Hoe doe je een tampon in en hoe gebruik je een tampon precies?

Gezin
27/04/2021
Als je nog nooit tampons gebruikt hebt, lijkt het in het begin misschien ingewikkeld. Maak je geen zorgen en ontspan je spieren.

Lekker in het Leven geeft je een paar handige tips om tampons eenvoudig en moeiteloos te gebruiken:

  1. Het beste moment om het inbrengen van tampons te oefenen is tijdens de zwaardere dagen van je menstruatie.
  2. Neem een gemakkelijke houding aan. Sommige vrouwen vinden het handig om te gaan zitten met de knieën uit elkaar, andere blijven liever staan en zetten één voet op het toilet of de rand van het bad. Probeer verschillende houdingen uit om te zien wat jij het prettigste vindt.
  3. Was altijd je handen voor je de verpakking opent en nadat je de tampon hebt ingebracht, ook als je de inbrenghuls gebruikt.
  4. Controleer voor je de tampon inbrengt of het touwtje goed is uitgetrokken en vrij hangt.
  5. Breng dan de tampon naar boven en licht naar achteren gericht in. Als je die richting aanhoudt, volgt de tampon de natuurlijke vorm van je vagina.
  6. Als je de tampon voelt zitten, heb je hem waarschijnlijk niet goed of niet ver genoeg ingebracht. Trek de tampon aan het touwtje naar buiten en breng een nieuwe tampon in, dit keer diep genoeg.
  7. Als je klaar bent, verpak je de gebruikte inbrenghuls in een papieren zakdoekje of wat toiletpapier en gooi je alles in de prullenbak. Bij gebruikte tampons doe je hetzelfde, in wat papier wikkelen en in de prullenbak gooien.

In de verpakking van Tampax vind je een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van tevoren te lezen, want verschillende types tampons kunnen verschillende inbrengmethodes hebben.