Carnaval: 3 thema's voor een onvergetelijk feest!

Gezin
2/10/2018
Zin om carnaval te vieren met je gezin? Dit zijn 3 ideetjes om thuis of op school een leuk en kleurrijk carnaval te vieren!

Carnaval? Natuurlijk! De dag waarop iedereen zich verkleedt en gek mag doen, op muziek natuurlijk! Het is op deze korte februaridagen dat we ons helemaal mogen uitleven in alle kleuren van de regenboog! Ben je lid van het feestcomité van de school van je kinderen, of wil je een carnaval met vrienden organiseren, met de kinderen erbij? Dit zijn onze tips voor een carnavalsfeest met een thema!

Vaak wordt carnaval op school al gevierd en kun je rekenen op de leraren voor de organisatie van een leuk feest. In dat geval word je vast gevraagd om een carnavalskostuum voor de kinderen te maken of om aan het feest bij te dragen met drankjes of hapjes. Als de school niets organiseert, maar je kinderen enorm veel zin hebben in een originele vermomming en willen meelopen in een optocht door de straten van de stad, waarom zou je dan niet het initiatief nemen en een minicarnaval houden in de buurt of thuis, met kinderen van alle leeftijden?

Carnaval vieren met Frozen

Blijft de opwinding over Frozen nog in huis nagalmen met geregeld het lied 'laat het los, laat het gaan'? Waarom kies je dan niet het thema Frozen voor je carnavalsfeest? Witte marshmallow s, in kokosschilfers gedoopte stukjes fruit en natuurlijk ook vanille-ijs en -taartjes zijn de sterren van het buffet. Ter ere van Olaf zet je ook wat groente op tafel zoals wortelstaafjes om te dopen in een sausje van kwark met dille.

Een niet al te zoete limonade, of liever nog een zelfgemaakte limonade met uitgeperste citroen en bruiswater geeft je buffet een subtiele sneeuwtint voor een extra vrieseffect.

Natuurlijk hoef je niet meer te gaan zoeken naar een playlist... Maar je zou het repertoire iets kunnen uitbreiden met Deense sprookjesmuziek; Hans Christian Andersen schreef immers het oorspronkelijke verhaal van dit wintersprookje.

In dezelfde logica, mocht je geen tijd hebben gehad om officiële vermommingen te kopen, kun je je door Deense boerenkostuums laten beïnvloeden. Heb je fans van Elsa en Anna in huis, dan hebben die ongetwijfeld hun vermomming al... Maar met krantenpapier en witte verf kun je kleine broer als sneeuwman verkleden. Met een legging, een tuniek en, als het kan, een slee heb je een totaal overtuigende Kristoff.

Heb je een hond? Als hij het gewend is mee te doen met de spelletjes van de kinderen, kun je hem een speciale halsband met een rendiergewei cadeau doen - dat is mode in hondenaccessoires en diverse grote merken verkopen dit soort kleine voorwerpen. Ziezo, nu is Sven ook van de partij!

Thema voor carnaval: Viva Brasil!

Carnaval bestaat al heel lang! In Brazilië is het echt een grote traditie , maar je hoeft geen gigantische wagen te versieren met tropische bloemen om een kleine carnavalsoptochtmet de kinderen te organiseren!

Voor een carnaval met Braziliaans thema heb je kleuren, pailletten en feest, feest en nog eens feest nodig!

Haal kleurig crêpepapier in huis om bloemen van papier te maken voor op de muren, hoofdjes en rokjes. De carnavalsmuziek is uiteraard de Braziliaanse samba. In Rio besteden de dansscholen een heel jaar aan de voorbereiding van hun optocht: ze bouwen immense wagens van papier-maché met bloemen in felle kleuren.

De kleuren die je moet gebruiken zijn groen, koningsblauw, wit en geel, de kleuren van de Braziliaanse vlag. Maar daar moet je het zeker niet bij laten: Brazilië is een symfonie van vrolijke kleuren! Koop halve maskers van wit karton die je kunt versieren met crêpepapier, glitters , verf en pluimen. Als accessoires zijn maraca's een must: met twee lege dessertpotjes, in bonte kleuren beschilderd en tegen elkaar geplakt met een paar droge bonen erin, kun je al veel effect bereiken.

Voor recepten van lekkernijen die je kunt opeten na een hele middag dansen, kun je gaan zoeken op culinaire websites of dit onweerstaanbare recept voor bolinhos de chuva proberen... Of ons recept voor marshmallowbrownies met karamel voor Vastenavond!

Carnaval vieren: richting Mexico met een kleurrijk thema!

Ook in Mexico is carnaval een trouw gerespecteerde traditie. Het carnaval van Vera Cruz heeft de reputatie een van de 'vrolijkste ter wereld' te zijn en vindt sinds 1925 elk jaar plaats. Het is een geheel van manifestaties: gemaskerde bals, verklede feesten, moderne en folkloredans. Gitaren, marimba's en harpen horen erbij! Om een Mexicaans carnavalsfeest te organiseren, kun je het best beginnen met het verzamelen van informatie over deze Mexicaanse traditie en de lokale muziek!

Zoek je bijhorende muziek en een geschikte playlist voor je carnaval met Mexico als thema, ga dan op zoek naar salsa, cumbia en mambo. En vergeet ook niet de beroemde mariachi! Voor je Mexicaanse carnaval heb je een originele tafelversiering nodig: de Mexicaanse vlag is diepgroen, wit en rood. Je kunt dus je bijpassende tafelkleed tevoorschijn halen (en eventuele vlekken verwijderen met je favoriete wasmiddel!).

De Mexicaanse keuken is uiterst gevarieerd (het is een uitgestrekt land met een uitgebreide cultuur!), maar wat je nu alvast op het menu kunt zetten zijn:

  • Maistortilla
  • Huisgemaakte guacamole (geen paniek, om de keuken schoon te maken heb je altijd Mr. Propre!)
  • De'pan dulce' lijkt een beetje op een Italiaanse panettone, of een 'tres leches cake' (op culinaire websites vindt je ideetjes voor heerlijke Mexicaanse recepten).

De sombrero en de poncho zijn karikaturen van het Mexicaanse 'kostuum'. Het voordeel is dat de poncho echt heel makkelijk te maken is als vermomming voor de kinderen! Met een laken en viltstiften... Maar nogmaals, aan inspiratie hoeft het absoluut niet te ontbreken, want in de geschiedenis van de Mexicaanse klederdracht vind je Spaanse en Indiaanse invloeden. Waarom lees je niet wat Mexicaanse geschiedenis met de kinderen en beslis je samen met hen welk kostuum hen het meeste aanspreekt?

En wat zijn jouw tips voor de organisatie van een carnaval dat zeker zal slagen ?