De oorsprong van Moederdag

De oorsprong van Moederdag

De 2e zondag van mei is het weer Moederdag. Tijd om jouw moeder eens lekker in de watten te leggen. Maar waar komt deze liefdevolle dag eigenlijk vandaan? Lekker in het Leven heeft een paar leuke weetjes voor je verzameld én geeft je tips om jouw moeder op een originele manier te verrassen.


Mama als stralend middelpunt

Moeders worden op deze dag in het zonnetje gezet, omdat ze het hele jaar door voor het gezin zorgen. Op deze speciale dag hoeven ze even helemaal niets te doen en zijn ze het stralende middelpunt van de familie.

Weetje 1: Moederdag bestaat in Nederland sinds ongeveer 1925.

Moederdag is overgewaaid uit Amerika. Ann Reeves Jarvis startte vanaf 1886 Mother's Day Work Clubs om hulpbehoevende moeders tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van voedsel en medicijnen te voorzien. Haar dochter Ann Marie hielp haar na de oorlog in de strijd voor een speciale dag ter ere van moeders. Het lukte Ann Marie pas 40 jaar later om hier een nationale feestdag van te maken: de 2e zondag in mei werd tot Moederdag uitgeroepen. Om dit te vieren deelde ze 500 anjers uit, de lievelingsbloem van haar (overleden) moeder. Pas rond 1925 waaide Moederdag over naar Nederland.

Tip: Verwen jouw moeder op Moederdag met anjers. Deze bloemen stonden in de Middeleeuwen namelijk symbool voor Maria, de moeder van Jezus. Daarnaast staat de witte anjer symbool voor toewijding en waardigheid (en ja, is in Nederland ook de bloem voor oorlogsveteranen). Schrijf deze uitleg, samen met een lief dankwoordje, op een kaartje. Zo geef je een diepere lading aan een bosje Moederdagbloemen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Weetje 2: Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd.

In Nederland vieren we Moederdag op de 2e zondag in mei. In het katholieke België en Costa Rica vieren ze het op 15 augustus, de dag van de Maria-ten-hemel opneming. In Frankrijk verwennen ze moeders op de laatste zondag in mei met een familiediner en een fleurige bloementaart, oftewel een 'eetbaar boeket'.

Tip: Wil je jouw moeder verwennen? Verras haar dan niet alleen op de 2e zondag in mei, maar doe dit ook eens midden in de winter. Neem alle huishoudelijke taken over of verras haar met een ontbijtje op bed. Laat het meerdere keren per jaar Moederdag zijn!

Weetje 3: vroeger kregen in Engeland de bedienden vrij op Moederdag.

In Engeland wordt Moederdag al sinds 1600 gevierd. Bediendes (vanaf een jaar of 9) woonden meestal in huis bij de welgestelde families waar ze voor werkten. Ze haastten zich op Moederdag naar huis om hun moeder te verrassen met een zelfgemaakte Mothering cake: een heerlijke met marsepein omhulde vruchtentaart.

Tip: Bak een cake voor je moeder in plaats van deze te kopen. Kies hierbij voor een leuke vorm: een groot hart, kleine bloemetjes of iets dat ze grappig vindt. Hiermee tover je zeker een glimlach op haar lippen. Kijk voor inspiratie en leuke taartversieringen op taartshoppie.nl.

Maak deze dag speciaal voor jouw moeder en leg haar eens lekker in de watten. Geef haar een lekker verzorgingspakket, verras haar met een mooie kleur nagellak of koop dat mooie boek dat ze zo graag wil hebben. Kortom, zorg dat ze geniet!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279