Met je kinderen naar het museum? Zo pak je het aan!

Gezin
26/04/2019
Naar het museum met je kroost? Dat is al een kunst op zich! Lekker in het Leven verklapt hoe je het leuk maakt voor je kinderen én voor jezelf.

Een city trip naar Barcelona of Parijs? Dan staat er vast ook een museumbezoek op het programma. Een dagje cultuur, daar hebben jullie vast zin in! Maar zijn de kinderen wel net zo enthousiast? Zij vinden een museumbezoek al snel saai en langdradig. Wij springen in de bres voor cultuur en geven 5 tips om een museumbezoek ook voor kinderen leuk te maken.


Om het hele gezin te laten genieten van het uitstapje, moet je ook rekening houden met de interesses van de kinderen. Urenlang slenteren door een kunstmuseum? Dat wordt geheid getrek aan mouwen en geschreeuw in de gangen. Geen goed idee, dus! Maar voor een bezoekje aan het speelgoedmuseum zijn ze waarschijnlijk wél te porren. Nog zo'n topuitstapje: het natuurhistorisch museum, met dieren en dinosaurussen. Succes verzekerd! Overleg voor vertrek even met het hele gezin en leg je museumbezoek op voorhand vast.


Nu is het tijd voor de volgende stap: het museumbezoek voorbereiden. Geef deze taak aan je kinderen. Zo maak je ze thuis al warm voor het uitstapje. Laat ze zelf opzoeken wat er in het museum te beleven valt en vraag ze een lijstje te maken van de werken of dingen die ze absoluut willen zien. Misschien kunnen ze zelf al een minimuseumgids maken. Een boekje met leuke weetjes, informatie over werken, spelletjes en meer. Kijk vooral ook of er downloads van het museum zelf beschikbaar zijn.


Een gouden tip: spendeer niet de hele dag in een museum. Zelfs drie of vier uur is voor veel kinderen al te lang. Beperk je bezoek daarom tot max. 2 uur. Print op voorhand een plattegrond uit en markeer wat jullie zeker willen zien. Zo verlies je geen tijd en vertrek je met een voldaan gevoel. Ga dus voor kort en krachtig!


Er zijn heel wat musea die kindvriendelijke rondleidingen verzorgen met getrainde gidsen die de aandacht van de kinderen vast weten te houden. De kinderen zullen met open mond luisteren naar hun verhalen. Daarnaast organiseren musea ook vaak kinderworkshops. Na een rondleiding mogen ze bijvoorbeeld zelf tekenen wat ze zojuist hebben gezien. Wedden dat ze zo nog lang over dat geweldige museum praten?

Tip: Hebben je kinderen tijdens een workshop geknoeid met verf? Lijken hun kleren wel kunstwerkjes op zich? Geen paniek: met Ariel 3in1 PODS is dat zo opgelost.


Sommige musea maken speciale (spel)pakketten voor kinderen. Hierin beschrijven ze de tentoonstelling en de kunstwerken in kindertaal. Misschien staat er ook wel een leuk spelletje in. Of moeten ze bij een bepaald kunstwerk een opdracht uitvoeren. Kortom: ideaal voor een museumbezoek met kinderen.


En jij? Hoe pak jij een museumbezoek met kinderen aan?