En dan nu... outdoor action!

Gezin
30/04/2020
Zoek je inspiratie voor leuke buitenactiviteiten met de kinderen? Dit zijn een paar van de toppers van andere mama’s die Lekker in het leven lezen. Succes verzekerd!

Naar buiten met de kinderen 1: vliegeren

Het idee: aan zee zie je veel kleurige, indrukwekkende en prachtige vliegers, maar de origineelste maak jij zelf!
Verzamel stevig papier, touw, satéstokjes, een mesje, een schaar, lijm of tape.
Knutselen voor gevorderden? Het vergt wat behendigheid, maar moeilijk is het niet. Je kind kan je wel een handje toesteken, maar uiteindelijk zul jij toch zelf de vlieger maken. (Tja, zo gaat dat bij kinderspelletjes...) Maar het allerbelangrijkste – de finishing touch – reserveer je voor je kind. Verf, viltstiften, pailletten, pluimen, figuurtjes, stickers... haal alles uit de kast om dé perfecte vlieger te maken.
Test 1-2, 1-2: en nu, hop, naar het strand! Doe de test bij een zachte zeebries, niet meer dan zeven beaufort...
Meer info: tik 'How to make a home made kite with your kids' in op YouTube en bekijk stap voor stap hoe je een vlieger bouwt.

Naar buiten met de kinderen 2: op schattenjacht!

Het idee: laat je kinderen aan de hand van een kaart en opdrachten een parcours door de tuin en het huis afleggen op zoek naar de schat...
Verzamel: een extra groot vel papier, viltstiften, een kistje (liefst met de sleutel) voor de schat, de schat zelf natuurlijk en een trits spullen waar je opdrachten mee kan verzinnen (ballonnen, touw, knikkers, pen en papier, rietjes, blokken, een bal, een sjaal...).
Uitstippelen maar: maak eerst de schatkaart. Stippel een parcours uit dat door je huis, tuin en eventueel terras loopt. Markeer verschillende plekken als 'doe'-plek en verstop daar een opdracht. Heb je een sleutel, verstop die dan op de laatste ‘doe'-plek. De schatkist zelf begraaf je in de tuin of in de zandbak, of bijvoorbeeld tussen de kleren in de kleerkast of in de koelkast. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen pas je de moeilijkheidsgraad van de opdrachten aan. Knoop bijvoorbeeld met een touwtje een ballon aan een enkel van de kinderen en laat ze zo snel mogelijk de ballon van de anderen stuktrappen. Of laat ze in drie minuten tot aan de zolder en terug lopen. Andere opdrachten kunnen als volgt omschreven worden: 'verzamel vijf verschillende soorten blaadjes' of 'schrijf een versje over deze schattenjacht'. Leuke dingen doen hoeft niet altijd handenvol geld te kosten.
Goudstukken of...: in de schatkist kun je natuurlijk koekjes stoppen, maar het is ook leuk om er de ingrediënten voor pannenkoeken of wafels in te stoppen. Samen bakken is altijd 'n succesnummer. Ook leuk: een paar euro's om ze zelf hun lievelingskoekje te laten kopen of een lekker ijsje wanneer de ijscoman langskomt.

Naar buiten met de kinderen 3: camping La Casa

Het idee: voor een vakantiegevoel en om leuke dingen te doen hoef je geen honderden kilometers van huis te zijn. Is de kampeervakantie nog iets te ver weg of misschien net voorbij? Tover je tuin of woonkamer voor 'n nachtje om tot Camping La Casa!
Verzamelen: de tent of bij gebrek daaraan lakens en dekens, stoelen, bezemstelen, een parasol en andere nuttige spullen om een tent mee te bouwen. Verder maak je de tent gezellig met zaklampen en een nachtlampje, matrassen en slaapzakken, boeken en strips, knuffels...
Wèg met die tafel: vandaag eten we in of voor de tent. Maak een XL-picknick met rauwe groenten en dipsausjes in schaaltjes, gril wat pitabrood, snijd kaas, ham en salami in blokjes, maak eventueel samen een koude pastasalade... en eindig met een heerlijke, zelfgemaakte smoothie boordevol vers fruit (oké, en natuurlijk ook een lekker koekje).
En voor het slapengaan: 'n kampvuurtje natuurlijk! Dicht bij elkaar in het vuur staren, verhalen vertellen en… o ja, de gitaar! Niets is gezelliger dan samen een paar populaire familieliedjes zingen.

Naar buiten met de kinderen 4: op blote voeten

Het idee: onze voeten zitten de hele dag in schoenen opgesloten, terwijl onze voetzolen toch belangrijke zintuigen zijn. Hup, weg met die schoenen: voel letterlijk de natuur tijdens een wandeltocht op blote voeten.
Verzamelen: alleszins geen schoenen, behalve dan voor achteraf. Neem wel een stuk zeep en een handdoek mee om je voeten na de wandeling te wassen en af te drogen. En nu, op weg! Voel het hout, de stenen, de boomsnippers, het gras, het leem en het water: koud en warm, vochtig en droog, aangenaam prikkelend en wat nog meer... Tijdens een tocht van twee kilometer prikkel je al je zintuigen én je voeten op een parcours dat alleen maar met blote voeten toegankelijk is.
Goed om weten: rechtstreeks contact met de natuur werkt ontspannend en opwekkend.
Meer info over bloteboetenpaden

Naar buiten met de kinderen 5: home party

Het idee: je kinderen zijn nog te klein om naar een écht dansfeest te gaan, waarom organiseer je dan thuis niet eens een fuifje?
Verzamelen: jurken, hakken, juwelen, make-up, parfum, nagellak, pruiken en haaraccessoires, gel, krultang en andere stylingtoestellen, muziek, hapjes en drankjes
Let's get it started: geen feestje zonder uitgebreid badkamerritueel. Haal – letterlijk en figuurlijk – alles uit de kast en maak elkaar feestklaar: lippenstift, nagellak, krullen en spelden, glitters... Overdrijf maar eens lekker. Duik in de verkleedkoffer of kies voor jurken, rokken of bloesjes die je niet meer draagt en maak er iets moois van. Verduister vervolgens de kamer en ga voor sfeerlicht. Zet hier en daar kommetjes met lekkers en wat drankjes. En dan: muziek, maestro! Iedereen danst en zingt luid mee!
O ja: jongens zijn natuurlijk ook welkom. Zij vallen hoogstwaarschijnlijk meer voor papa's voormalige garderobe of voor een stoer verkleedkostuum, een nepsnor en -baard en een hoed.

Naar buiten met de kinderen 6: gaan fietsen

Het idee: voor een wandeling halen kinderen eerder hun neus op, maar met een fietstocht kun je best scoren.
Verzamelen: de fietsen (check de banden voor vertrek!), fietspomp, sportieve outfit, sportschoenen of stevige sandalen, een EHBO-kit voor schrammen, splinters of builen, een drankje voor onderweg, een regenjak bij een risico op buien, maar ook de zonnecrème en een pet of zonnehoedje.
Klaar? Daar gaan we: een mooie fietsroute vinden is makkelijk via de website Nederland Fietsland. Ga naar de fietsrouteplanner voor een geografische oriëntatie en om een idee te hebben van het aantal kilometers. Op de route kom je langs leuke stopplaatsen, zoals boerderijen met een speeltuin of waar ambachtelijk ijs wordt gemaakt… met uitstekende uitwerking op de motivatie. Ook leuk is dat je bij sommige tochten een overzetboot moet nemen.
Meer info: www.nederlandfietsland.nl/fietsroutes

.