Zes leerzame activiteiten rond bomen

Zes leerzame activiteiten rond bomen

Zin om met het hele gezin wat vaker naar buiten te gaan en op zoek naar leuke en leerzame buiten activiteiten voor de kinderen? Stimuleer dan hun interesse in de natuur; want het is belangrijk dat kinderen leren hoe waardevol de natuur in hun omgeving is.


Bomen zijn van levensbelang voor de planeet én onze eigen gezondheid. Met deze activiteiten leren je kinderen op een speelse manier over de schoonheid en het nut van bomen:

1. Samen ontdekken
Neem je kinderen mee naar een bos of park in de buurt. Laat ze bladeren verzamelen en bekijk samen welke verschillende vormen en kleuren er zijn. Laat ze ontdekken hoeveel boomsoorten er in de omgeving zijn. Je kunt een bomengids meenemen, waarin je samen kunt opzoeken welk blad bij elke boomsoort hoort. Tegenwoordig bestaan er ook verschillende apps waarmee je bomen kunt identificeren. De bekendste is Leafsnap. Dit is een mobiele gids die, op basis van visuele herkenning van het blad, de boomsoort kan identificeren.

2. Bezoek een natuurgebied
Wie is er niet onder de indruk van een adembenemend bos met torenhoge dennen? In een natuurgebied zijn uitgezette wandelingen te volgen, vaak ook geschikt voor kinderen, door middel van gekleurde paaltjes of andere bewegwijzering. Je kunt er ook georganiseerde wandelingen met een boswachter doen, die kan laten zien welke processen zich afspelen bij rottende boomstammen of hoe je de leeftijd van een boom kunt aflezen. In de natuur doen kinderen interessante nieuwe ervaringen op, terwijl ze niet het gevoel zullen hebben dat ze verplicht iets aan het leren zijn.

3. Creatief met bladeren
Het verzamelen van bladeren kan een boeiende, leerzame hobby zijn, die kinderen aanmoedigt op zoek te gaan naar verschillende soorten. Thuis kunnen ze deze bladeren drogen door ze tussen oude kranten te stoppen en er vervolgens een stapel zware boeken op te leggen. Zodra de bladeren helemaal droog zijn, kan je ze lakken of verven en er een mooie collage mee maken. Je kunt ze ook gebruiken om wenskaarten te maken: lijm ze op kaartjes en versier met gekleurde verf en glitterpennen. Je kunt de bladeren ook aan touwtjes hangen en er een mooi herfstmobiel van maken.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

4. Plant een fruitboom
Het planten van een fruitboom in de tuin is een interessante activiteit om kinderen te leren over het groeien van fruit. Kies een fruitboom die geschikt is voor ons klimaat. Als je niet zeker weet welke boom het beste is, vraag dan een lokale teler om advies.

5. Maak je eigen natuurgids
Wandel met je kinderen door de buurt en verzamel bladeren, zaden en bloemen. Ontdek welke boomsoorten hier voorkomen, met behulp van een bomengids of mobiele app. Maak met deze bevindingen samen een eigen natuurgids. Gebruik gedroogde bladeren en andere gevonden items, label ze en noteer de locatie van de boom, maak er een tekening bij of plak een foto in je gids. Gedurende de seizoenen kunnen de kinderen observeren hoe de bomen in de buurt veranderen en aantekeningen maken in hun gids.

6. Een band met de natuur
Activiteiten hoeven niet altijd leerzaam te zijn. Vergeet niet de kinderen te laten spelen in de natuur: hoe fijn is het om in bomen te klimmen en verstoppertje te spelen of te picknicken in het bos? Zo bouw je positieve herinneringen op aan samen buiten zijn tussen de bomen. Leren over bomen hoeft niet saai te zijn. Stimuleer activiteiten en projecten die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen. De waardering voor bomen en natuur is iets waar ze hun hele leven iets aan hebben.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279