Vrouwen

Vrouwen

Laat je inspireren door de carrières van deze 5 Nederlandse dames die, elk op hun eigen manier, de Nederlandse samenleving beïnvloeden, en : de passie die ze in hun werk leggen en hun doortastend optreden kan veel vrouwen – en mannen! – tot voorbeeld strekken.


Vrouwen die... harten veroveren!

Wie? Koningin Máxima der Nederlanden. Ondanks de ophef over haar afkomst is ze erin geslaagd de harten van de Nederlanders te veroveren en razend populair te worden. Sinds haar huwelijk in 2002 met de kroonprins ontpopte Máxima zich als een vrouw met goed verstand van technische zaken en scherp politiek inzicht. Deze leiderskwaliteiten werden vorig jaar erkend door het tijdschrift Time, dat haar als enige Nederlander op de Time 100-lijst van invloedrijkste mensen ter wereld plaatste.

Máxima is ook een warm lachende koningin met natuurlijke uitstraling en empathie. Het is dan ook niet voor niets dat ze in 2012 de Machiavelliprijs ontving voor haar uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten als Prinses der Nederlanden. Ze verdedigt de sociale acceptatie van homoseksualiteit in Nederland en zet zich in voor ontwikkelingslanden, met name voor het toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen. En ook thuis brengt ze haar drie dochters al vroeg de waarde van geld bij en leert ze hen met geld om te gaan.

Waarom ze ons inspireert? Omdat ze een slimme vrouw is die met haar grenzeloze energie alle harten weet te veroveren.

Vrouwen die... zeggen waar het op staat en zich niet de mond laten snoeren!

Wie? Ayaan Hirsi Ali. Geboren in een islamitische familie in Somalië, werd ze besneden toen ze 5 was en door haar familie uitgehuwelijkt toen ze 23 was. Ze ontsnapte aan dit gearrangeerde huwelijk door in Nederland politiek asiel aan te vragen, waar ze politicologie ging studeren. Deze publiciste, auteur en voormalige politica is bekend om haar kritiek op de islamitische cultuur en op de positie van de vrouw binnen de islam. Over deze thema’s maakte ze een korte film, samen met cineast Theo van Gogh, die hiervoor inmiddels door extremistische moslims vermoord werd. Ze kreeg zelf ook te maken met doodsbedreigingen, waardoor ze lange tijd ondergedoken moest leven.

Waarom ze ons inspireert? Ayaan Hirsi Ali eist het recht op vrije meningsuiting op, ook al riskeert ze daarvoor haar leven: ze zet zich in tegen onderdrukking van moslimvrouwen en voor vrijheid van meningsuiting in het algemeen, en dat doet ze in bewonderenswaardig duidelijke bewoordingen.

Vrouwen die... vrouwen in de veranderende arbeidsmarkt een steuntje in de rug geven

Wie? Vivianne Bendermacher. Als je haar nog niet kent, is het nu de hoogste tijd, want misschien heb jij op dit punt in je carrière ook wel behoefte aan empowerment! Vivianne Bendermacher richtte samen met Tamira van Roeyen het platform Techionista op, waarmee ze vrouwen in hun kracht zetten, inspireren en enthousiasmeren via technologie. Een Techionista is een nerd op hakken, zeggen ze op hun website. Met Techionista bieden ze vrouwen workshops aan op het gebied van coding, personal branding, visual storytelling... Ze leiden vrouwelijke data-scientists op en doen aan baanbemiddeling, niet alleen om vacatures te vullen waar geen kandidaten voor te vinden zijn, maar ook om typisch vrouwelijke vaardigheden, die vrouwen al hebben, aan te vullen met technologische skills.

Waarom ze ons inspireert? Omdat ze een totaal hip rolmodel is en ervoor zorgt dat vrouwen ook in de toekomst een baan zullen behouden, omdat heel veel banen door technologische ontwikkelingen zullen verdwijnen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Vrouwen die... vrouwen achter het stuur zetten!

Wie? Zizi Fernandes. Haar oma in Guinee-Bissau ging liever te voet naar de markt, in de blakende hitte, dan dat ze bedonderd werd in een onveilige, overvolle en stinkende taxi. Dat bracht de Rotterdamse Zizi Fernandes op het idee Mama Taxi op te richten: een private vrouwelijke chauffeursdienst in Rotterdam, maar dat zich al snel zal uitbreiden naar Zuid-Afrika. In 2013 won ze met haar start-up immers een competitie waarin de deelnemers een vernieuwend bedrijfsconcept moeten aanbieden dat toepasbaar is in de dynamische economie van Zuid-Afrika. MVO staat hier voor Maatschappelijk Verliefd Ondernemen!

Mama Taxi leidt vrouwen van elke origine op en bezorgt hen een springplank naar een veilige baan, om op eigen kracht vooruit te komen. Bovendien is dit een duurzaam project, omdat alle taxi’s 100% elektrisch rijden.

Waarom ze ons inspireert? Omdat ze zelf uit de bankensector komt en haar kennis en ervaring inzet voor het economisch onafhankelijk maken van vrouwen die daar door hun etnische achtergrond niet altijd de kans toe krijgen. Dat verdient bewondering en respect.

Vrouwen die... talent ontwikkelen

Wie? Cathelijne Broers. Ze werd voor haar vijftigste directeur van twee prestigieuze Amsterdamse musea: De Nieuwe Kerk, waar alle koningen en koninginnen van Nederland werden ingehuldigd, en de Hermitage Amsterdam, gehuisvest in een prachtig pand aan de Amstel, in het hart van de stad. Zonder machogedrag slaagt ze erin beide musea als een ondernemer te runnen en te laten floreren: de nauwelijks gesubsidieerde activiteiten worden vooral met eigen middelen – gesteund door het bedrijfsleven en particulieren – gefinancierd.

Cathelijne Broers studeerde kunstgeschiedenis en bedrijfskunde aan de Universiteit Utrecht. Ze zet cultureel ondernemerschap in om mensen te bewegen en verdedigt het belang van cultuur in de huidige maatschappij. Dat doet ze onder meer door het stimuleren van creativiteit bij jongeren met kunstonderwijsprogramma’s en talentenprojecten, waarmee kinderen – ongeacht hun achtergrond – leren kijken naar kunst en hun talenten ontwikkelen.

Waarom ze ons inspireert? Omdat deze topvrouw weet dat je in elke bedrijfssector creativiteit nodig hebt en dat je dat bij kinderen van jongs af al kunt stimuleren.

En jij, bij welke vrouwen vind jij inspiratie?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Tientallen tips voor een schonere was!
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279