Kerstactiviteiten: hoe houd je de kinderen bezig?

Gezin
2/10/2018
Het is bijna Kerstmis en je begint aan alle voorbereidingen te denken. Ontdek onze tips voor activiteiten die je in de kerstperiode thuis kunt doen voor een speciale, supergezellige kersttijd!

In de kerstperiode komt de hele familie bijeen voor uitgebreide feestelijke maaltijden en voor de gezelligheid. Niets heerlijker dan de lange koude avonden samen in de warmte door te brengen, in een warm huis met een kerstboom. Maar met alle voorbereidingen, het inpakken van de kerstcadeaus, je feestmake-up, je outfit en de extra tafelgenoten die zich op het laatste moment hebben aangemeld is het niet makkelijk om op alle fronten tegelijk te zijn. Vooral als je ook nog eens kerstactiviteiten voor de kinderen moet verzinnen... Relax! Lekker in het Leven heeft een kleine gids samengesteld met activiteiten voor grote en kleine kinderen, zodat jij de beste kerst aller tijden kunt beleven!

Ideetjes voor kerstactiviteiten met de kinderen

Zitten jullie allemaal klaar om jullie kerstcadeaus open te maken? Organiseer dan leuke spelletjes waar je makkelijk de slappe lach van krijgt en die zowel klein als groot helpen om geduld te oefenen!

Het slapstickzinnetje: het begint bij het aperitief, ook al wordt pas op het einde beslist wie er gewonnen heeft. Het spelletje is heel gemakkelijk: iedereen fluistert zijn linkerbuurman een belachelijk, maar makkelijk te onthouden zinnetje in de oren die hij of zij tijdens het gesprek bij het eten moet uitspreken. De winnaars zijn diegenen die hun zinnetje ongemerkt hebben kunnen plaatsen.

De ketting: dit is een makkelijk uit te voeren en heel amusant spelletje. Het principe is eenvoudig: de genodigden moeten elk op hun beurt een beweging toevoegen aan die van zijn of haar buurman. Voorbeeld: de eerste speler drinkt koffie. De tweede drinkt koffie en krabt aan zijn neus. De derde drinkt koffie, krabt aan zijn neus en zingt een liedje. En zo verder tot een speler zich vergist en de ketting doorbreekt!

Lucifers op de fles: wedden dat er wijn op tafel staat? Dat komt goed uit, want voor deze kerstactiviteit mag je de lege flessen niet meteen weggooien. Ga ook op zoek naar een doosje met lucifers. De spelregels zijn eenvoudig: ieder moet op zijn beurt een lucifer boven op de flessenhals leggen en degene die de constructie laat instorten is uitgespeeld.

Een loterij: dit is een typische kerstactiviteit, vooral als je op kerstavond veel volwassenen uitnodigt! Elke genodigde moet een klein cadeautje van maximum 10 € meebrengen. Elk cadeautje krijgt een nummer en die nummers worden ook op een klein stukje papier genoteerd. De papiertjes gaan allemaal in een grote sok. Elke genodigde mag bij de loterij een nummertje uit de sok trekken, maar om drama's te vermijden is het beter te kinderen voor te laten gaan. De cadeautjes worden aan het eind van de maaltijd uitgedeeld! En nu we het over het einde van de maaltijd hebben, kun je jezelf ook een cadeau doen door tijd en energie uit te sparen met een efficiënte gel voor de afwas, waarmee de keuken snel schoon is!

Kerstactiviteiten: sorteer, ruim op, organiseer en begin het jaar met een schone lei!

In de kerstvakantie hebben de kinderen veel tijd. Zodra het huiswerk gemaakt is, de cadeautjes opengemaakt om mee te spelen in afwachting van het nieuwe jaar, blijven er vast nog een paar dagen over! Hier volgen nog enkele ideetjes om de kinderen bezig te houden en van de vakantie te genieten.

Ga wandelen in de natuur!

Ook al is het koud buiten, als je warme kleren aantrekt zal een wandeling je goed doen. Je zult de indruk hebben helemaal herboren thuis te komen, en ook iets lichter na al het lekkers dat je in de afgelopen dagen hebt gegeten! Als er in de buurt een bos is, kun je daar een dezer dagen gaan wandelen: de kale bomen geven het bos een bepaalde sfeer, je zou de kinderen kunnen vragen wat voor vreemde vormen ze in de bomen zien of nog eens attent maken op alle verschillende boomsoorten die er zijn.

Speelgoed weggeven

Stel je kinderen voor hun speelgoed te sorteren om de spulletjes waar ze niet meer mee zullen spelen weg te geven aan een vereniging voor het goede doel. Een dergelijke grote schoonmaak maakt plaats voor al het nieuwe speelgoed. Moedig je kinderen aan door zelf mee te doen: sorteer je kleren en snuisterijen. Het is de ideale gelegenheid om het jaar te beginnen met iets minder rommel in huis!

Opruimen van kerstboom en kerstversieringen

Als de kinderen er groot genoeg voor zijn, is er geen enkele reden waarom je kinderen je niet zouden helpen de kerstboom weg te doen! Ze kunnen ook de kerstballetjes en figuurtjes opbergen en de slingers voorzichtig oprollen zodat ze niet in de knoop raken... en als je een echte kerstboom in huis hebt gezet, met wortels en al, zul je in de tuin een geschikte plek moeten vinden om hem te planten. Voor extra motivatie stel je de kinderen voor kerstversiering op te ruimen volgens kleur of thema, en laat je ze de slingers rond lege kartonnen van keukenpapier wikkelen.

Hoe houd jij de kinderen bezig in de kerstvakantie en welke gezinsactiviteiten doe jij graag?