ik tijdens het eten steeds moest opstaan. De eerste keer heb ik toen iedereen zat niet gevraagd ‘hoe was je dag’ maar formuleerde ik mijn vraag anders: ‘wat is het leukste dat je vandaag hebt meegemaakt’. Ik begon bij mijn dochter van 8, daarna mijn man en tegen de tijd dat mijn 13-jarige aan de beurt was zat hij te popelen om zijn verhaal kwijt te kunnen.

De tweede dag zette ik een themamaaltijd op tafel: Chinees. Ik gaf er stokjes bij, hetgeen zorgde voor veel hilariteit. Fortune cookies als toetje zorgden voor veel tekst, van het hele gezin.

Ook heb ik een keer voorgesteld om een andere stoel te nemen en degene te spelen die er normaal zit. Heel verhelderend. Want niet alleen kwam ik erachter hoe mijn kinderen mij zien, ook kon ik hen op een leuke manier een spiegel voorhouden.

De kunst van een goed gesprekOp een avond kwamen de kinderen ruziënd aan tafel. Ik heb het eten in de oven gezet en een pollepel op tafel gelegd: de ‘praatstok’. Alleen degene die ‘m heeft, mag iets zeggen. Het eten is uiteindelijk verpieterd maar wow, wat een leuk gesprek hadden we die avond!

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279