Tips voor een stressloos kerstdiner

Gezin
5/10/2018
Je hebt ambitieuze plannen voor een schitterend kerstdiner? Maar voor de organisatie van al je taken ben je op zoek naar DE planning die ervoor moet zorgen dat het organiseren van het feest zonder stress verloopt? Volg de gids.

Een kerstdiner voorbereiden, dat is altijd alle kanten oprennen. En als je dit jaar eens alle stress zou vermijden? Lekker in het Leven maakt het je makkelijk door het werk in stappen in te delen en zo veel mogelijk van te voren klaar te maken. Zo kun je zelf ook van het feest genieten en de avond ontspannen doorkomen! Maak je niet druk, alles komt goed!

Kerstdiner: D-15

Mooie kerstdecoratie is belangrijk voor een feestelijke sfeer! Om te vermijden dat je alles enkele dagen voor Kerstmis in één keer moet doen, kun je een middag vrijhouden om met de kinderen strong>de kerstdecoratie te sorteren en je bezig te houden met de kerstboom. Berg de decoratiespullen die je niet gebruikt zorgvuldig op. De breekbaarste kerstballetjes kun je in een eierdoosje leggen, waar ze goed beschermd op hun plaats zullen blijven zitten. Lekker in het Leven geeft je nog deze kerstdecoratietips meer voor een leuke kerstdecoratie in huis.

Dit is ook het moment om het menu voor het kerstdiner samen te stellen en eventueel de eerste boodschappen te doen. Om je de taak maximaal te vergemakkelijken voor het aanbreken van eerste kerstdag, kun je proberen een menu samen te stellen dat maar een enkele passage in de keuken vergt. Bijvoorbeeld: als je een souffl als voorgerecht voorziet, kies dan voor een eenvoudig hoofdgerecht en nagerecht, waarvoor de afwerking maar enkele minuten tijd in beslag neemt. Met een eenvoudig voorgerecht en toetje kun je een hoofdgerecht voorzien dat op het laatste moment bereid kan worden (waarom geen zeevruchten?). En zo verder...

Een tip voor een kerstdiner zonder stress: er zijn veel dingen die je nu al klaar kunt maken en invriezen. Dit is een lijstje van bereidingen die je heel makkelijk twee weken in de vriezer kunt bewaren:

 • Sauzen (zorg alleen voor een iets minder lange kooktijd en dat je ze iets vroeger ontdooit dan gewoonlijk, opdat ze niet te dik zijn zodra ze weer ontdooid zijn)
 • Cakes en kaastaartjes voor bij het aperitief
 • Soepen en crèmesoepen
 • Fijngehakte uien en knoflook
 • Het glazuur voor je kerststronk, als er geen ei in verwerkt is
 • Taartbodems en taarten

Als je aan je boodschappenlijstje toekomt, vergeet dan niet je reinigende doekjes van Mr. Proper. Wanneer het moment is aangebroken vangen die alle vlekken op als je hebt gemorst in de keuken!

Kerstdiner: D-7

Het moment van het kerstdiner nadert! Nu wordt het tijd voor...

 • Een bezoek aan de wijnhandel om wijn uit te kiezen en jus in te slaan voor degenen die geen alcohol drinken en voor de kinderen.
 • Doe een laatste check-up voor je de cadeautjes inpakt. Heb je iemand vergeten? Dat is geen ramp, want je hebt nog een hele week de tijd om een klein noodcadeau te vinden en er een originele kerstverpakking voor te vinden.
 • Kies je kerstoutfit uit en die van de kinderen. Was ze vooraf met je lekker geurende wasmiddel dat alle feestkleren lekker fris laat ruiken!

Kerstdiner: D-1

Dit is het moment! Als je kinderen nog niet groot genoeg zijn om je efficiënt te helpen, stuur ze dan naar de bioscoop of laat ze buiten spelen. Als je uit ervaring weet dat je met minder stress kookt als je alleen bent, schaam je er dan niet over jezelf een beetje rust te gunnen! Nu ben je paraat voor de eerste fase van je kerstfeest!

 • Een puree (van kastanjes, zoete aardappels of aardappels...) is perfect geschikt om een dag van tevoren klaar te maken: zorg er alleen voor dat je de puree goed koud bewaart, met plastic folie eroverheen om oxydatie te voorkomen.
 • Als je een kersttaart of een toetje met gepocheerd fruit of een compote wilt serveren, kun je het fruit ook een dag van tevoren voorbereiden: op de dag zelf hoef je dan alleen nog de verschillende ingrediënten van het nagerecht bij elkaar te brengen.
 • Waarom zou je als hoofdgerecht niet een stoofschotel uitkiezen: minder duur en gegarandeerd zonder stress. Zoals een Boeuf Bourguignon bijvoorbeeld? Die kun je de hele dag voor Kerstmis rustig op het vuur laten stoven en is de volgende dag makkelijk op te warmen. Voor een chique kerstversie hoef je maar een paar ingrediënten aan te passen, waarmee je een nieuwe versie van deze grote klassieker kunt voorschotelen. Koop bijvoorbeeld cantharellen als bijgerecht of giet er een scheut wijn of cognac bij.
 • Ben je nog niet tevreden en zoek je nog wat meer recepten, laat je dan inspireren door Lekker in het Leven en deze heerlijke recepten voor een feestmenu.

Kerstdiner: D-dag!

Zalig Kerstfeest! Trek je lekkerst zittende pyjama aan en ga op je makkelijkste sloffen aan het werk in de keuken.

 • 's Ochtends kun je de salade wassen die je vers houdt in een schone, droge keukenhanddoek en in het groentevak van de koelkast legt. De vinaigrette kun je ook alvast klaarmaken, zolang je maar tot het laatste moment wacht om hem door de sla te roeren.
 • Haal de taartbodems, cakes, enz. uit de vriezer.
 • Neem de harde kazen uit de koelkast, maar haal ze nog niet uit de verpakking. Laat ze op een ietwat frisse plek (de keukenkast, de kelder...) op de juiste temperatuur komen zodat ze op punt zijn wanneer je ze opdient.
 • Organiseer de keuken zo dat je alles wat je nodig hebt snel bij de hand hebt, en ‘in de juiste volgorde': de spullen die je het eerst nodig hebt het dichtst bij je op het keukenblad, of zonder zoeken van het juiste rek in de koelkast te halen.
 • Zet de kersttafel klaar: doe een laatste ronde in huis om ervoor te zorgen dat je interieur gastvrij is en iedereen zich op zijn gemak voelt.
 • Nu is het tijd om de kinderen klaar te maken: eerst nog een kattenwasje en hup, aankleden. En daarna is het Kerstmis, nu kan het feest beginnen! Voor de kinderen zou je een animatiefilm kunnen opzetten of voor de gelegenheid toestaan dat ze met hun tablet bezig zijn, terwijl jij voor de laatste details zorgt.
 • En nu staat je nog maar één ding te doen... Jezelf klaarmaken! Zorg voor een feestmake-up die bij je outfit past en ga voor een feestelijk kapsel. Nu ben je eindelijk klaar om je gasten te verwelkomen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een kerstdiner zonder stress?