Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost

Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost

We willen er zijn voor onze kinderen. Maar hoe onafhankelijker ze worden, hoe moeilijker het is om ze op het juiste moment te hulp te schieten. De tijd van kusjes, knuffels en verhaaltjes voor het slapengaan mag voorbij zijn, tieners hebben nog altijd liefde en begrip nodig. Hun problemen zijn minder talrijk, maar wel groter. Althans, zo zien zij het.


Typisch voor tieners is hun zoektocht naar zichzelf en hun omgeving. Dit gaat gepaard met psychische en fysische tekenen van angst en een rollercoaster van emoties. Geen wonder dat ze een helpende hand kunnen gebruiken om hun zelfvertrouwen op te krikken.

Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost Tieners en hun vertrouwenscrisis
Een goede opvoeding kan kinderen een stevige basis bieden voor hun tienerjaren. Echt zelfvertouwen bouwen ze echter pas op met successen in hun persoonlijke ervaringen. Tieners krijgen voortdurend nieuwe ervaringen te verwerken. Ze zijn oud genoeg om zelf beslissingen te willen nemen maar tegelijk missen ze de ervaring om te weten hoe. De frustratie en twijfels die ze daarbij voelen kan de relatie ouders in gevaar brengen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wat kan je eraan doen?
Voordat je tiener die eerste stappen in de richting van complete vrijheid zet - en je allerhande meningsverschillen krijgt over uitgaan, relaties, geld, enzovoorts - kan het heel belangrijk zijn dat je haar of zijn zelfvertrouwen nog een flinke stimulans geeft. En dat is niet altijd eenvoudig. Het is niet zo dat alle verantwoordelijk op jouw schouders rust omdat jij de volwassene bent. Of dat je je niet gefrustreerd en radeloos kan voelen wanneer je kind zich van je verwijdert. Maar als je kunt, gebruik dan deze basisregels om dat zelfvertrouwen een boost te geven. Jullie zijn er beiden mee gebaat.

 • De juiste soort bevestiging Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost
  Met descriptieve bevestiging leg je uit wat je tiener goed gedaan heeft en waarom jij daar zo tevreden over bent. Voorbeeld: in plaats van gewoon ‘Dank je wel’ te zeggen, leg ook uit waarom. ‘Bedankt dat je je schoenen buiten hebt uitgetrokken. Er zit geen spatje modder op het tapijt.’ Door deze extra informatie begrijpt je kind dat het iets goeds gedaan heeft, waardoor het zich gewaardeerd en erkend voelt. Focus op het positieve, moedig je kind aan en bevestig het met wat het goed doet. Tieners willen maar al te graag geaccepteerd worden door jou én hun leeftijdsgenoten. Ook al laten ze het niet vaak zien…
 • Aandacht voor het lichaam
  Tieners moeten plotseling meer aandacht besteden aan hun persoonlijke hygiëne. Samen met de puberteit verschijnt ook het eerste haar in oksels en schaamstreek. Juist in deze holtes kunnen bacteriën zich vermengen met het zweet van de apocriene klieren. Het resultaat: kwalijke geurtjes. Daarnaast kunnen actievere talgklieren in de hoofdhuid van pubers zorgen voor meer talgafscheiding, waardoor je tiener plots vetter en soms zelfs vies haar heeft. En als je gezondheid en hygiëne niet in orde zijn, dan kan je je daar heel slecht over voelen. Moedig je kind dus aan om gezond te eten (hoewel dit soms moeilijk is) of overweeg een goed vitaminepreparaat met Omega 3.
  Ook hydratatie is belangrijk. Water haal je uit eten en drinken (het hoeft niet altijd gewoon water te zijn). Zorg dat je tiener de toiletproducten heeft die hij of zij wil. En zoek een goede gezichtszeep, zodat ze zich van kop tot teen perfect kunnen verzorgen.
 • Zeg ze waar het op staat
  Stel duidelijke regels en grenzen over wat je van ze verwacht. Zorg ook dat ze goed weten welk gedrag niet getolereerd wordt. Beide ouders moeten hier consequent in zijn. Hou er rekening mee dat de verwachtingen van jouw tiener en de wereld van zijn leeftijdsgenoten anders is dan die van jouw generatie. En dat een zeker vertrouwen van jouw kant heel belangrijk is. Denk goed na over hoeveel onafhankelijkheid je je kind wil geven. En besef dat je nu en dan een compromis zal moeten sluiten.
 • Wees eerlijk
  De wereld kan beangstigend en onvoorspelbaar zijn. We moeten proberen zoveel mogelijk stress te elimineren, maar onze kinderen anderzijds ook bewust maken van het echte leven. Laat je tiener weten dat het oké is om fouten te maken, dat overkomt ons allemaal. Maar we moeten er wel van leren, ons verontschuldigen, weer overeind krabbelen en verdergaan. Zo toon je aan dat je luistert en oprecht geïnteresseerd bent in wat ze doen. De uitwisseling van deze ideeën en ervaringen bewijst dat je kinderen belangrijk voor je zijn en zal hun zelfvertrouwen verhogen.
 • Samen lachen
  Doe leuke dingen samen en lach. Door te lachen ondermijn je gespannen situaties, verbeter je je relatie, sloop je barrières en smeed je nieuwe banden. Juist daarom zijn sitcoms zo populair. Typische gezinssituaties worden de woonkamer in gesmeten, op een manier dat we onszelf erin herkennen. We kijken ernaar en lachen ermee. En da’s veel gezonder dan de frustraties de bovenhand te laten nemen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279