Baby's verkennen de wereld met hun mond

Baby's verkennen de wereld met hun mond

Baby's stoppen alles in hun mond. Dat is hun manier van de wereld verkennen. Maar dit is niet zonder gevaar. Zorg daarom dat jouw baby binnenshuis veilig op ontdekkingsreis kan!


Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 maanden verkent elk kind zijn leefwereld met zijn mond, dat is een manier om er vertrouwd mee te worden. Er is niets dat we kunnen doen om dit proces een halt toe te roepen, dus moet je als ouder op je hoede zijn. Hieronder lees je meer over hoe belangrijk dit mechanisme is voor de allerkleinsten en hoe je jouw huis zo veilig mogelijk kunt maken.

Proeven, voelen, ruiken
Bij de geboorte zijn de zenuwen in en om de mond veel sterker ontwikkeld dan die rond andere zintuigen. Baby’s brengen hun vingers naar hun mond en sabbelen op de rand van hun dekentje. Zo raken ze vertrouwd met verschillende texturen, vormen, materialen, zachtheid, hardheid en stevigheid. Het is als het ware een kennismaking met een wereld vol heerlijke ervaringen en sensaties.
Op deze eindeloze ontdekkingstocht, dit avontuur dat maar blijft duren, leren baby's voorwerpen herkennen aan de hand van hun smaak, materiaal en vorm. "Heeft dit een geur? Smaakt het lekker? Is het hard of juist heerlijk zacht? Ik steek het even in mijn mond. Oh, dat is leuk. Bah, dat smaakt vies. Weg ermee." Baby’s kauwen, bijten en sabbelen vanuit een onophoudelijke nieuwsgierigheid die de basis vormt van hun ontwikkeling en ervaring.

Bestel je gratis doseersysteem!

Bestel je gratis doseersysteem!

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Geselecteerd proefmonster
Kies dit proefmonster niet
Proefmonster al besteld

De eerste tandjes
Vanaf zes maanden wordt dit proces nog uitgebreid met bijten. Het kindje kan zijn tong, zijn lippen en kaken steeds beter gebruiken, waardoor het allerlei informatie kan verzamelen door op een voorwerp te kauwen.
Het is heel normaal dat kinderen op deze leeftijd alles in hun mond steken en overal op willen bijten, het is zelfs heel goed voor hun ontwikkeling. Deze manier van de wereld ontdekken is typisch voor de eerste 18 maanden, als de tandjes doorkomen en de baby zich nog niet zelfstandig kan verplaatsen. Meestal neemt deze ontdekkingstocht een half uurtje per dag in beslag bij kinderen jonger dan drie jaar, maar dit kan van kind tot kind verschillen.

Niet zonder gevaar
Het is goed dit ontwikkelingsproces niet te onderbreken, maar je moet als ouder wel waakzaam zijn. We kunnen onze kinderen niet tegen alle bacteriën beschermen, maar verstikking is wel een reëel gevaar. Dopjes van balpennen, blokjes, haarspeldjes en alles dat kleiner is dan het vuistje van je baby kun je beter opruimen.
Als ze eenmaal drie jaar oud zijn, leren kinderen het langzaam maar zeker vanzelf af om alles in hun mond te stoppen. Al blijft het gevaar nog altijd aanwezig dat ze tijdens het spelen ergens in kunnen stikken. Als ouder moet je ze blijven beschermen tot ze groot genoeg zijn om de gevaren zelf in te kunnen schatten.
Zorg er daarom voor dat je huis een veilige leefomgeving is. Laat dus geen puzzelstukjes rondslingeren, zet je schoenen op een plek waar je kleine ontdekkingsreiziger er niet bij kan, let ook op met sieraden en leg alles dat aantrekkelijk kan zijn buiten handbereik, ergens hoog en droog (knopen, geneesmiddelen, sleutels, huishoudelijke producten). Let dubbel goed op met huishoudelijke en chemische producten: als je kind die inslikt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Deze producten kunnen zijn huid en ogen irriteren.
Zorg er dus voor dat je wasmiddelen, zoals Ariel-pods die er voor kinderen interessant uit zien, in de verpakking hoog op een schap staan, samen met de andere wasproducten.
Niets is mooier dan je kleintje te zien lachen naar de wereld om zich heen en vrolijk op ontdekkingsreis te zien vertrekken. Veiligheid is op deze bijzondere momenten van groot belang.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

lentevrouw

lentevrouw

gemeld

Behandel een ander zoals jijzelf ook behandeld wilt worden ��

  • melden
lentevrouw

lentevrouw

gemeld

Behandel een ander zoals jijzelf ook behandeld wilt worden ��

  • melden
Tientallen tips voor een schonere was!
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279