SOS überpuber

Gezin
27/04/2021
Hoe leer je je dochter de beste beautyrituelen aan? Hoe blijf je best friends met een puber? Drie experts leren je de taal van je puber beter begrijpen.

De schoonheidsspecialiste
Brigitte Eijssen heeft een schoonheidssalon en heeft al meer dan 35 jaar beautyervaring.

Welke beautyproducten kan mijn tienerdochter het best gebruiken?
"Een hydraterende dagcrème volstaat op haar leeftijd, eventueel aangevuld met een gezichtsmasker. Let wel op dat je dochter goede producten gebruikt die niet te agressief zijn. Van de meeste merken bestaat er trouwens een ‘jonge' lijn."

Hoe zit het met acne?
"Voorkom en bestrijd jeugdpuistjes door het gezicht elke ochtend en avond goed te reinigen en te scrubben. Kies producten voor een vette huid of producten die speciaal zijn ontworpen om acne te behandelen. Als je dochter onzeker wordt over haar huid, kun je aanraden om een BB-crème te gebruiken. Die is natuurlijker en lichter dan gewone make-up, ideaal dus voor tieners."

Wenkbrauwen epileren, hoe begint ze eraan?
"Stoort je dochter zich aan wenkbrauwhaartjes? Dan kan ze een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste brengen. Zo begint ze met een goede basisvorm die ze later zelf kan bijhouden.

  • Als ze zelf epileert, kan ze per ongeluk haarwortels uittrekken. Waardoor ze de vorm van haar wenkbrauwen achteraf niet meer kan veranderen.
  • Laat je dochter haar wenkbrauwen zeker niet bleken. Die producten kunnen bijtend zijn en de huid verbranden. En dat geldt natuurlijk ook voor arm- en beenhaar."

De Gynaecologe
Dr. Helena Van Kerrebroeck is gynaecologe in opleiding.

Vanaf welke leeftijd maak je een eerste afspraak met de gynaecoloog?
"Een routinecontrole vindt meestal enkele jaren nadat een meisje seksueel actief is geworden plaats, tenzij ze natuurlijk al eerder klachten heeft. Ze kan ook altijd bij een gynaecoloog terecht voor advies rond anticonceptie, menstruatie, seksualiteit of voor een vaccin tegen baarmoederhalskanker."

Wat kan ze verwachten van zo'n afspraak?
"Het eerste bezoek begint met een gesprek over de voorgeschiedenis en eventuele klachten. Daarna volgt een uitwendig of inwendig onderzoek van de vagina. Als een meisje nog niet seksueel actief is geweest, zal er geen inwendig onderzoek plaatsvinden. Tenzij hier echt een reden toe is. Dit volledige gynaecologische onderzoek duurt ongeveer tien minuutjes. Daarna wordt eventueel nog een echografie gemaakt en worden de borsten onderzocht."

Wat raad je aan in verband met vaginale hygiëne?
"Een goede vaginale hygiëne verstoort het natuurlijke milieu van de vagina zo weinig mogelijk. Slechte of overdreven hygiëne neemt deze natuurlijke bescherming weg en werkt bacteriële en schimmelinfecties juist in de hand. Adviseer je dochter daarom

  • om haar vagina slechts één keer per dag te wassen met lauw water zonder zeep
  • om na een toiletbezoek altijd van voor naar achteren te vegen
  • om tampons of maandverband regelmatig te verwisselen

De psychologe
Imke Van Herrewegen is psychologe en cliëntgericht psychotherapeute.

Mijn ooit zo open dochter begint zich nu vaker af te sluiten. Wat nu?
"Geef jezelf een pluim dat je gedurende al die jaren een goede band hebt opgebouwd met haar . Dat is een stevige basis voor deze heftige periode in jullie gezin. De grootste uitdaging is je dochter de vrijheid te geven om op zoek te gaan naar haar eigen persoonlijkheid. Heb vertrouwen dat ook wanneer je loslaat het wel goed zal komen."

Hoe blijf je als moeder positief als je tiener haar eigen weg gaat?

  • "Probeer het niet persoonlijk te nemen als je tiener zich negatief of ongeïnteresseerd opstelt. Soms is het juist omdat je zo dicht bij haar staat dat ze bij jou zichzelf kan zijn en haar frustraties kan uiten.
  • Ze kan ook in de war zijn door de vele veranderingen. Toon interesse in de zaken waar ze mee bezig is. Vraag bijvoorbeeld eens hoe dat computerspel werkt. Wie weet kan je ook eens meespelen, al is het maar om te ervaren wat het voor haar is."

Tegenwoordig krijgen tieners te maken met perfectionisme: alles moet meer én beter. Hoe ga je daarmee om?
"Hoge verwachtingen liggen vaak aan de basis van perfectionisme. Kinderen leggen de lat steeds hoger en hoger. Het is belangrijk dat ze zien dat fouten maken mag. Vertel je dochter regelmatig dat niemand perfect is en zij goed genoeg is zoals ze is.