Activiteiten voor een kerst met familie of vrienden

Gezin
2/10/2018
Dit jaar wil je een onvergetelijke kerstvakantie met magische momenten beleven. Met deze suggestie van Lekker in het Leven wordt het een heerlijke tijd, waar je met volle teugen van zult genieten.

Volop genieten van je familie en vrienden, dat kan rond Kerstmis. Samen kerst vieren is de inspanning van al het organisatiewerk waard! Om deze momenten die je in elkaars gezelschap doorbrengt speciaal en uitzonderlijk te maken, kunnen we je een en ander aanbevelen. Op die manier kun je, wanneer eindejaar alweer achter de rug is, met trots en tevredenheid terugkijken op het heerlijke kerstdiner dat je hebt klaargemaakt, de mooie kleren die iedereen gedragen heeft, de cadeautjes die je hebt uitgedeeld en samen opengemaakt... en de magische momenten die je tot stand hebt weten te brengen en die stilaan een plaats zullen krijgen in de verbeelding van je kinderen... en van jezelf!

Kerstactiviteiten: zullen we een frisse neus halen?

De kerstmarkt

Als je stad of een buurstad een kerstmarkt organiseert, reserveer dan een middag om er met de kinderen naartoe te gaan. Gun jezelf een paar lekkernijen en proef van de specialiteiten en streekgerechten die er worden aangeboden. Neem de tijd om met de kinderen een warme chocolade te drinken die jullie handen zal warmen... Je zou ze ook een ‘cadeautje vooraf' kunnen geven in de vorm van een bankbriefje dat ze alleen maar op de kerstmarkt mogen uitgeven: daarmee kunnen ze zelf uitkiezen wat hun hartje begeert binnen de grenzen die vooraf gesteld zijn. Geen drama, geen gezeur, alleen maar een gezellige dag en oogjes vol sterren.

Genieten van de winterse lichtjes

Als je een tuin hebt, waarom zou je dan niet eens een paar uurtjes buiten doorbrengen? In de tuin of op het terras kun je van een warm winterdrankje nippen, zoals een koffie met gember of een chai latte, aan het einde van de dag bijvoorbeeld, warm ingewikkeld in een deken, kijkend naar de lichtjes in de tuin of de balkons van de buren... We zijn altijd bang dat de kinderen kou zullen vatten, maar met goede schoeisel, een muts op hun hoofd en een warme jas hoef je daar niet bang voor te zijn, ook niet in de tuin of op het balkon! De avond valt snel in en de winterlichtjes zijn een niet te missen spektakel. Een magisch moment voor de kleintjes!

Kerstwandeling in het bos

Als het sneeuwt, mag je het maken van een sneeuwman niet overslaan! Ook al wordt het maar een kleintje, het is jullie sneeuwman! Zet hem samen met zijn trotse makers op de foto om het moment te vereeuwigen! Als de hemel maar geen sneeuwvlokjes wil laten neerdalen en je dus geen sneeuwman kunt maken, zou je, als het weer zich er ten minste toe leent, een wandeling in het dichtstbijzijnde bos kunnen maken om te genieten van de winterse stilte waarbij je alleen maar het krakende gebladerte onder je schoenen hoort...

Met Kerstmis geniet je van elkaars gezelschap en maak je fijne herinneringen...

We vinden troost in oude gewoonten, rituelen... is dat niet ook de reden waarom we Kerstmis vieren? Waarom zou je dit jaar niet beginnen met het inzetten van nieuwe tradities met deze kerstactiviteiten?

Een kerstvoorstelling

Het podium op! Stel je kinderen voor om samen een kerstvoorstelling te maken: met kerst zijn zij de sterren van de avond en laat je ze voor de hele familie zingen, dansen, toneelspelen of een magisch circus opbouwen! Daar houd je ze minstens een paar uur (of liever, een paar dagen!) mee bezig. Zo wordt deze kerstvakantie werkelijk onvergetelijk! Een kerstactiviteit is perfect voor een fotoreportage of een grappige homemovie! Stel de doelen op in functie van de leeftijd van de kinderen: de grotere zullen zelf een choreografie van hun lievelingsliedje kunnen verzinnen. Voor de kleintjes houd je het eenvoudiger: ze zouden een versje met mime kunnen voordragen, of als assistent van de tovenaar kunnen optreden...

Kerstliedjes

Allemaal in koor, alsjeblieft! De herdertjes lagen bij nachte, O denneboom, Stille Nacht... aan ideeën geen gebrek. Het is niet de bedoeling om perfect te zingen, maar om het allemaal samen te doen! En met de nodige inspiratie zou je zelfs een eigen kerstliedje kunnen schrijven op een bestaand muziekje of zelf gecomponeerde muziek. Dat wordt dan jullie eigen liedje...

Een geïmproviseerd dessert

Zoals altijd wordt er in deze periode veel gegeten, maar misschien ook een paar ongebruikelijke dingen... Waarom zou je niet een middag vrijhouden om samen met de kinderen een dessert te verzinnen met de restjes? Een leuke manier om de kinderen te leren koken, en als ze het te bont maken in de keuken heb je snel je swiffer bij de hand om de schade te herstellen! Je geïmproviseerde dessert zou een taartbodem kunnen zijn met een zoete kastanjepuree en opgelegde peren, of gekonfijt fruit... Organiseer later op de dag een speciaal vieruurtje om dit exclusieve dessert met je gezin te degusteren na een heerlijk waterkers-aardappelsoepje om je maag een beetje tot rust te laten komen na de feestmalen.

De kerstfilm

Allemaal samen naar een film kijken, lekker diep weggekropen tussen de kussens op de bank! Tijdens deze cocooning kun je de kinderen laten kennismaken met de grote filmklassiekers: ze zijn soms bijzonder receptief voor bepaalde filmgenres zoals spaghettiwesterns of spektakelfilms. Geniaal en voor elke leeftijd geschikt zijn de Japanse animatiefilms. Desnoods kun je nog altijd je heil zoeken bij de klassiekers zoals Sneeuwwitje, Assepoester of het Jungle Boek... Keuze te over! Snel, de film gaat beginnen!

En jij, welke kersttradities maken deze periode voor jou een compleet tijdloos moment?