Een picknick met je familie om de lente te vieren

Gezin
2/10/2018
Zin in tips voor een geslaagde picknick met je familie: wat neem je mee, hoe organiseer en transporteer je het eten… met spelletjes om het helemaal compleet te maken!

De lente betekent altijd een grote comeback van de picknick met je familie op een wei, in het bos of zelfs in een park in de buurt! Een gezellige dag in het lentezonnetje en buiten eten in een andere context, dat is nog de beste manier om volop te genieten van de eerste mooie dagen. Met dit handige lijstje weet je zeker dat je niets vergeet!

Met de hele familie gaan picknicken! Wat neem je mee?

  • Een grote deken, een paar kussentjes en eventueel een groot plastic eronder als het recent geregend heeft of als je ergens naartoe gaat waar de grond nog vochtig is.
  • Een tafelkleed waarop je de picknick waar je maar wilt kunt uitspreiden, zelfs op een tafel in de open lucht die er ineens heel wat minder smerig uitziet... Geen paniek als je vlekken maakt, want zodra je weer thuis komt kun je je tafelkleed met Ariel wassen en ziet het er weer helemaal als nieuw uit.
  • Een goed mes om het brood, de kaas en het vlees te snijden.
  • Een klein koeltasje of zelfs een grote koeler om eten en drank fris te houden, en natuurlijk ook een flesopener.
  • Reinigende doekjes als verfrissing of om het mondje van de kleinste af te vegen...
  • Een plastic zak om alles op te ruimen, want je wilt geen afval laten slingeren. Je komt om van de natuur te genieten, niet om afval uit te strooien!
  • Lekkere gerechten die je makkelijk kunt transporteren en eten. Hardgekookte eitjes en broodjes, maar ook lekkere slaatjes die je uit kommetjes kunt eten: groene couscous ; tropische kipsalade ; gezonde detox taboulé...

En na de picknick, wanneer iedereen zijn buikje vol heeft gegeten, is het speeltijd!

Ballonnen, frisbees en badminton blijven populair bij een picknick met de familie. En als je nieuwe spelletjes wilt uitproberen, zijn dit een paar ideetjes om voor te stellen aan de kinderen, zodat ze een maximum kunnen genieten van dit heerlijke moment in de natuur.

Een plantenboek: verzamel blaadjes en bloemen. Niet zomaar welke, want als je in een beschermd gebied bent moet je sommige plantsoorten misschien met rust laten! Maar varens, berken- en beukenblaadjes vind je zonder moeite, en die kun je ook laten drogen in een schrift. Bij je zoektocht kun je foto's maken van de omgeving, zoals van de boom waar de blaadjes van afgevallen zijn... om de pagina's van je schrift verder mee te vullen!

Bosgeluiden: verdeel de kinderen in twee groepen. De eerste groep verzamelt stenen, keien en twijgen en ‘speelt' om geluiden te maken. De tweede groep moet zijn ogen dicht doen en raden met welke 'instrumenten' de eerste de geluiden maakt. Daarna worden de rollen omgedraaid. De groep die het meest juist geraden heeft, wint.

Oriëntatie: een picknick met de familie is de gelegenheid om de kleinsten iets bij te brengen over de natuur! Je kunt ze bijvoorbeeld leren een kompas te maken met een naald: dat zou indruk moeten maken, en zou ook nog eens goed van pas kunnen komen! Laat in een kopje water een plat boomblaadje drijven. Magnetiseer een naald door ze tegen een stuk stof te wrijven (je broek is er uitstekend voor geschikt) en leg de naald op het blad: je zult zien dat ze het noorden zal aanwijzen!

Stel dat het weer ineens omslaat. Dat hoeft de pret niet te bederven, want het leuke aan een picknick is dat je met je handen mag eten, op de grond... of in de auto, mocht de bui niet overgaan... of zelfs in de woonkamer als het er met bakken uitvalt!

En jij, wat zijn jouw tips en recepten voor een picknick met de familie?