De puberteit: een handige gids voor moeders

De puberteit: een handige gids voor moeders

Het is een verwarrende, lastige periode, dus wat kun je verwachten en hoe kan je je dochter het beste helpen tijdens de puberteit?


De puberteit is een ingewikkelde levensfase voor meisjes, vol met verwarring en onzekerheid. Een nieuwe Always enquête toonde aan dat meer dan de helft van alle pubermeisjes (56%) zich onzeker voelt tijdens de puberteit.

Het hoort er allemaal bij in deze levensfase en je dochter heeft behoefte aan jouw ondersteuning om haar welzijn in deze lastige fase te helpen verbeteren. Over haar vragen en zorgen praten helpt haar om niet alleen trots op haar lichaam te zijn en gezonde keuzes te maken, maar geeft zowel jou als je dochter de kans om elkaar beter te leren begrijpen.

Laat haar weten dat je er altijd voor haar bent

Zorg ervoor dat je blijft communiceren en een hechte band houdt met je dochter. Laat haar weten dat je er altijd bent om met haar te praten. En het allerbelangrijkste: vergeet niet dat praten ook betekent dat je écht naar haar luistert.
Neem de tijd en probeer je te herinneren waar jij je zelf zorgen over maakte toen je tiener was. Waarvoor schaamde je je bijvoorbeeld? Wat durfde je niet te vragen aan je ouders? Wat wilde je dat jouw moeder je had verteld? Of wat deed ze waar je je beter door voelde? Dat helpt je jouw dochter beter te begrijpen. Door heel open met je dochter over deze dingen te praten, help je haar bijvoorbeeld ook verantwoordelijkheid te nemen voor haar eigen gezondheid zodat ze goede keuzes maakt nu ze volwassen wordt.
Lees ons advies over hoe je met je dochter over de puberteit kunt praten en het soort vragen dat ze wellicht zal stellen.

Wees er vroeg bij

Wie goed voorbereid is, gaat beter met dingen om. Je kunt beter te vroeg met je dochter over de puberteit praten, dan te laat. Zo krijgt ze niet al haar 'informatie' van vriendinnen (want laten we eerlijk zijn: zij weten net zoveel, of weinig, als je dochter).
Als het er naar uitziet dat je dochter op jonge leeftijd al de puberteit in gaat, is het des te belangrijker om het onderwerp op tijd aan te kaarten. En hoewel je bijvoorbeeld nooit precies weet wanneer je dochter voor het eerst ongesteld gaat worden, weten we wel dat meisjes al vanaf hun achtste kunnen gaan menstrueren.

Geef haar zelfvertrouwen

Ongetwijfeld weet je nog wel van je eigen puberteit dat je zelfvertrouwen en je zelfzekerheid over je lichaam een behoorlijke deuk krijgen. "Mijn borsten zijn te klein." "Mijn borsten zijn te groot." "OMG, mijn oksels stinken!" "Wat doet dat haar daar?"
Je kunt jammer genoeg niet met een toverstokje al haar onzekerheden doen verdwijnen (was het maar waar!) maar je kunt er wel voor zorgen dat ze meer zelfvertrouwen krijgt. Je kunt haar ook met de praktische zaken helpen, zoals deodorant tegen lichaamsgeurtjes en een goed passende beha.

Een gewichtig probleem

Je kunt je dochter helpen met alle veranderingen en kwaaltjes die de puberteit met zich mee brengt.
Van al deze veranderingen, hebben jonge meisjes het vaak het moeilijkst met het feit dat ze enkele kilo’s kunnen aankomen. Het is zo belangrijk dat je je dochter er aan herinnert dat het in de puberteit vrij normaal is om aan te komen. Volwassen vrouwen hebben meer lichaamsvet dan jonge meisjes.
Gezond eten en regelmatig sporten is goed, je zorgen maken over je eerste rondingen niet.

Heb je tips?

We horen heel graag van jou over hoe je jouw dochter door de puberteit hebt geholpen. Met jouw advies kun je waarschijnlijk veel andere moeders helpen!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

zonnebloem75

zonnebloem75

gemeld

hallo allemaal, mijn dochter is 10 jaar en heeft nu al een jaar okselhaar en schaam haar, sinds een maand of twee heeft ze regelmatig buikpijn. zou dat een teken kunnen zijn dat ze binnen kort gaat menstrueren?? Als mijn dochter vragen heeft probeer ik daar antwoord op te geven. gr zonnebloem

  • melden
Vrouwen onder elkaar, praat mee!
Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er weer aan – hoog tijd voor een lekker, gezond en creatief recept dat je snel op tafel tovert. Zeebaars, warme asperges én een asp...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, heb je misschien de neiging je ontbijt over te slaan. Maar dit leidt meestal tot slechte keuzes tijdens de res...

swisse

swisse

Geschreven door Astrid69 Lekker in het Leven lid,08 augustus 2016

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een veel beter idee dan zoet snoep. Met deze eenvoudige recepten voor gezonde griezelsnacks doe je het hele gezin grie...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen knutselen dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en welke vader is er nou niet blij met zo’n zelfgemaakte verrassing? Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn alleen niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Lekker in het Leven biedt inspiratie met deze coole snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap de eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow