Samen naar de dierenboerderij: educatief uitje met de kinderen

Gezin
2/10/2018
Als je de kinderen de natuur wilt insturen is een bezoek aan de dierenboerderij een goed idee en bovendien beleef je er gezellige momenten met je gezin!

Iedereen houdt van dieren, vooral de dieren van de boerderij! Je kunt er van op aan dat de kleintjes volop zullen genieten van een bezoek aan de dierenboerderij en bovendien iets zullen leren over het leven van kippen en konijnen en alle andere dieren die er rondlopen. Een bezoek aan de dierenboerderij is ook een goed idee voor in de herfst. Vooral omdat je dan geen last meer hebt van een al te felle zon of de hitte. Bij thuiskomst zou je deze gezellige dag met je gezin perfect kunnen eindigen met een heerlijke vegetarische lasagne. Heeft dit recept zonder vlees je weten te overtuigen? Ontdek dan ook onze huisgemaakte vegetarische burger.

Een bezoek aan de dierenboerderij plannen

Een boerderij met dieren vinden die openstaat voor het publiek

Voor je vertrek is het belangrijk te beginnen met het uitzoeken van de boerderij die je wilt bezoeken. Bespreek het met de kinderen en vraag hen welke dieren ze op de boerderij willen zien. Op die manier maak je de beste keuze, vooral als je ook hebt uitgezocht welke andere diensten er worden aangeboden.

Een belletje is vaak al genoeg, maar je zou je ook eens op de website van het bedrijf kunnen gaan browsen om te weten welke dieren er zijn, welk type schapen of geiten... Kortom, om de boerderij volgens de voorkeuren van de kinderen uit te kiezen.

Optimaliseer het bezoek aan de boerderij

Informeer vooraf of de bezoekers de dieren te eten mogen geven of ten minste naar de dieren mogen kijken terwijl ze eten, en kijk na op welke tijdstippen ze worden gevoed. Op die manier zullen de kinderen de kippen, eenden en schapen van dichtbij kunnen zien.

Denk eraan de dag van tevoren te plannen. Sommige boerderijen zijn best uitgestrekt en het uitje met het hele gezin kan moeizaam verlopen als de kinderen al het lopen beu worden. Boerderijen met een kleine snackbar of waar je kunt picknicken hebben een streepje voor, want daar kun je ten minste een pauze inlassen voor de kinderen.

Leren in een prettige omgeving

Veel boerderijen organiseren dagelijks animaties of kijkuurtjes met dieren. Dat zijn niet te missen kansen wanneer je een bezoek aan de boerderij brengt.

Als je kinderen er zin in hebben, laat ze dan gewoon de dieren aaien wanneer dat is toegestaan. Het aanraken van dieren is manier om de natuur te leren ontdekken; zo leren ze ook meer empathie aan de dag te leggen en krijgen ze zelfs meer zelfvertrouwen.

Wees voorbereid op alle vragen die je kinderen je zullen stellen! Als je ervoor kiest een boerderij te bezoeken en dieren te ontdekken wordt het beslist een intens leermoment voor de kleintjes die allerlei vragen zullen hebben en alles willen begrijpen. Ook al zijn het soms lastige vragen, zoals wanneer ze het verband leggen tussen de kalkoen op het erf en het kalkoenlapje dat ze afgelopen zaterdag gegeten hebben... Alles hangt af van de gewoonten in jouw gezin: in sommige gezinnen wordt veel vlees gegeten, in andere wordt eerder groente voorgeschoteld. Leg alles uit: waar de melk en de eieren vandaan komen, hoe de kaas wordt gemaakt enzovoort.

Veiligheid en hygiëne

Eenmaal aangekomen zijn de kinderen gewoonlijk helemaal opgewonden bij het idee dat ze de dieren zullen zien die ze uit verhalen kennen of in boekillustraties hebben gezien. Alleen zijn sommige dieren in de realiteit veel indrukwekkender en soms ook intimiderend voor de kinderen! Jij kent je kind beter dan wie ook: vertrouw jezelf en forceer je kind niet als het een beetje in de war of afgeschrikt is.

Denk eraan dat je zelf het voorbeeld geeft in het respecteren van de regels op de boerderij en met de dieren. Bovendien is het beter sommige dieren niet te willen aaien. Als je twijfelt kun je het beter eerst vragen aan het personeel van de boerderij. Ongelukjes zijn beter te voorkomen!

Op je wandeling over de boerderij zul je misschien plaatsen aantreffen waar je je handen kunt wassen. Let er goed op dat iedereen zijn handen goed inzeept na het aaien van de dieren. Omdat de omheiningen ook smerig zijn is het belangrijk ook je handen te wassen als je geen dier hebt aangeraakt. En als een van de kinderen zijn kleren heeft vuilgemaakt, hoef je maar een goed wasmiddel te gebruiken om ook de hardnekkigste vlekken te verwijderen!

En jij, hoe vind jij de meest geschikte dierenboerderij voor een educatief uitje met de kinderen?