Lentekriebels

Lentekriebels

"Ik ben verliefd, zo ontzettend verliefd en ik voel kriebels in mijn buik." Het lijkt de tekst van een schlager. Maar zit er ook waarheid in? Krijgen we echt liefdeskriebels en vlinderachtige gevoelens in onze buik als we verliefd zijn? Of maken we ons verliefde zelf gewoon wat wijs? Lekker in het Leven zocht het uit.


Sommige mensen worden maar één keer in hun leven verliefd. Anderen worden om de haverklap verliefd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met verschillen in de hersenen en de hormoonhuishouding, maar het hangt ook een beetje van je leeftijd af. Naarmate je ouder wordt, word je minder vaak verliefd. Wat niet wil zeggen dat het niet meer kan! Je verliefdheid kan boven de 45 net zo heftig zijn als toen je 14 was.

Vlinders in je hoofd
Verliefd zijn, is een complex biologisch proces. Je voelt vlinders in je buik, maar de echte verliefdheid speelt zich af in je hoofd. Als je verliefd bent, verandert de activiteit in je hersenen. Ze gaan bepaalde neurotransmitters en hormonen produceren, waarmee je het verliefde gevoel voedt. Neuropsychologen ontdekten dat het gedrag van verliefden lijkt op dat van mensen met een obsessief compulsieve stoornis, die hun handelingen steeds maar herhalen. Vandaar dat een verliefd koppeltje altijd maar blijft praten over hun nieuwe liefde.

Hormonen, hormonen en hormonen
Zodra we iemand aantrekkelijk vinden, zorgt ons limbische systeem (een deel van onze hersenen) ervoor dat we een flinke golf FEA (fenylethylamine) aanmaken. Dit stofje heeft hetzelfde effect als de drug amfetamine. We gaan blind achter ons instinct aan, we hebben grote pupillen en een bonzend hart. Wij zijn … verliefd! FEA zorgt ook voor dopamine, een neurotransmitter die ons intens gelukkig maakt en ervoor zorgt dat we geen hap meer door onze keel krijgen. Vlinders in je buik zijn dan ook een gevolg van de dopamine. Als je verliefd bent, staat je hormoonhuishouding dus helemaal op zijn kop. Het blijkt ook dat bloed van verliefde mensen vol cortisol zit: een stresshormoon, als gevolg van de spanning en opwinding die bij verliefdheid horen. Ook je zenuwstelsel krijgt het te verduren in zo’n periode. Eigenlijk komt het erop neer dat je zenuwstelsel begint te groeien als je verliefd bent. Hoe verliefder, hoe gevoeliger je wordt. En dat verklaart waarom een kleine aanraking genoeg is om je in vuur en vlam te zetten.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Looks en geur
Maar waarom word je nu eigenlijk net op die ene verliefd? Dat zit hem volgens de recente wetenschap in twee dingen: iemands looks én zijn of haar geur. Als die twee dingen ons bevallen, zijn we niet meer te stoppen. Overigens zijn we ons helemaal niet bewust van die geur. Wat onze neus registreert zijn feromonen. Die produceren we allemaal en iemand anders valt er op. Of niet. De feromonen prikkelen zenuwcellen, er wordt een elektrisch signaal opgewekt in het gedeelte van ons brein waar we geur interpreteren en van daaruit gaat een boodschap naar de limbische hersenen die vertelt dat het tijd is om verliefd te worden.

Lente … of herfstkriebels
Klopt het dat we in het voorjaar gevoeliger zijn voor al die feromonen om ons heen? Wetenschappers zijn onverbiddelijk: het is niet waarschijnlijk dat we in de lente sneller verliefd worden dan in een ander seizoen. Wel weten we dat de productie van het geslachtshormoon testosteron pieken en dalen kent. In de maanden oktober en november is de productie op zijn hoogst. En omdat testosteron bij mannen en bij vrouwen het libido versterkt worden er in het voorjaar en de zomer waarschijnlijk meer kinderen geboren. Misschien kan je dus beter spreken van herfstkriebels.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279