Je tiener en geld: zo pak je het aan op citytrip

Gezin
30/11/2018
Die citytrip voor het hele gezin is geboekt. Op zo’n korte reis hebben jullie natuurlijk geen zin (laat staan tijd!) om ruzie te maken over geld. De oplossing? Vóór vertrek goede afspraken maken met je kinderen. Leer ze ook hoe ze zelf kunnen sparen voor hun persoonlijke uitgaven tijdens de trip. Lekker in het Leven heeft 4 handige tips voor jullie klaarstaan:

Sinds kort zijn roamingkosten in de EU-zone afgeschaft. Dat betekent dat je niet meer extra betaalt voor datagebruik, bellen of sms'en in het buitenland. Je abonnement loopt gewoon door in het buitenland, net zoals in Nederland. Maar let op! Er zijn nog steeds bestemmingen waar je wél roamingkosten betaalt. En omdat we weten hoe verknocht tieners zijn aan hun smartphone, geven we je graag een overzicht. In Zwitserland, Andorra, Monaco en alle andere niet-EU-landen kun je het smartphonegebruik van zoon- of dochterlief maar beter in de gaten houden.


Op vakantie gaat het er allemaal wat losser aan toe. Souvenirs op een lokaal marktje, een T-shirt, een boek of een ander lokaal product: neem maar mee! Het totaalbedrag van deze aankopen loopt al snel op. Maak hierover goede afspraken met je kinderen en laat ze bijvoorbeeld elk één souvenir kiezen. Willen ze graag nog iets extra's? Dan betalen ze dit van hun zakgeld. De kans hierop is met een tiener vrij groot , dus begin thuis al een spaarpotje. Dan kunnen ze tijdens de citytrip wat meer hun eigen zin doen. Elke week € 5 euro doet al wonderen!

Tip: bewaar je geld in een zelfgemaakte spaarpot. Kijk hier hoe je ‘m maakt.


Je tienerzoon of -dochter mag waarschijnlijk een paar uur alleen op pad. Daar kijkt hij of zij vast erg naar uit. Wil hij deelnemen aan een spannende city game? Of wil ze graag shoppen of een lokaal marktje bezoeken? Heel erg leuk allemaal, maar dat kost geld. Vraag daarom aan je tiener om van tevoren al wat te sparen. Een bijbaantje bij de bakker. Babysitten bij de buren. Allemaal goed voor een extra spaarcentje!


Geef je je kinderen zakgeld tijdens de reis? Wij raden je aan dat bedrag over te schrijven. Waarom? Nou… als er een briefje van € 20 euro in je portemonnee zit, verdwijnt dat vaak véél te snel. Je geeft het makkelijker uit omdat je het bij de hand hebt. Voor tieners geldt hetzelfde: een briefje cash verdwijnt sneller uit de portemonnee. Als je met je pinpas betaalt, denk je vaak wel drie keer na voordat je een aankoop doet. Bovendien is betalen met een pinpas (met het maestro-logo) lekker makkelijk en geaccepteerd in winkels in het buitenland. Ga je naar een lokale markt en heb je toch cash nodig? Pin dan vlak van tevoren contant geld.


En jij? Hoe laat jij jouw zoon of dochter bewuster omgaan met geld?