Zwarte kat & bijgeloof: dit zit erachter

Gezin
27/04/2021
Ben je ook benieuwd waarom zoveel mensen het pad niet willen kruisen met een zwarte kat? In dit artikel vertellen we je waar dit bijgeloof vandaan komt.

Ben je ook weleens een blokje om gegaan omdat een zwarte kat anders je pad zou kruisen? Of het nu gaat over een nieuwe kitten in huis halen of wanneer we een zwarte kat tegen komen op straat tijdens vrijdag de 13e, de meeste dierenliefhebber hebben geen voorkeur voor deze kleur kat. Maar waarom denken we eigenlijk dat een zwarte kat ongeluk brengt? Wat is de betekenis van het bijgeloof dat rondom de zwarte kat heerst?

De betekenis van een zwarte kat

De echte betekenis van het bijgeloof rondom de zwarte kat lijkt een beetje achterhaald en ouderwets. Toch kijkt niemand er gek van op wanneer je zegt dat het tegenkomen van een zwarte kat ongeluk brengt. Maar, er zijn ook mensen die bij de zwarte kat van een geluksbrenger spreken! zwarte katten hebben namelijk vaak een plukje wit haar dat de eeuwige geluksbrenger is voor degene die dat plukje bij zich draagt.

Toch blijft de zwarte kat wereldwijd een symbool voor het brengen van ongeluk. Sommigen zien het beestje als de reïncarnatie van Lucifer en anderen zijn bang voor de heks op vier pootjes. Maar kunnen we hiermee verklaren waarom mensen denken dat zwarte katten ongeluk brengen? De oorsprong van het bijgeloof in zwarte katten ligt heel ver in de geschiedenis

Zwarte kat: bijgeloof

In Japan vindt het bijgeloof in zwarte katten oorsprong in ‘de legende van de vampierkat van Nabeshima'. Deze legende vertelt het verhaal van de prachtige jongedame O Toyo die werd beloof aan de prins van het rijk waar zij woonde. Tijdens het slapen voelde zij zich telkens bekeken door een grote kat. Op een nacht schoot ze wakker en werd ze besprongen door een grote zwarte kat. De kat vloog haar keel aan en doodde haar. Hierna nam de zwarte kat de gedaanten van O Toyo aan en het bijgeloof rondom de zwarte kat was geboren!

De oorsprong van de betekenis voor het bijgeloof in zwarte katten ligt bij de Egyptenaren wat anders. De zwarte kat staat voor hen symbool voor de kracht van Râ. Deze kat wordt in verband gebracht met de duivel. Dit bijgeloof verspreidde zich snel naar Europa omdat ook daar de zwarte kat werd beschouwd als een duivels dier.

Daarnaast zijn er nog de legendes uit de Middeleeuwen die bijdragen aan het bijgeloof. In de 12de eeuw geloofde men dat heksen zich 's nachts in zwarte katten transformeerden en zo huizen binnendrongen om kinderen te ontvoeren. Gelukkig weten alle hedendaagse dierenvrienden dat er slechts een angstwekkend aspect aan katten is: het opruimen van kattenhaar!

Ben jij bijgelovig voor zwarte katten? Deel het met ons!