Je kind gaat studeren? Dan herken je deze gevoelens!

Gezin
27/04/2021
Overmand door emoties wanneer je kroost naar de universiteit of hogeschool gaat? Dat is volstrekt normaal.

Aan de ene kant ben je supertrots, aan de andere kant overvalt je een gevoel van leegte. En soms ben je zelfs een beetje bang. Een mengelmoes van emoties giert door je heen wanneer je kind vertrekt naar de universiteit.

Angst voor slechte voeding

Je eerste zorg wanneer je oogappel eenmaal aan je ouderlijke invloed is ontsnapt, is waarschijnlijk dat hij/zij op een streng dieet van patat, pizza en frisdrank leeft. En komt je jonge student dan weer eens naar huis met een flinke keelontsteking? Grijp dan je kans om nog eens te hameren op het belang van verse groenten en fruit!

‘Als hij maar niet te veel drinkt!’

Je jochie stort zich in het studentenleven? Dat betekent eigenlijk dat hij elke avond de bloemetjes buitenzet. En als hij vervolgens vertelt dat hij nu ook de bijbaan van z’n leven heeft gevonden: ober in de uitgaansbuurt … Dan wordt je angst alleen maar groter.

Zelf weer 18 willen zijn

Stiekem ben je eigenlijk een beetje jaloers op alle avonturen en ervaringen die je kind te wachten staan. Zou het niet geweldig zijn om je eigen studentenjaren opnieuw te beleven, maar dan mét de levenservaring die je sindsdien hebt opgedaan? Dromen mag altijd!

Vrees voor de studieresultaten

Mist je oogappel de helft van haar lessen? En denkt ze dat het echt wel in orde komt als ze pas de dag voor de tentamens in actie schiet? Dan is het normaal dat je daar van wakker ligt.

Stoppen met studeren

Je kunt het scenario maar niet uit je hoofd krijgen: je dochter vindt de liefde van haar leven, stopt meteen met studeren en verdwijnt met haar nieuwe vlam naar Thailand om “op zoek te gaan naar haar ware ik”.

De confrontatie met het lege nest-syndroom

Je wordt gekweld door een gevoel van verdriet dat je nog niet eerder hebt meegemaakt. Het wordt je duidelijk dat deze fase van het ouderschap er nu echt op zit en dat je kind aan een nieuw deel van het leven begint.

Het blijde vooruitzicht van vrije tijd

Hoera, eindelijk vrijheid en eindeloze mogelijkheden! Nu je kroost minder zorg nodig heeft, kun jij je weer volop in het sociale leven storten. Iets waar je al jaren van droomt.

Angst voor het uiteenvallen van het gezin

Wat nou als je je wederhelft niets meer te zeggen hebt, nu het belangrijkste gespreksonderwerp is uitgevlogen? En je beseft ook dat broers en zussen soms veel tijd nodig hebben om het vertrek van hun oudere broer of zus een plekje te geven.

De zware eisen van een universitaire opleiding

Logisch dat je je zorgen maakt! Zal je kind aan de eisen van het studentenleven kunnen voldoen? En kan hij het alleen-zijn aan dat daar soms mee gepaard gaat? Soms verbeeld je je zelfs dat hij jou uiteindelijk zo hard zal missen, dat hij alles opgeeft om terug naar huis te komen.

De drang om het leven van je kind op afstand te regelen

Je bent constant in de verleiding om het hele leven van je student te micromanagen, inclusief de kroegen die hij bezoekt en zijn budget. En heeft hij eigenlijk wel de juiste vrienden?

Overlopen van trots

En zetten ze dan uiteindelijk hun eerste geslaagde stappen in de echte wereld? Dan ben je als ouder nog nooit zo trots geweest op je kind.

En jij, hoe ga jij om met deze nieuwe fase?