Je baby ontdekt de wereld... met zijn mondje

Je baby ontdekt de wereld... met zijn mondje

Na de geboorte en tot je baby 18 maanden is, ontdekt hij de wereld om hem heen voornamelijk met zijn mondje. Aan dat proces kunnen wij niets veranderen, dus moeten we voortdurend op onze hoede zijn. Hierna leggen wij uit hoe belangrijk dit mechanisme voor baby’s is.


Na de geboorte en tot je baby 18 maanden is, ontdekt hij de wereld om hem heen voornamelijk met zijn mondje. Tijdens deze fase gaat een kind in de leeftijd tot 3 jaar gemiddeld 30 minuten per dag op ontdekking uit. Aan dat proces kunnen wij niets veranderen en het ontdekkingsmoment van de dag is onmogelijk te voorspellen, dus moeten we voortdurend op onze hoede zijn. Hierna leggen wij uit hoe belangrijk dit mechanisme voor baby’s is.

Bij de geboorte is de gevoeligheid van hun mond veel groter dan van andere delen van het lichaam. Door hun vingertjes in hun mondje te steken en op de rand van hun dekentje te sabbelen raken ze vertrouwd met concepten als zachtheid, hardheid en stevigheid. Dit is een kennismaking met een wereld vol ervaringen en wonderen die de kinderen blijven verbazen.

In dit oneindige universum, in dit avontuur zonder einde, definiëren baby’s alle voorwerpen op basis van smaak, materiaal en vorm. “Hoe ruikt het? Smaakt het lekker? Is het hard? Of juist zacht? Ik steek het gewoon in mijn mond. Zo. Hé, da’s lekker! Bah, dat smaakt vies. Daar blijf ik voortaan maar af.” En zo kauwen en sabbelen ze op van alles en nog wat met die eindeloze nieuwsgierigheid die essentieel is voor hun ontwikkeling en ervaring.

Wanneer ze 6 maanden zijn, maken ze het al wat geraffineerder. Ze kunnen dan hun tong, lippen en kaak al beter gebruiken en zodoende van ieder voorwerp dat ze naar hun mondje brengen om op te kauwen allerlei sensoriële informatie opslaan.

Het is volkomen normaal dat ze overal op willen kauwen, het is zelfs nuttig voor de ontwikkeling van het kind. Gewoonlijk merken we dit proces op tussen de geboorte en de leeftijd van 18 maanden, wanneer je baby tandjes krijgt en zich nog niet kan verplaatsen om zijn omgeving te verkennen. Deze ontdekkingsfase houdt een kind in de leeftijd tot 3 jaar gewoonlijk 30 minuten per dag bezig, maar het is onmogelijk te zeggen op welk moment van de dag dat precies is.

Bestel je gratis doseersysteem!

Bestel je gratis doseersysteem!

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Geselecteerd proefmonster
Kies dit proefmonster niet
Proefmonster al besteld

Wij kunnen (en mogen) dit proces niet onderbreken en juist daarom moeten we waakzaam zijn. We kunnen onze kinderen niet tegen alle microben beschermen, maar overbescherming is nu ook weer niet nodig. Balpendopjes, muntstukken, haarspelden en alle andere voorwerpen die kleiner zijn dan een babyvuistje moeten worden opgeruimd.

Kinderen van 3 jaar en ouder stoppen niet meer alles in hun mond, maar ze zijn dan weer aan andere risico’s blootgesteld wanneer ze in huis spelen en op ontdekking gaan. Wij moeten ze blijven beschermen tot ze groot genoeg zijn om daar zelf rekening mee te houden.

Wij moeten er alles aan doen om in huis een veilige omgeving te creëren. Dat betekent: geen puzzelstukjes laten rondslingeren, schoenen opbergen buiten bereik van kleine onderzoekertjes, juwelen niet zomaar ergens neerleggen en alle voorwerpen die een kind in zijn mond zou kunnen steken hoog en buiten bereik leggen (knopen, medicijnen, sleutels, huishoudelijke producten...). We moeten dubbel waakzaam zijn wat huishoudelijke en chemische producten betreft, want wanneer een baby die inslikt kan dat de huid en ogen irriteren en zelfs nog ernstigere gevolgen hebben.

Uw grootste (of eigenlijk kleinste...) troef voor de was, de Ariel pods, moeten in de verpakking, uit het zicht en hoog op een plank in de kast bewaard worden, net als alle andere schoonmaakmiddelen.

Er is niets mooiers dan een kind dat lacht naar de wereld om hem heen, die het dag na dag steeds verder kan ontdekken. Wat we niet mogen vergeten, is de grote, essentiële rol die veiligheid op zo’n momenten van geluk speelt!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279