De hormonen achtbaan

De hormonen achtbaan

Tranen en woedeaanvallen van jouw puberdochter lijken misschien kinderachtig, maar zijn een teken dat jouw dochter op zoek is naar onafhankelijkheid. Lekker in het Leven loodst je door deze lastige periode.


Hormonen achtbaan

Tijdens de puberteit gieren de hormonen door het lichaam van jouw dochter. Al deze hormonale ontwikkelingen in haar lichaam zorgen ervoor dat het humeur van je dochter de ene minuut goed is en dat ze een seconde later niet te genieten is. Zo kan ze, zonder duidelijk aanwijsbare reden, in huilen uitbarsten en het gevoel hebben dat haar negatieve emoties de overhand hebben. Heb geduld tijdens deze periodes en wacht tot de storm gaat liggen. Als ze weer gekalmeerd is vind ze het fijn om te horen dat ze niet de enige is die zich zo voelt. Ze is niet gek geworden, al die emoties komen door de hormonen. En dat wispelturige gedrag zal heus wel minder worden als het hormonenfeestje in haar lijf tot rust komt.

Wat is normaal?

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Huilbuien, woedeaanvallen en extreme emoties zullen je als moeder of vader van een tienerdochter vast niet vreemd zijn. Maar wat is normaal? Tijdens de pubertijd maken veel meisjes zich zorgen. Ze zijn bang dat ze ‘raar’ of ‘anders’ zijn. Vooral als ze de eerste of laatste (in de klas) is die een bh draagt of ongesteld wordt. De meeste meisjes komen tussen de 10 en 14 jaar in de puberteit, maar iedereen is anders. Stel jouw dochter gerust. Of ze nu een vroeg- of een laatbloeier is, ze is helemaal ‘normaal’. Haar menstruaties kunnen in het begin onregelmatig zijn maar zodra haar cyclus regelmatiger wordt, zal ook de emotionele achtbaan weer wat rustiger worden. En daar worden ouders ook blij van, hoera!

Heb jij een tienerdochter in huis en wil je meer weten over menstruatie, zelfvertrouwen en het eerste vriendje? Lees dan ook deze artikelen op Lekker in het Leven:
Geef het vertrouwen van je tieners een boost
Het eerste vriendje of vriendinnetje van je kind

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven