Het huis veilig maken voor je baby

Gezin
27/04/2021

Zorg er voor dat het binnenshuis zo veilig mogelijk is voor jouw kleine ontdekkingsreiziger.Baby's gebruiken hun handjes, beentjes maar vooral hun mond om de wereld om zich heen te verkennen. Ze raken alles aan wat ze kunnen vinden en stoppen het in hun mond om zo vertrouwd te raken met hun omgeving. Het is dan ook belangrijk om kinderen tot drie jaar goed in de gaten te houden. Al is het natuurlijk onmogelijk om elke beweging van dichtbij te volgen. Zorg daarom dat jouw huis veilig is voor kleintjes die op ontdekkingstocht gaan. Hier enkele tips om van je huis een veilige omgeving te maken.

  • Bekijk de wereld eens als een baby: ga op je knieën zitten en kijk rond, hoe anders ziet alles er nu uit! Voorwerpen en dingetjes die kleiner zijn dan een babyknuistje vallen meestal niet zo op als je rechtop staat. Maar op babyhoogte, zien je ze op de grond liggen. Ruim spullen die een gevaar kunnen opleveren meteen op.
  • Beveilig alle stopcontacten met afdekplaatjes die vergrendeld kunnen worden. Losse plaatjes zonder vergrendeling zijn niet echt ideaal: de baby kan ze snel zelf losmaken en in zijn mond steken.
  • Zet zwaardere voorwerpen op de onderste schappen en denk ook aan de hoeken van meubels (televisiekast, boekenrek, tafel) waaraan je kleintje zich tegen kan stoten. Je kunt ze eventueel overtrekken met een zachter materiaal.
  • Chemische producten, reinigingsmiddelen en schoonmaakproducten moeten buiten het bereik van kinderen bewaard worden zodat ze de huid of ogen niet kunnen irriteren en zodat kinderen er niet van kunnen drinken. Ariel-pods en alle andere wasmiddelen moeten altijd buiten bereik en uit het zicht van baby's en kinderen bewaard worden. Zet ze in de verpakking op de hoogste schappen (zodat er geen losse pods op de grond kunnen vallen).
  • Dit geldt ook voor geneesmiddelen, die kun je het beste achter slot en grendel bewaren.
  • Lades die je niet gebruikt, moeten altijd dicht zijn. Anders kan je kleine ontdekkingsreiziger ze als een trapje gebruiken als hij het hogerop wil gaan zoeken.