Een betaalbaar carnavalskostuum nodig?

Gezin
2/10/2018
Wil je de kinderen een leuke outfit bezorgen voor carnaval, zonder een gat in je portemonnee te krijgen? Met deze tips kun je zelf voor weinig geld een kostuum maken.

Net als Kerstmis of het eieren rapen met Pasen, is carnaval een lang verwacht moment dat door alle kinderen laaiend enthousiast gevierd wordt. Het uitkiezen van een carnavalskostuum is voor hen de gelegenheid zich te verkleden als wolf, ridder, prinses, Roodkapje, tijger, brandweerman of fee. In de rol die ze, zo verkleed, spelen kunnen ze hun verbeelding de vrije loop laten. Jammer genoeg duurt carnaval niet zo lang en kun je moeilijk een groot deel van het gezinsbudget aan de aankoop van een kostuum besteden. Vandaar dat we je hier een paar ideetjes geven hoe je goedkoop aan een carnavalskostuum komt.

Waar vind je een goedkoop carnavalskostuum?

Niets is leuker dan het uitkiezen van een vermomming. De kinderen iets opdringen? Vergeet het! De meeste kinderen weten heel precies in welke vermomming ze zich willen verkleden! Je kunt nog altijd proberen een kostuum aan te prijzen dat te klein is geworden voor grote broer of grote zus, of zelfs een vermomming uit je eigen jeugd die de tand des tijds heeft doorstaan - en het stof op zolder...

Er is een enorme keuze aan vermommingen: van het duurste tot het goedkoopste carnavalskostuum uit de supermarkt, en dan heb je ook nog de betaalbare traditionele vermommingen. Zwicht vooral niet voor het piratenkostuum dat 140 euro kost - hoewel het er schitterend uitziet... Een kind groeit snel en heeft in de tussentijd meer dan één bevlieging. Ga eerder voor een goedkoop carnavalskostuum dat maar een halve dag gedragen zal worden en daarna snel vergeten!

In sommige grote supermarkten vind je carnavalskostuums die wel goedkoop zijn, maar ook van slechte kwaliteit en met een slechte snit. Waarom niet? Maar als je kind er echt dol op is zich voortdurend te verkleden, thuis, bij zijn vriendjes, overal... is het dan niet beter naar een speciaalzaak te gaan en samen met je kind een echt carnavalskostuum uit te kiezen dat niet te duur uitvalt, maar met alle accessoires erbij (een toverstokje voor de fee, een zwaard voor de ridder, een boog met pijlen voor Robinhood, een rieten mandje voor Roodkapje...). Ga niet te snel voorbij aan dit soort details die in de ogen van de kinderen een echt verschil maken.

Een goedkoop carnavalskostuum maak je zelf

Ten slotte kun je er nog eens over nadenken hoe je zelf een goedkoop carnavalskostuum kunt maken, dat is de nieuwe trend! Spreek je naaitalent aan en ga aan de slag met schetsen om een patroon te maken, verzamel zo veel mogelijk stoffen, papier en karton... De dag dat je eraan begint kun je omtoveren in een mooie dag met de kinderen die je eveneens aan het werk zet met hun eigen schaartjes, viltstiften en linten! De moeders die zelf niet op ideetjes komen, kunnen op internet gaan kijken naar DIY (Do It Yourself) websites, waar ze makkelijk allerlei filmpjes zullen vinden, gemaakt door andere supermama's wereldwijd die maar al te graag hun eigen ideeën delen. Ga eens kijken op Pinterest.com en zoek in de zoekmachine op 'costumes diy': aan keuzemogelijkheden geen gebrek!

Een goedkoop carnavalskostuum uitkiezen heeft nog een ander voordeel: het kan je helemaal niet schelen als je kind het vuil maakt! Voor alle vlekken op je kleren, kun je altijd rekenen op jouw beste wasmiddel!

En wat ga jij dit jaar voor carnaval organiseren?