Rouwverwerking bij kinderen na het overlijden van een huisdier

Gezin
27/04/2021
Wanneer je trouwe viervoeter komt te overlijden kan dit extra zwaar zijn voor de kinderen. Wij vertellen je hoe je hier mee om kan gaan.

Afscheid nemen is niet altijd even gemakkelijk, maar voor altijd afscheid nemen is het aller moeilijkste. Wanneer je geliefde hond is overleden kan dit de eerste ervaring met de dood zijn voor je kind. Hij of zij zal dan ook extra getroost moeten worden. Maar hoe kunnen we op een goede manier samen met onze kinderen afscheid nemen van een overleden hond?

Afscheid van een hond nemen

Je kinderen de waarheid vertellen wanneer hun harige vriend overlijdt, maakt het begrip voor hen gemakkelijker. "Ik vertel ze simpel en eerlijk wat er is gebeurt" zegt Julliet Verhagen, die zelf ook met honden opgroeide en er twee thuis heeft rondlopen. Kies een goede plek en gebruik woorden die bij de leeftijd van je kind aanpassen om te vertellen dat de hond is overleden.

Rouwproces om hond: uit je gevoelens

Moedig je kinderen aan om te praten over hoe zij zich voelen. Het is niet erg als jij hierbij misschien ook moet huilen. "Mijn dochter ziet de hond als een onderdeel van de familie" zegt Julliet. "Ze voert hem, verzorgt hem en gaat met hem wandelen. Hierdoor is de band alleen maar sterker en het gevoel van verlies des te groter."

Deel herinneringen van de overleden hond

Houd een herdenking voor uw hond met familie en vrienden en betrek de kinderen hier ook bij. Haal leuke herinneringen met elkaar op. "Samen lachen, verzacht de pijn" volgens Julliet. Met de familie heeft zij een boom gepland ter nagedachtenis van hun overleden hond.

Maak samen een boek over de overleden hond

Een andere blijvende herinnering die een kind zelf kan maken, is een plakboek met alle avonturen die zij met de hond hebben beleefd. "Mijn dochter heeft een tekening gemaakt, foto's verzameld en een gedicht geschreven voor het Rakker boek." verteld Julliet.

Lees een verhaaltje over afscheid nemen van je hond voor

Wanneer je kind nog te jong is, of niet kan praten over het verlies van de hond, probeer hem of haar dan een verhaaltje voor te lezen waarin vertelt wordt over het overlijden van een huisdier.

Houdt een aandenken van de overleden hond

Om je overleden hond dicht bij je te houden kan je zijn halsband of favoriete speeltje bewaren. "Dat we nog een andere hond hadden verzachte de pijn een beetje bij mijn dochter", zegt Julliet. "Herinner je kinderen er aan dat zij vele huisdieren in hun leven zullen hebben."

Zorg voor afleiding

Om je kind af te leiden van de gedachten dat hun geliefde hond is overleden kan je hen meenemen naar een vrolijke film of lekker gaan ravotten in de speeltuin. Vlekken die zij eventueel in hun kleding krijgen verwijder je gemakkelijk met een goed wasmiddel.

En jij? Hoe zorg jij er voor dat je je kind afleidt in een dergelijke situatie?