Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Gezin
2/10/2018
Wil je activiteiten organiseren voor de kinderen zodat ze zich in de vakantie niet hoeven te vervelen? Met deze ideetjes zullen ze zich ronduit rot amuseren!

Je hoeft geen handenvol geld uit te geven om het leuke te hebben met je kinderen in de winter- of zomervakantie! Je hoeft ook niet naar de andere kant van de wereld te reizen om het naar je zin te hebben! De kinderen leuk bezighouden in de vakantie is niet altijd even makkelijk. Als hun vriendjes er niet zijn, is het jouw taak om ze geboeid te houden en ervoor te zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Gelukkig kun je elke vakantie sensationeel maken met bijvoorbeeld een activiteitenkalender.

Lanceer een muziekgroep!

Haal potten en pannen uit de kast, pak houten lepels en een tamboerijn en bereid je voor om de muren te laten trillen! Zet muziek op en improviseer een playback. Als je geen tamboerijn hebt, kun je er makkelijk een maken door twee kartonnen borden aan elkaar te plakken met droge bonen ertussen. En nu maar muziek maken en dansen! Verzamel alle wc-rollen en maak eer trompetten van, laat je fantasie de vrije loop om een paar originele muziekinstrumenten te verzinnen.

Als je een piano hebt, leer je kinderen dan een eenvoudige melodie die je samen kunt spelen. Als je de gelukkige eigenaar bent van een gitaar die ergens in een kast onder het stof staat, haal die dan tevoorschijn en componeer samen een deuntje! Laat de kinderen een naam voor de groep bedenken en je ‘family band' is gelanceerd!

Leer ze koekjes bakken

Voor activiteiten met kinderen in de vakantie gaat er niets boven keukenrecepten: kinderen vinden niets leuker koekjes bakken. Je hoeft niet te wachten tot Kerstmis! Kinderen zijn meestal dol op kokkerellen. Laat ze de nodige ingrediënten en het gereedschap bij elkaar halen die ze nodig hebben voor het recept dat je hebt uitgekozen. Dek de tafel met vetvrij papier en bestrooi het met bloem. Voor nog meer pret laat je de kinderen ludieke vormpjes uitsteken, die ze later mooi kunt versieren. Ze zullen er nog liever van smullen omdat het zo leuk was om de koekjes te maken!

Als er wat van het koekjesdeeg op de vloer valt gebruik je de Swiffer waarmee je de keuken zonder moeite schoonmaakt!

Laat het spektakel beginnen!

Kies een verhaal dat nauw aan het hart ligt van de kinderen of verzin een verhaal en verdeel de rollen om er een toneelvoorstelling van te maken! Maak de personages levensecht door je stemmen te veranderen en je te verkleden. Ga in al je kasten op zoek naar de rekwisieten: pruiken, grote juwelen, handschoenen enzovoort. Vergeet ook de make-up niet. Een laken of oude deken zijn perfecte toneelgordijnen. Komt er ook muziek bij? Misschien kan het kersverse bandje bijdragen om op het toneel een paar nummers te spelen? Je kunt zelfs de buren uitnodigen om te komen kijken! In de pauze deel je de zelfgemaakte koekjes uit die jullie de middag daarvoor hebben klaargemaakt en er hoort natuurlijk ook een fototoestel bij.

De kinderen bezighouden met een filmavond

Dit is de beste manier om de dag af te sluiten. Zoek in de dvd-collectie of het televisieprogramma een film die naar ieders zin is. Daarna afspraak in de keuken om popcorn te maken of een ander dessert dat jullie voor het scherm kunnen opsmikkelen. Nestel je tussen de kussens op de bank en geniet ervan! Het wordt zo makkelijk om je kinderen bezig te houden als ze het naar hun zin hebben en als je er zelf ook van geniet!

Op die manier leer je ze van eenvoudige dingen te houden en werk je tegelijk aan een hechte band tussen de gezinsleden.

En jij, hoe houd jij de kinderen leuk bezig in de vakantie?