Top 10 mythes over menstruatie

Gezin
27/04/2021
Tien mythes over menstruatie: wat is waar en welke zijn fabeltjes?

Mythe 1: Je kan niet zwanger worden tijdens je menstruatie
Het is onwaarschijnlijk maar een uitzonderlijk kleine kans bestaat er altijd. De ovulatie is onvoorspelbaar en dus ook de menstruele cyclus.

Mythe 2: Baden of je haar wassen tijdens je menstruatie verhoogt de vloed
Dit is een oude mythe maar klopt niet. Je bent uiteraard vrij om je schoon en fris te houden zonder dat dit effect heeft op je menstruatie.

Mythe 3: Geen lichaamsbeweging, je moet altijd rust nemen tijdens je menstruatie
Er is geen reden om niet te bewegen als je ongesteld bent. Het is zelfs een ideale manier om PMS en krampen onder controle te houden omdat sporten de toevoer van zuurstof aan de spieren verhoogt.

Mythe 4: Je moet naar de huisarts als je voor het eerst ongesteld wordt
Tenzij er een probleem opduikt, zoals hevige pijn of bloedingen, hoef je niet meteen een afspraak met je huisarts te maken als je voor het eerst menstrueert. Over het algemeen brengen vrouwen pas een bezoek aan de huisarts als zij sexueel actief worden, om een recept voor de pil te vragen.

Mythe 5: Je menstruatie moet op zijn minst een week duren
Ieders menstruatie is verschillend. Het is natuurlijk perfect als een menstruatie tussen de drie tot zeven dagen duurt. Als je voor het eerst ongesteld bent, zal je menstruatie nog niet zo heel regelmatig zijn. Als na het eerste jaar je menstruatie nog altijd erg onregelmatig is, dan kan je hierover eens met je huisarts praten.

Mythe 6: Maagden mogen geen tampons inbrengen
De mythe zegt dat vrouwen die nog geen seks hebben gehad, pijn zullen hebben bij het inbrengen van de tampon. Een fabeltje! Dit hangt af van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld, sommige meisjes hebben de voorkeur voor tampons met kunststof inbrenghuls omdat deze makkelijker glijden. Een andere mythe is dat tampons op een of andere manier "je maagdelijkheid wegnemen". Ook onjuist. De enige manier om je maagdelijkheid te verliezen is geslachtsgemeenschap hebben. Sommige moeders hebben liever dat hun dochter wacht met het gebruik van tampons, dus als dit op jouw van toepassing is, praat er dan eerst met je moeder over.

Mythe 7: Ga niet zwemmen tijdens je menstruatie
Maandverband werkt niet in het water. Dus, als je gaat zwemmen tijdens je menstruatie, draag dan een tampon. Met een tampon is het volledig veilig om te gaan zwemmen (en het is onwaarschijnlijk dat het koordje verschijnt, dus niet nodig om een short over je zwempak te dragen). Maar als tampons niet echt je stijl zijn, kan je toch maandverband in je zwempak dragen. Als je het bij zonnebaden houdt tenminste, en uit het water blijft.

Mythe 8: Premenstrueel syndroom (PMS), het zit allemaal tussen je oren
PMS symptomen staan in verband met de manier waarop je lichaamshormonen veranderen gedurende je maandelijkse cyclus. Symptomen kunnen emotioneel (zoals prikkelbaar, depressief of moe zijn) en fysiek (kramp of hoofdpijn hebben) zijn. Je kunt deze behandelen door gezonder te eten en voedingssupplementen aan je dieet toe te voegen, te rusten, voldoende te bewegen en om hulp en ondersteuning vragen.

Mythe 9: Praten met je dochter over menstruatie voor ze voor het eerst ongesteld wordt zal haar alleen maar afschrikken
Je kunt beter altijd open en eerlijk zijn tegen je dochter. Omdat meisjes over het algemeen hun menstruatie krijgen tussen leeftijd van negen en 16 jaar (voor de meeste meisjes tussen 11 en 13), is het niet eenvoudig voor een ouder om te weten wanneer hij dit onderwerp moet aansnijden. Er zijn bepaalde signalen in de ontwikkeling van je dochter, zoals ontluikende borsten, meer zweten, acne en haargroei onder de oksels. Dit zijn aanwijzingen dat ze de puberteit ingaat en dus een perfect moment om het gesprek te beginnen (of je open te stellen voor). Je dochter zal schrikken als ze ineens begint te bloeden en je nog niet met haar hebt gepraat over ongesteld worden.

Mythe 10: Dochters vertellen steeds aan hun moeders wanneer hun menstruatie begint
De één wel, de ander niet. Sommige meisjes schamen zich of praten liever niet met hun moeders over hun menstruatie. Moeders moeten hun dochters laten weten dat zij altijd openstaan voor een gesprek en vragen over intieme onderwerpen. Het is belangrijk dat een dochter aanvoelt dat ze haar moeder kan vertrouwen met zulke persoonlijke informatie.