Nieuwe naschoolse activiteiten voor de kinderen

Gezin
27/04/2021
Zin in nieuwe activiteiten met de kinderen wanneer ze na school thuiskomen? Dit zou je kunnen voorstellen om je hartendiefjes eens iets heel anders te laten doen!

De klassieke activiteiten die de kinderen naschools bezighouden, tussen het vieruurtje en het avondeten, ken je al. Dit zijn een paar originele ideeën om ze op een ludieke manier iets zinnigs bij te brengen: 5 naschoolse activiteiten om met de kinderen te testen!

1: licht op groen!

Klimaatsverandering en de opwarming van de aarde zijn jammer genoeg niet langer een hypothese voor een verre toekomst, maar een realiteit die elke dag dichterbij komt… de generatie van je kinderen zal daarmee moeten leven en wellicht worden ze nu al sterk bewust gemaakt over ‘groene' kwesties door hun leerkrachten… Maar mocht dat nog niet het geval zijn of wil je deze problematiek met je kinderen verdiepen, dan zijn dit ideeën voor naschoolse activiteiten die ze in hun vrije tijd kunnen uitwerken en waarmee ze terloops ook iets zullen bijleren over samenwerking en organisatie:

 • Een recyclingprogramma uitwerken of nagaan of in jouw huis of huizenrij het sorteren van afval goed georganiseerd is; een handleiding opstellen en illustreren waarin het sorteren van afval goed is uitgelegd
 • Met broertjes en zusjes of met vrienden het zwerfvuil op een strand of in een park gaan opruimen en op de juiste plaats achterlaten (uiteraard met gebruik van handschoenen en afvalprikkers!)
 • Beginnen met het maken van compost of het aanleggen van een gezamenlijke moestuin in jullie tuin of binnentuin of op de vensterbanken

2: andere culturen ontdekken!

De kinderen vrij laten om andere culturen te ontdekken is een schitterende manier om ze verder te laten zien dan hun neus lang is en ze bewust te maken van de banden met andere volkeren. Als je leert waar je zelf vandaan komt en ook waar de anderen vandaan komen kun je knooppunten vinden om boeiende dialogen aan te gaan. Dit zijn ideeën voor activiteiten die je kinderen na schooltijd kunnen doen, alleen of samen met hun vriendjes:

 • Maak een paspoort met informatie over je kinderen die ze zelf interessant vinden, en wissel het uit met andere mensen, kinderen of volwassenen, uit de buurt
 • Bestudeer elke week een ander land of een andere cultuur door het lezen van boeken, door vrienden uit te vragen, documentaires te bekijken of traditionele klederdracht te analyseren
 • Leg een dagboekje aan in de vorm van een dubbelgevouwen vel papier, waarin staat wat de kinderen elke week over de wereld hebben bijgeleerd

3: een nieuwe sport uitproberen!

Sport is meestal populair bij de kinderen en ook goed voor hun gezondheid! Bij het beoefenen van een sport leren ze hun bewegingen te coördineren, worden ze psychomotorisch getraind en doen ze levenservaring op, allemaal dingen waar kinderen hun leven lang voordeel uit halen. Bij het maken van een keuze is het nog het beste om de sport uit te proberen in de eerste dagen van een nieuw schooljaar. Zo zouden ze er bijvoorbeeld twee tegelijk kunnen testen, zoals:

 • Volleybal en tennis
 • Voetbal en turnen
 • Basketbal en zwemmen

4: in de gemeenschap investeren!

Door deelname aan activiteiten van algemeen belang leren kinderen het concept van ‘gemeenschap', niet gebaseerd op afkomst, maar wel op de toekomst en de samenleving. In jouw buurt zijn er ongetwijfeld een heleboel dingen die je kunt doen!

 • Een goed doel kiezen en oplossingen zoeken (bijvoorbeeld bij een voedselinzameling of een tehuis voor daklozen versterkende zelfgemaakte gerechten gaan afleveren)
 • Iets doen: vrijwilligerswerk, deelname aan geldinzamelacties of informatiecampagnes
 • Een dagboek over deze initiatieven bijhouden (werk in een dierenasiel, hulp aan daklozen, voedselinzameling) om te onthouden wat goed gewerkt heeft, wat minder succesvol was, waar de kinderen pret aan hebben beleefd…

5: improviseren!

Letterlijk! Toneel en improvisatie zijn buitenschoolse activiteiten die de kinderen helpen zelfvertrouwen op te bouwen, conflicten op te lossen en natuurlijk ook uitdrukking te geven aan hun creativiteit. Een dergelijke activiteit na hun schooltijd verrijkt je kinderen met:

 • Spontaneïteit en reactiviteit
 • Zin voor humor
 • Coöperatief gedrag en teamspirit
 • Een welwillend oor en aanpassingsvermogen aan de gedachtegang en het uitgangspunt van anderen

En jij, wat doe jij met de kinderen wanneer ze na school thuiskomen?