Wat doe je op het strand? 5 creatieve ideeën

Gezin
2/10/2018
Wil je de kinderen deze zomer eens creatief bezighouden op het strand? Dit zijn 5 ludieke activiteiten voor iedereen die zich afvraagt wat je in hemelsnaam nog voor origineels kunt bedenken om te doen op het strand!

De kinderen meenemen naar het strand vergt een hele organisatie. Aangezien je de kinderen beter niet te lang in de zon laat, moet je natuurlijk wel een paar alternatieven bedenken voor het gebruikelijke bakken in de zon! Als je graag eens iets anders wilt doen dan het eeuwige balletje gooien of zandkasteel bouwen of kun je deze activiteiten eens proberen. Speciaal voor mama's die zich afvragen "waar ga ik de kinderen mee bezig houden op het stand?". De must? Deze activiteiten riskeren zowel de kleintjes als de groten te boeien!

Wat doe je op het strand? Je maakt een halssnoer van schelpen

Een van de activiteiten die het hoogst scoort wanneer je van het strand thuiskomt is natuurlijk het maken van een halssnoer van schelpen. Je hebt er maar een paar alledaagse spullen voor nodig en natuurlijk de schelpen die je de kinderen vraagt van het strand op te rapen en mee naar huis te nemen. Je zult zien dat de vraag "wat doen we op het strand" straks helemaal geen punt meer zal zijn. Dit is wat je nodig hebt:

 • vooral witte schelpen zo groot als de wijzerplaat van een polshorloge
 • kleinere gekleurde schelpen, de grootte van een vingernagel
 • een (houten) hamertje
 • 1 schroefhaakje
 • en natuurlijk een snoer in het materiaal van je keuze

Eenmaal thuis kijk je samen de buit na en was je de schelpen in zoet water. Daarna begin je aan de cruciale fase: het boren van een gaatje in elke schelp zonder ze te beschadigen. Tip voor het geslaagd doorboren van de schelpen? Neem een schroefhaakje van staal, plaats het op de schelp en geef een heel zacht tikje met het hamertje. Vooral niet te hard kloppen! Daarna hoef je de schelpen alleen nog aan de draad te rijgen: telkens een paar kleine gekleurde tussen de grotere witte.

Oorbellen van schelpen maken

Als afwisseling op het thema van het halssnoer kun je bij de vraag "wat doen we op het strand" ook oorbellen van schelpen maken! Ze zijn iets moeilijker om te maken, maar sorteren gegarandeerd effect! Om ze te maken heb je het volgende nodig:

 • twee ongeveer identieke schelpen zo groot als een de wijzerplaat van een polshorloge
 • laklijm of een klassieke lak, met een penseel
 • een (houten) hamertje
 • 1 schroefhaakje
 • sierkralen
 • platbektang
 • kniptang
 • knijpkralen
 • metalen rijgdraad
 • oorbellenhaakjes

Nadat je de gaatjes in de schelpen hebt geboord (lees de handleiding in het kopje over het halssnoer van schelpen), lak je ze met het penseel aan de binnen- en de buitenkant zodat ze mooi glanzen. Laat drogen.

Haal daarna ongeveer 20 cm draad door het gaatje in een van de oorbellen en vorm een V met de draad. Haal vervolgende beide uiteinden van de draad door het gaatje in een van de schelpen en druk de schelp aan tot dicht bij de oorbel. Rijg dan een knijpkraal aan beide draden. Knijp de kraal op de gewenste hoogte plat zodat de schelp aan de oorbel vast komt te zitten.

Rijg enkele sierkralen aan de rest van de draden en tot slot een knijpkraal om de draad af te sluiten. Daarna hoef je alleen nog de rest van de draad af te knippen en alles te herhalen voor de tweede oorbel. En klaar zijn je oorbellen van schelpen!

Wat doe je op het strand? Een plakboek maken

Dit is helemaal in! Veel mensen komen thuis van vakantie en maken een plakboek over het thema ‘strand', dat is een fotoalbum met zand of schelpen erin. En dit is wat je ervoor nodig hebt:

 • een dik vel papier
 • zand
 • schelpen
 • 1 vakantiefoto
 • 1 vliegticket of 1 ansicht
 • lijm

Knip de foto in verticale stroken en plak alle stroken naast elkaar met een tussenspatie van 3 cm. Daarnaast plak je diagonaal het vliegticket of de ansicht. Eronder plak je enkele schelpen en zand door wat lijm aan te brengen en er wat zand overheen te strooien. Laat het zand een minuut liggen en klop daarna het teveel aan zand weg. En kijk, je plakboek heeft al 1 pagina!

Een knikkercircuit bouwen

Kinderen die niet van schelpen houden, kun je een knikkercircuit laten bouwen. Dat is super amusant om te doen en je kunt gebruiken wat op het strand te vinden is. Een mooi stuk hout bijvoorbeeld.

Begin met het bouwen van een zandkasteel. Teken een cirkel met een diameter van 75 cm maximum. Draag een heleboel emmers nat zand aan. Zodra je zandkasteel goed stevig overeind staat, teken je met je handen een spiraal voor het circuit en zorg je ervoor dat de rand hoog genoeg is zodat de knikkers niet uit het circuit gaan rollen. Plaats een vlak stuk hout aan het eind van de laatste bocht: de eerste knikker die het hout aan het einde van het circuit bereikt heeft gewonnen!

De kinderen bezig houden met een zonnewijzer

Aan het strand liggen is geen reden om niet aan cultuur te doen! Wat doe je aan het strand? Teken als zonnewijzer een groot vlak in het zand en leg je kind uit hoe de zon de tijd aanwijst door het draaien van de aarde om haar as en om de zon. In de zandschijf op het strand wijs je de vier windstreken aan en in het midden van de schijf plant je een lange stok. Daar houd je de kinderen de hele middag mee bezig!

En jij, hoe houd jij je kinderen bezig op het strand?