Daten doe je nu zo

Gezin
27/04/2021
Een eerste date in het vooruitzicht? En als nieuwe single al een tijdje niet meer aan dating gedaan? We geven je graag wat nuttige tips waarmee je je zelfzeker op het gladde dating-ijs kan wagen.

Dating basisregels?

Date Regel 1: wees jezelf tijdens je eerste date.
Date Regel 2: doe wat je wilt, zolang je Dating Regel 1 maar niet overtreedt.
 Met deze twee Dating Regels kom je al een heel eind als je (opnieuw) op zoek gaat naar de ware, maar soms heb je antwoorden nodig op specifieke vragen over situaties en valkuilen op de weg naar geluk.

Dating vraag 1: Wie stelt de date voor?

Hij. Of jij. Eigenlijk dateert deze vraag nog uit de tijd toen vrouwen geduldig zaten te wachten tot de prins op het witte paard voorbijkwam. Tegenwoordig hangt het er gewoon vanaf wie als eerste meent dat de tijd rijp is voor een eerste date. Toch vind je nog altijd mensen die suggereren dat vrouwen van de 21ste eeuw moeten wachten tot de man over de brug komt, omdat ze anders 'te brutaal' zouden zijn. Maar wil jij echt een date met een kerel die beledigd is als een vrouw hem uitnodigt om samen een glas te gaan drinken?  Durf hém uit te nodigen voor dat drankje; je bent tenslotte een sterke en aantrekkelijke vrouw en hij zal vast graag op je uitnodiging ingaan.

Dating vraag 2: Wie betaalt de rekening?

Dat is één van de moeilijkste dating-dilemma's om op te lossen, waarschijnlijk omdat er al gauw het vermoeden ontstaat van een machtsspelletje (als hij betaalt, verwacht hij dan iets in ruil?). Wij stellen voor dat wie de ander uitnodigt voor deze eerste date, ook de rekening betaalt, zodat jij een restaurant of café kunt uitkiezen dat binnen je budget valt. Voel je je hier nog niet goed bij? Stel dan voor om die avond de rekening te delen, zodat jullie elk precies de helft betalen.

Dating vraag 3: Wat is de nieuwe versie van 'etentje met film achteraf'?

Daten hoeft niet altijd in de traditionele vorm van 'etentje met film'. Misschien komt je eerste date neer op online chatten! Er zijn geen regels voor wat een eerste date moet zijn, zolang jullie maar lekker kunnen praten. En waarom zou je niet in groep uitgaan? Zo vermijd je dat jullie elkaar uren aan een stuk verplicht onweerstaanbaar moeten vinden. En je kunt hem tijdens het daten observeren in zijn natuurlijke omgeving (d.w.z. met zijn vrienden).

Dating vraag 4: Moet ik hem vertellen dat ik andere mannen zie?

Zolang jullie elkaar geen eeuwige trouw hebben gezworen, moeten beide partijen beseffen (en aanvaarden) dat wanneer de ander 'bezet' is, 'bezet' zoveel kan betekenen als 'sushi gaan eten met iemand anders'. Als je dus met verscheidene mannen date om ze beter te leren kennen en niemand het woord 'exclusief' in de mond neemt, hoef je je niet verplicht te voelen om officieel mee te delen dat er iemand anders in het spel is.

Dating vraag 5: Daten met een collega, een goed idee?

Veel bedrijven zetten expliciet in hun personeelsregels dat medewerkers alleen professionele relaties met elkaar mogen hebben. In zo'n geval moet je er twee keer over nadenken of je je carrière op het spel wilt zetten voor een gezellig avondje uit. Zonder zo'n regel ben je niet verplicht om je baas te laten weten dat jij en een collega daten. Maar als jullie afspraakjes een beetje serieuzer worden, meld je het beter aan je manager (ook al ben je dat niet verplicht). Als jij er eerst over begint (en niet wacht tot een collega jullie 'betrapt' en begint te roddelen), laat je zien dat je erover hebt nagedacht en dat je privérelatie je prestaties op je werk niet zal beïnvloeden.

Dating vraag 6: Hoe maak ik een einde aan een relatie?

Jullie hebben al één of meerdere keren gedate, maar in verdere stappen heb je echt geen zin. Wat nu? Alles hangt af van hoe je relatie (hoe kort ze ook was) tot nu toe is verlopen. Hebben jullie vooral via e-mail met elkaar gepraat, dan is het heel aanvaardbaar om er ook via e-mail een punt achter te zetten. Was de telefoon jullie favoriete communicatiemiddel, bel hem dan. En als hij deel uitmaakt van je ruime vriendenkring en je hem ook later nog af en toe zult zien, dan kun je hem beter persoonlijk vertellen hoe de zaken er voorstaan.