Één april in de hele wereld

Gezin
18/06/2021
Zou je weleens willen weten hoe 1 april in andere landen en werelddelen gevierd wordt? Met deze verhalen kun je indruk maken op de kinderen, en niet alleen de kleintjes!

Net als voor alle andere volksfeesten is de oorsprong van 1 april een beetje wazig. Het zou een restant zijn van een oude traditie waarin de overgang naar het nieuwe jaar op 25 maart gevierd wordt... een feest dat tot 1 april doorliep. Uit nostalgie naar het lentefeest zou men zijn doorgaan met het vieren van deze speciale dag.

Maar hoe is de notie van een vis, de bekende aprilvis, bij het beetnemen en de 1 aprilgrappen gekomen? De vis zou een symbool kunnen zijn voor de vastenperiode voor Pasen van de christenen. Maar het zou ook om een verwijzing kunnen gaan naar de opening van het visseizoen... De 'aprilvis' is heel Belgisch, maar 1 april wordt over de hele wereld beleefd. Laten we eens kijken hoe.

In Portugal

In Portugal en de Portugees sprekende landen (zoals Brazilië), heet deze dag de 'Leugentjesdag' en bestrooien de mensen elkaar met bloem. Heel makkelijk en doeltreffend om iemand te verrassen. Wie de Portugezen wil kopiëren kan maar beter een Swiffer bij de hand hebben ...

In Mexico

De traditie van de 1 aprilgrap is de Atlantische Oceaan overgestoken... tot in Mexico, waar de mensen een klein voorwerp ontfutselen aan een vriend. In de plaats leggen ze wat snoep en een klein briefje, om duidelijk te maken dat het voor de grap is.

In het Verenigd Koninkrijk

Onze Britse buren vieren 'April Fool's Day' of de 'Aprildwazendag'. Dat doen ze met het beetnemen van iemand (bijvoorbeeld door te doen alsof de veter van de buurman loszit). Maar vanaf het middaguur houden zij op met de grapjes. Degene die daarna nog doorgaat wordt op zijn beurt de 'Fool' (die je vanaf dat moment zou kunnen vertalen met 'sufferd'...).

In Duitsland

In Duitsland worden breed uitgesmeerde grappen bedacht: de Duitsers verzinnen hele verhalen en bedenken leugens om iemand voor de gek te zetten... En zodra degene die werd beetgenomen het door heeft, roepen ze 'April! April!' om hem gerust te stellen. Als hij in de leugen is getrapt, noemen ze hem 'Aprilesel', aprilezel. Dus geen vis bij de Duitsers, en evenmin bij de Finnen of de Noren.

In India

In India ook geen vis, maar het Feest van Kleuren of 'Holi'. De betekenis daarvan is heel anders, maar ook hier is het de bedoeling een beetje bewegingsvrijheid te gunnen, vooral aan de lagere kasten die op die dag de hogere een beetje belachelijk mogen maken. Op de laatste dag van dat feest gaan de mensen helemaal in het wit gekleed de straat op. Voorbijgangers hebben dan het recht om ze met kleuren te bekladden en uit te roepen 'Wees niet boos, want het is Holi!' Wij hopen voor hen dat ze een goed wasmiddel hebben!

En jij, hoe vier jij 1 april?