Zo wordt puberteit een positieve tijd

Gezin
5/10/2018
De puberteit wordt vaak omschreven in termen als ‘moeilijk’, lastig’, … Dat is jammer, want pubers kunnen heel ontwapenend en verfrissend zijn. Bovendien kan jij als ouder je puber helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Stimuleer de interesses van je puber

Pubers kunnen gepassioneerd zijn door bepaalde sporten of interesses. Moedig hen daarin aan. Wil je dochter leren acteren? Schrijf haar in bij een academie in je buurt. Is je zoon bezeten van powertraining? Laat hem lid worden van een fitnessclub. Het hebben van een hobby geeft zelfvertrouwen en leidt de aandacht af van typische puberproblemen zoals ruzies en liefdesverdriet.

Geef je puber bevestiging

De puberteit is een fase van onzekerheid. Veel pubers gaan daarom op zoek naar bevestiging van anderen. Ook jij kunt als ouder die bevestiging geven. Toon dat je trots bent op je puber en dat je in hem of haar gelooft. Doet je kind iets goeds, prijs hem dan hiervoor. Pubers reageren veel sterker op positieve dan op negatieve prikkels. Om die reden zeg je ook beter niet: 'Heb je je kamer weer niet opgeruimd?' maar wél: 'Ik zou het heel fijn vinden als je je kamer opruimde.'

Volg het huiswerk van je puber op

Studeren wordt aangenamer voor je puber als je thuis een aangenaam en rustig klimaat creëert. Plan vaste tijdstippen om te studeren en toon interesse voor de leerstof. Informeer ook of je puber alles begrijpt. Gaat het minder goed met bepaalde vakken, dan is het misschien aangewezen om extra studiebegeleiding te zoeken. Zo leer je je kind dat het niet bij de pakken hoeft te blijven zitten.

Zet je ego opzij

Probeer in een conflict je gelijk niet te halen want zo maak je het alleen maar erger. Behandel je puber op gelijk niveau en toon dat je hem probeert te begrijpen. Laat hem uitpraten en kaats zijn woorden terug door ze opnieuw te formuleren. Zeg bijvoorbeeld 'Als ik je goed begrijp dan bedoel je...' of 'Ik heb de indruk dat...' Zo open je de deur naar een dialoog. Wil je je eigen mening geven, vraag dan eerst of je puber die wil horen en wat hij ervan vindt.

Niet moeien, wél informeren

Je zou het misschien niet denken, maar met een subtiele aanpak kan je je puber wel degelijk beïnvloeden. Dit doe je door suggesties te geven, zonder dat je verwacht dat je puber daar meteen mee aan de slag gaat. Wil je bijvoorbeeld dat je puber deelneemt aan een taalvakantie, zoek er dan informatie over op en presenteer het op de volgende manier: 'Het is maar een idee, kijk maar wat je ermee doet. Bespreek het misschien eens met je vrienden en vraag of zij het interessant vinden. Je kunt dan zelf beslissen of je het wilt doen.'

Lees ook ‘handleiding voor tieners'.