Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

Puberteit bij meisjes: hoe jij je dochter kunt helpen.

help-je-dochter-met-veranderingen-in-de-puberteit
0
Tijdens de puberteit maakt het lichaam van je dochter een heleboel veranderingen door. Als moeder kun je haar helpen hiermee om te gaan.

Weet je nog toen jij zelf tiener was? Alsof je lichaam plotseling niet meer van jou was? Zo help je jouw dochter deze veranderingen begrijpen en omgaan met wat er allemaal gaande is in haar lichaam.

Wees duidelijk

Hoe meer je met je dochter over puberteit praat, hoe beter. Ze moet weten dat het allemaal heel normaal is - iedereen moet er doorheen.

Observeer

De puberteit begint ergens tussen je achtste en veertiende levensjaar. Begin dus op de veranderingen te letten die je dochter meemaakt zodra ze adolescent wordt.
Als je dochter nog geen veranderingen heeft doorgemaakt tegen de tijd dat ze 14 is, kun je misschien eens met haar naar de huisarts gaan.
De puberteit duurt meestal zo'n 18 maanden tot 2 jaar, maar omdat elk lichaam anders is en zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, maken meisjes zich al snel zorgen dat ze 'anders' zijn.

Bereid je voor

Ieder meisje ondergaat dezelfde veranderingen (alleen niet altijd op hetzelfde moment):

  • 8 tot 12 —  Kindertijd. Geen zichtbare tekenen van puberale ontwikkelingen.
  • 8 tot 14 — Ze worden snel langer en beginnen zwaarder te worden. Borstjes verschijnen: de tepels beginnen op te zwellen en de borsten kunnen gevoelig worden. Fijne, rechte haartjes beginnen te groeien rond de schaamstreek.
  • 9 tot 15 — Ze blijven in de lengte groeien. Borsten worden ronder en voller. Schaamhaar wordt donkerder, dikker en krult. De heupen kunnen breder worden ten opzichte van de taille, waardoor ze een zachtere, rondere vorm krijgen. De vagina begint een doorzichtig, lichtjes witte afscheiding te produceren wat vaginale afscheiding heet. Voor sommige meisjes beginnen het ovuleren en de menstruatie tegen het eind van deze fase.
  • 10 tot 16 — Okselhaar begint te groeien. De tepel en de donkere rand hier omheen (tepelhof) kunnen uitsteken van de rest van de borst. Het schaamhaar begint een driehoek te vormen aan de voorkant en langs de zijkanten van de schaamstreek. Voor veel meisjes beginnen het ovuleren en de menstruatie rond deze periode.
  • 12 tot 19 — Volwassenheid. Over het algemeen zien meisjes er nu als een jonge vrouw uit. De tepelhof sluit zich terug aan bij de contouren van de borst en de borst is volledig ontwikkeld. Schaamhaar vormt een dikke, krullerige driehoek. Waarschijnlijk hebben ze nu ook hun volwassen lengte bereikt. Ovuleren en menstrueren gebeurt nu regelmatig. 

Help je dochter controle houden

Het is een goed moment om uit te leggen dat met de puberteit ook allerlei andere 'kwaaltjes' de kop op kunnen steken zoals acne, vet haar en misschien zelfs roos en ongewenste lichaamsgeurtjes. Laat haar zien dat er producten zijn als deodorant, huidverzorging en haarverzorging die de veranderingen waar ze echt niet op zat te wachten kunnen helpen verzachten en haar welzijn kunnen verbeteren zodat ze zich zelfverzekerder voelt. 

Laat het ons weten

We willen heel graag weten hoe jij denkt dat we pubermeisjes kunnen helpen omgaan met de lichaamsveranderingen in de puberteit. Misschien heb je wel tips die een andere moeder en dochter kunnen helpen?

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies