Een digitale detox voor het hele gezin

Gezin
11/12/2018
Wil je een break van alle moderne technologie? De zomervakantie is het gedroomde moment om jezelf en het hele gezin een digitale detox cadeau te doen!

Verbaast het je als je kinderen een groot deel van hun vrije tijd zitten te gamen, op de sociale media doorbrengen of andere dingen zitten te doen op de computer? Als ouder heb je immers zelf ook moeite om af te haken van alle technologische gadgets. Als je wilt dat je kinderen eens wat anders doen en hun ogen van de schermen halen, stel dan voor om allemaal samen aan een digitale detox te doen!

Koken met de kids

Als je nu eens samen jullie lievelingsgerecht gingen klaarmaken? Stel de lijst van ingrediënten op en ga samen bodschappen doen. Profiteer ervan om met de kinderen het lievelingsgerecht van jullie gezin te bespreken: wat dit gerecht voor jullie betekent, welke herinnering eraan verbonden is, eventueel een persoon, een vakantie… En laat ze zien dat je interesse hebt voor hen en voor hun smaak – ook al willen zij zelf liever pasta, pizza of frietjes! En vergeet ook het dessert niet: je oma had vast wel een speciaal recept dat jij met je eigen gezin wilt delen.

Geef elk van je hummels een taak, zoals het wassen van de garnalen of de groenten. Of laat ze samen de afwas doen met Dreft na jullie workshop in de keuken… Want als je aan een digitale detox doet, komt er geen afwasmachine bij te pas!

Doe aan kunst!

Een internet detox is de gedroomde kans om je verbeelding aan te spreken! Organiseer thuis een les schilderen: koop niet al te grote doeken (eerder kleintjes voor de kinderen) en penselen in een knutselwinkel. Kies een thema en laat je verbeelding de vrije loop om persoonlijke schilderijen te maken die je achteraf cadeau kunt doen aan andere familieleden.

Je kunt ook mooie, decoratieve voorwerpen creëren met stokjes en pailletten. De kinderen zullen pret beleven aan het maken van kleurig schitterende boompjes voor hun grootouders.

Ga naar het toneel of een concert

In meeste gemeenten kun je in de vakantie naar een openluchtconcert of zelfs naar een openluchttoneel voor kinderen. En weet je wat nog gezelliger is? Vraag je kinderen om zelf toneel te spelen, buiten, bij het vallen van de avond! Een kind dat graag alle aandacht opeist zal onverschrokken een onemanshow opvoeren en broertjes en zusjes aansporen in hun toneelrol: dat wordt gegarandeerd een geslaagde avond voor het hele gezin!

Je kunt ook allemaal samen naar een festival. Ga eens op internet of in de lokale krant kijken welke voorstellingen in jouw buurt op het programma staan, en vraag je vrienden die ook kinderen hebben of ze niet mee willen.

Doe aan vrijwilligerswerk

De vakantie is het ideale moment om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven en om tijd door te brengen met de mensen van wie je houdt – is dat niet precies de bedoeling van een digitale detox? Jammer genoeg heeft niet iedereen dat geluk… Dus, waarom zou je niet een beetje van je vrije tijd besteden aan vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld door maaltijden te serveren bij een voedselbank of te gaan spelen met de dieren in een dierenasiel in de buurt. Er zijn tientallen manieren om je kinderen tot voorbeeld te strekken door anderen te hulp te komen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een geslaagde digitale detox?