Gouden regels voor gezamenlijk ouderschap

Gouden regels voor gezamenlijk ouderschap

Goede communicatie, consistente boodschappen en betrouwbare hulp zijn niet alleen goed voor kinderen, maar helpen je ook in het ouderschap.


De dagen toen goed gezamenlijk ouderschap nog betekende dat je om en om je kind moest voeden of op bed moest leggen, lijken lang geleden. Als je kinderen ouder zijn is het belangrijk om als vader en moeder een gezamenlijk front te vormen om het thuis aangenaam en gezellig te houden.

Samen een
Of je nu een stel bent omdat jullie dezelfde persoonlijkheid hebben of omdat jullie juist het tegenovergestelde zijn van elkaar; het is belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden wat je in het begin aantrekkelijk vond aan je partner. Je mag dan misschien iets veranderd zijn in de loop der jaren, maar dat betekent niet dat je geen plezier meer kunt hebben met elkaar. Ga daarom samen uit of plan één avond in de week samen, zodat je de basis goed hebt.
Als je kinderen hun ouders als goed ‘functionerend’ stel zien, respecteren ze het feit dat jullie ook gezamenlijk wat te zeggen hebben over hun leven.

Goede communicatie
Een kind of zes kinderen, het is essentieel om de verwachtingen van je partner te kennen. Je kunt niet meer even vluchten en alles aan je partner overlaten, in de hoop dat je partner het wel even redt. Als je kinderen naar school gaan is het belangrijk dat jullie samen een actieplan hebben opgesteld, zodat de dagen volgens een (ongeveer) vast ritme verlopen.
Dat betekent nog niet dat je elke dag volgens precies dezelfde agenda verlopen, maar wel dat je samen afstemming hebt gevonden over wie wat doet.

Consistent zijn
Daarnaast is het belangrijk dat jullie samen een paar basisregels hebben ingesteld (bijvoorbeeld over het aantal snoepjes of zakgeld), zodat je kinderen niet van de één naar de ander zullen gaan in de hoop dat hun verzoek door in ieder geval één van jullie twee wordt goedgekeurd.
Maar hou je dan ook aan die afspraken. Het is soms lastig om je aan die regels te houden als je kinderen (of de situatie) het bloed onder je nagels vandaan halen, maar als je één keer buigt onder druk, geef je je kinderen munitie voor een volgende keer.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kinderen zoeken vastigheid
Je kinderen zijn op zoek naar grenzen. Die hebben ze nodig. Totdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, is het belangrijk dat je die grenzen duidelijk aangeeft. Mocht het zo zijn dat jij en je partner het niet eens zijn over een bepaald iets, zorg dan dat je dit gezamenlijk oplost. Het is niet de bedoeling dat je kinderen hierbij betrokken raken, dus bespreek dit soort zaken gezamenlijk en steun elkaar ook na het besluit.

Good cop, bad cop
De een is misschien wat strenger dan de ander. Als jouw kind de deur uit wil gaan, bedenk jij misschien wat er allemaal mis zou kunnen gaan en geef je geen toestemming. Maar je partner kan daar misschien wat anders instaan en wil toestemming geven. Zorg er wel voor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over waar je kind heen gaat, hoe laat hij of zij terug is en hoe je elkaar bereikt als er iets niet volgens plan verloopt. En vergeet niet om elkaar te vertellen wat die afspraken dan zijn!

Heb jij nog tips voor andere ouders? Laat ze ons weten.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279