Een film voor de hele familie

Gezin
30/04/2020
Een druilerige middag of avond is ideaal om met je hele familie naar een film te kijken, met z’n allen knus op de bank.

In september kan het nog zomerachtig weer zijn, een nazomer… maar soms regent het ook. Dan krijg je stilaan zin om languit op de bank te liggen en gewoon naar een film te kijken met je gezin. Wat voor weer het ook is, zodra de kinderen weer naar school gaan moet het hele gezin zich aan een nieuw ritme aanpassen. Maar dat is nog geen reden om ineens geen leuke dingen meer te doen, zoals het gewoon genieten van een film met je familie.

Een film voor de hele familie… Ja, maar hoe kies je die?

Hoe kies je een film voor de hele familie? Vooral als je kinderen van verschillende leeftijden hebt… Ga eerst eens kijken naar de klassiekers. Sommige goeie westerns en komedies zijn nog steeds het bekijken waard en zullen ook de kinderen geboeid houden, ook al hebben die in hun hele leven nog nooit een zwart-witfilm gezien! Ga ook eens zoeken naar Hollywoodfilms uit de jaren ‘40 en ‘50. Maar je kunt even goed een recentere film kiezen met meerdere interpretatieniveaus, zoals Who framed Roger Rabbit? bijvoorbeeld, die de kleintjes zal meeslepen terwijl hij ook de tieners en volwassenen niet zal vervelen! En dan heb je natuurlijk ook tekenfilms en animatiefilms voor het hele gezin. Heb je zin om eens iets anders te zien dan een Disney of een Pixar? Kies dan een anime-film van de Japanse Studio Ghibli (My Neighbor Totoro, Kiki's vliegende koerierdienst, De reis van Chihiro of Prinses Mononoke voor de niet meer zo kleintjes…). Als ouder zul je iets zoeken wat de kinderen ‘niet bang maakt', terwijl de kinderen natuurlijk films zullen vragen die niet echt bij hun leeftijd passen… Toch kun je nooit van tevoren weten wat de kinderen bang maakt. Vertrouw op je instinct, zeg gewoon ja of nee; het belangrijkste is dat je ze niet alleen voor het scherm laat zitten.

Net als in de bioscoop!

Niet iedereen heeft thuis een megascherm, maar wees gerust, een film zal voor de kinderen ook op een klein televisiescherm magisch overkomen. Als je er een klein budget voor hebt, waarom huur je dan geen projector? Er zijn er met een USB-poort die je voor maar een paar euro per avond kunt huren. En maak de sfeer dan ook compleet voordat jullie gezamenlijke filmavondje van start gaat: grote, zachte kussens waarin iedereen zich gemakkelijk kan nestelen, de gordijnen dicht en het geluid van alle telefoons uit!

Familiefilm: ouders, kinderen en popcorn!

Voor een unieke beleving voorzie je snacks die deze middag of dit avondje film kijken met je familie uniek maken en een nog prettiger herinnering zullen achterlaten. Popcorn, maar ook powersnacks, gezonde hapjes of lichte appelsnacks: dit soort knabbels zijn niet alleen gezond en voedzaam, maar bovendien ook geen ramp voor de kussens, mocht er hier en daar wat gemorst worden. Leg al het lekkers op brede schalen zodat de kinderen het niet overal laten rondslingeren. Net als een strandpicknick, maar dan thuis! De kinderen zullen het fantastisch vinden. Meer vergt het niet om volop te genieten van jullie eigen homecinema!

En jij, wat doe jij op een druilerige middag?