Help de zeehondencrèche

Help de zeehondencrèche

Lekker in het Leven sprak met Daniëlla van Gennep, manager bij zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen.


Hoeveel dieren worden er jaarlijks opgevangen? 

“Voorheen kwamen er gemiddeld 250 à 300 zeehonden per jaar binnen, maar de afgelopen jaren werden het er steeds meer. Eerst 500, toen 700 en afgelopen winter een enorme piek van 836 zeehonden. Dat is zelfs wereldnieuws geweest.”

Waarom zijn er steeds meer zieke zeehonden?

“De oorzaak van de toename was dat de helft van de pasgeboren zeehondjes ziek was. Ze hadden last van parasieten in hun longen, zogenaamde longwormen. Hierdoor krijgen ze last met ademen, waardoor ze niet goed kunnen duiken en dus niet naar eten kunnen zoeken. Ze zijn dan ook sterk vermagerd als ze bij ons komen.”

Hoe lang blijft een zeehond in de zeehondencrèche?

“De zieke zeehonden die bij ons binnenkomen blijven gemiddeld 3 maanden.“

Dreft is een grote sponsor van Pieterburen. Waar gebruikt de zeehondencrèche Dreft voor?

“Ons ziekenhuis moet aan zeer strenge hygiëneregels en schoonmaakprotocollen voldoen. Hier speelt Dreft een heel belangrijke rol in. We zijn dan ook heel erg blij met de enorme hoeveelheid afwasmiddel die we elk jaar cadeau krijgen. We gebruiken per jaar wel 500 liter Dreft!”

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoeveel geld en vrijwilligers zijn er nodig?


“Pieterburen draait op donaties en vrijwilligers, we ontvangen namelijk geen subsidie. We hebben elk jaar 2,3 miljoen euro nodig voor zorgkosten, medicijnen, water, energie en natuurlijk voeding. Een zieke zeehond eet per dag voor 5 euro aan vis, reken maar uit wat we alleen al aan vis uitgeven! We zijn dan ook blij met elke euro. Zeker nu, want we moeten het financiële gat dichten dat begin dit jaar door de grote hoeveelheid zieke zeehonden is ontstaan."

Hoe kunnen mensen Pieterburen helpen?

“Mensen kunnen vrijwilligerswerk doen of donateur worden (voor een zelfgekozen bedrag). Zelfs kinderen komen naar Pieterburen toe om hun spaargeld te brengen. Je kunt ook als bedrijf of school een zeehond adopteren. Je mag de zeehond dan bezoeken en tijdens de vrijlating zélf het klepje van de kist opendoen. Ik kan je vertellen, dat is écht een moment om nooit te vergeten!”

Word ook vrijwilliger of doneer. Alle beetjes helpen!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven