De oorsprong van Vaderdag

De oorsprong van Vaderdag

Op Vaderdag krijgen papa’s alle aandacht van de wereld. Waar komt deze liefdevolle dag eigenlijk vandaan? Lekker in het Leven zocht het voor je uit.


Papa's in het zonnetje
Op Vaderdag worden papa's over de hele wereld verwend. Meestal krijgen ze een cadeautje of gaan ze op pad met de kinderen. Vaderdag is trouwens niet alleen voor vaders bedoeld, maar voor iedereen die zich als een vader gedraagt. Dat kan dus ook jouw stiefvader zijn of een ander vaderlijk figuur in jouw omgeving zijn.

Weetje 1: Vaderdag komt uit Amerika
Sanora Smart Dodd uit Amerika kwam op het idee voor Vaderdag terwijl ze zat te luisteren naar een preek voor Moederdag in 1909. Ze werd opgevoed door haar vader nadat haar moeder was gestorven. Sanora wilde hem bedanken voor alles wat hij had gedaan. Ook wilde ze aangeven dat vaders zich meer met de opvoeding moesten bezighouden. Deze van origine Amerikaanse nationale feestdag werd in 1936 voor het eerst in Nederland gevierd.

Tip: vertel jouw vader hoeveel hij voor jou betekent. Vaderdag is de ideale dag waarop je hem kan bedanken voor alles wat hij voor jou gedaan heeft in jouw leven. Je kunt hem ook een chocoladetelegram sturen.

Weetje 2: Vaderdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd
Bij ons wordt Vaderdag op de 3e zondag in juni gevierd, maar dit is niet zo in elk land. Onze zuiderburen vieren het bijvoorbeeld een week eerder dan wij. En in Spanje worden vaders op 19 maart geëerd, de sterfdag van Sint-Jozef (de biologische vader van Jezus). In Duitsland wordt Vaderdag op dezelfde dag gevierd als Hemelvaart. En in Canada vieren ze Vaderdag op dezelfde dag als wij. Canadese kinderen voeren op deze dag vooral taakjes voor hun vader uit.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Tip: wil je jouw vader verwennen? Neem dan een voorbeeld aan de Canadezen en voer wat karweitjes voor hem uit. Mest zijn kledingkast uit, poets zijn schoenen, was de auto of maai het gras. Dat scheelt jouw vader een hoop werk!

Weetje 3: Vaderdag was niet altijd belangrijk
Vaders bemoeiden zich vroeger niet zoveel met de opvoeding en een beloning daarvoor was dus niet echt nodig. Tegenwoordig wordt Vaderdag steeds belangrijker, omdat vaders een grotere rol in de opvoeding (én in het huishouden) spelen. Hoewel het voor veel vaders niet echt hoeft, vinden moeders en kinderen het juist wel heel leuk om Vaderdag te vieren.

Tip: ga een dagje weg met het hele gezin. De meeste vaders vinden het leuk om iets actiefs te doen. Wat dacht je van skyting of een bezoek aan het legermuseum in Delft?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279