Hoe praat je met je tiener over puberteit?

Hoe praat je met je tiener over puberteit?

1. Herinner je jouw eigen puberteit

Wat vond jij vervelend om over te praten? Waarover had jij toen graag gepraat met jouw moeder? Of wat heeft jouw moeder gedaan waardoor jij je beter voelde? Dit zal je helpen om beter met je dochter te praten over wat zij momenteel ervaart.

2. Laat haar weten dat je er steeds bent wanneer ze je nodig heeft

Wanneer meisjes de puberteit ingaan, kunnen ze zich soms verlegen en beschaamd voelen om over de veranderingen die ze ervaren te praten, zelfs indien ze wanhopig haar gevoelens wenst te delen en vragen wenst te stellen. Het is belangrijk dat je jouw dochter laat weten dat je steeds beschikbaar bent voor een praatje. Begin hiermee. En het is van vitaal belang dat “praten" ook luisteren naar wat zij te zeggen heeft, betekent.

3. Indien ze humeurig is, neem dit dan niet persoonlijk

Alle hormonale wijzigingen tijdens de puberteit kunnen humeurigheid, perioden van verdrietig of teneergeslagen gevoel veroorzaken, ze kan zelf openlijk nurks en als een rebel naar voren komen. Het is belangrijk dit niet als persoonlijk te nemen omdat dit een normaal onderdeel is van haar zelfontdekking en ontwikkeling. Herinner je dat puberteit een periode van aanpassing is waar je dochter nieuwe interessen ontdekt, zich bewust wordt van haar sexuele aantrekking en zelfs aanvoelt dat men haar niet begrijpt.

4. Help haar bij het uitbreiden van haar ondersteuningsysteem

Het kan gebeuren wanneer de relatie moeder-dochter wat gespannen is, zij bepaalde zaken met jouw niet wenst te bespreken. Probeer dit niet al te persoonlijk te nemen (herinner je dat de emoties van je dochter in een stroomversnelling zitten). Moedig haar daarentegen aan om andere volwassenen te raadplegen, zoals haar vader, grootouders, stiefouders, verzorgers, leraars indien ze behoefte heeft om met iemand anders te praten over het opgroeien. Overtuig haar dat jouw gevoelens niet worden gekrenkt (zelfs indien ze dit toch wel zijn) omdat je alleen maar wenst dat ze de ondersteuning krijgt die ze nodig heeft. Lees Moedig je dochter aan te praten (met een volwassen persoon waarin ze vertrouwen heeft) over puberteit.

5. Nodig haar aan om enkele bronnen te raadplegen

Een goede manier om haar voor te bereiden op een gesprek is haar voorstellen enkele bronnen (boeken, artikels, websites) te raadplegen en een klein huiswerk te doen. Om een goede keuze te maken, moet men geïnformeerd zijn. Je kunt artikels, zoals “Je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie", laten lezen.

6. Creëer de gelegenheid om een gesprek aan te gaan

Je dochter kan een heleboel vragen hebben wanneer zij doorheen de puberteit gaat, en voornamelijk het type “ben ik normaal?". Hier enkele potentiële vragen of onderwerpen die je als begingesprek kunt gebruiken.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
  •     Laat mij even uitleggen wat puberteit eigenlijk is
  •     Het is perfect normaal dat je gewicht toeneemt tijdens de puberteit
  •     Je eerste menstruatie zal weldra verschijnen
  •     De puberteit wijzigt je gedachtengang
  •     Je kunt je gevoelens beter uitdrukken
  •     Je kunt je werkelijk heel emotioneel voelen
  •     Je kunt veel huilen
  •     Je zult je vrouwelijker voelen
  •     Je zult voor zeker denken dat je eigenaardig bent
  •     De puberteit is van voorbijgaande aard: geen paniek!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279