Geef dit jaar eens zero-waste kerstcadeaus

Gezin
1/08/2019
Bijna kerst en dus ook cadeautjestijd. Wordt het dit jaar weer stressen de dag vóór het feest om uiteindelijk opnieuw met een clichécadeau thuis te komen? Dat kan ook anders. Duurzaam en groen. Attent, persoonlijk en (bijna) zonder afval. Benieuwd? Lekker in het Leven is voor jou op zoek gegaan naar de leukste zero-waste cadeautips.

Tip 1: Geef een zelfgemaakt cadeau

Handwerk is hot!

Het is mindful én rustgevend om te maken en heel fijn om te krijgen. Je doet iemand immens veel plezier met zo'n XL zelfgebreide sjaal of cosy pull, een gehaakte beanie in de nieuwste trendkleur of een geweven wandtapijtje. En wist je dat je textiel uit natuurlijke materialen zelf kunt verven met al even ecologische kleurstoffen? De toepassingen zijn talrijk: denk aan tafellopers, servetten, kussenslopen, lampenkappen of theedoeken.

Artisanale DIY-toppers

Maak eens een paar (geur)kaarsen, lekker schuimende bath bombs, lavendelkussentjes of zeezoutzakjes. Of trek je een weekendje terug in de keuken en maak zelf limoncello, kruidenolie, jam, koekjes of bonbons … Allemaal fantastische cadeaus.

Kunstzinnig aangelegd?

Verras je familie en vrienden dan met eigen werk: een ingelijste schets, schilderij(tje), fotoportret, gedicht of persoonlijke quote.

Twee linkerhanden?

No worries. Je vindt ook geweldige zero-waste handgemaakte cadeaus op plaatselijke beurzen of buurtmarkten.

Tip 2: Geef een ervaring

Een ervaring cadeau geven is altijd een goed idee. En je creëert er geen afval mee. Top, dus! Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Cultuur: tickets voor een concert, film(festival), opera, dansvoorstelling of theater.
  • Wellness: een bon voor een spa-arrangement, massage of schoonheidsbehandeling.
  • Uitjes: een citytrip in eigen land, een fiets-, wandel-, stilte- of natuurweekend, een yogaretreat, …

Tip 3: Geef tijd

Heeft je zus, nicht of vriendin een baby én ook nog een peuter of kleuter? Dan doe je haar waarschijnlijk waanzinnig veel plezier met een babysitaanbod. Vul dit in zoals het je past: geef bijvoorbeeld een tegoedbon voor 3 babysitavonden, een kindvrij weekend of 1 keer per week de oudste van school halen. Kook 1 avond per week voor iemand met een druk leven of help die vrienden met die enorme tuin eens met onkruid plukken.

Tip 4: Geef een duurzaam abonnement

Een geschenk dat terugkomt is helemaal top. Zeker als het een kleine footprint heeft.

Denk hierbij aan een leenfietsabonnement, een buspas, een abonnement op een plukboerderij, een (online) tijdschriftenabonnement, een bibliotheekpas of een reeks yogalessen.

Tip 5: Geef een goed doel

Er zijn tal van goede doelen met een duurzame insteek. Een lidmaatschap van een natuur- of dierenrechtenorganisatie of sponsoring van een kind in een ontwikkelingsland is een mooi cadeau mét impact. Zeker doen, dus!

Tip 6: Verpak je cadeaus in een knot wrap

Een wat? Knot Wraps zijn geïnspireerd op de Japanse furoshiki verpakkingstraditie en gemaakt uit duurzaam textiel. Een fantastische alternatief dus voor plastic verpakkingen en cadeaupapier. Bovendien kan je ze ook gebruiken als haarband, picknickkleed of tas. Benieuwd? Kijk maar eens op Pinterest.

Heb jij nog meer toptips voor zero-waste (kerst)cadeaus? Deel ze hier met ons.